De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Buurtcafé met klassiek elan

Terug naar Markant

Terug naar Markant

Het woord café dateert van het eind van de 19e eeuw. Het is de plek waar je naar toe gaat om iets te drinken: alleen of met gelijkgestemden. De zon schijnt en op het terras genieten de eerste gasten van een lekker zonnetje als we een vraaggesprek hebben. Café Markant is weer Café Markant na wat zee-gerelateerde naam verbasteringen.

Daarnaast is ook Sjaac Tempelaar weer van de partij. Van 2001 tot en met 2010 uitbater. Nu is hij toekijker, leverancier van commentaar, klusjesman, chef-kok, maar vooral vader en raadgever van Patricia Trommelen, die samen met haar vriendin Annika van der Vliet de honneurs waarneemt.

Half februari ontstond het idee bij Patricia en Annika Café Markant weer tot leven te wekken. ‘Deels uit nostalgie en als eerbetoon aan mijn moeder,’ zegt Patricia. ‘Dat Sjaac ons bijstaat is alleen maar fijn. Die weet als geen ander hoe dit café reilt en zeilt.’ ‘Maar er is wel het een-en-ander verandert,’ haast die zich mede te delen. ‘Regels en wetjes die niet meer zijn als toen.’

Dat de naam Markant weer wordt gevoerd is omdat die in de volksmond nooit is verdwenen. ‘Nu de markt weer terug op woensdag en zaterdag …’ Dat laatste zit er wellicht niet meer in. Sommige dingen kun je niet terugdraaien, al zouden vele dit willen. Het rondje markt aan de Broekweg, Hoogstraat, Liesveld, toen floreerde […] de Vlaardingse binnenstad.

Annika en Patricia huldigen de huiskamersfeer. ‘Het moet laagdrempelig zijn en gezellig. Geen poespas of een uitgebreide menukaart. Gewoon een zelfgemaakte gehaktbal van chef-kok Sjaac, een tosti of een bittergarnituur. Een hapje voor de lekkere trek.’

Het klassieke café-gevoel krijgt ook een gezellig winters tintje. In de periode september t/m april komen eens per maand de klaverjaskaarten op tafel. ‘Lekker driemaal zestien potjes en een leuk prijsje voor de winnaar. We kijken of we meer van dit soort oudhollandse spelletjes kunnen en mogen organiseren. En misschien op zijn tijd livemuziek.’

Wie zijn oren liefheeft en een breed muzikaal gevoel in zich weet: het Nederlands repertoire en de rustiger popsongs kabbelen op conversatieniveau uit de boxen. Bij Markant geen keiharde disco, house of hardrock. Het gaat immers om de gezelligheid. Een praatje of gewoon lekker lachen aan de bar of op terras.

Dat terras heeft iets aparts binnen de Vlaardingse horeca. Vrijwel de gehele dag is er zon als op dit soort dagen. Pas rond het Achtuurjournaal, als de zon bijna sissend in de Noordzee is gezakt, wordt het frisser. Maar wie dan aan een drankje zit weet dat, een volle bar uitgezonderd, Markant op slot gaat voor die dag.

Café Markant is per week zeven dagen open, altijd van 10.00 tot en met 20.00 uur. Tenzij de gezelligheid anders beslist. ‘Daarna kun je de zaak afhuren als je iets te vieren hebt. Parkeergelegenheid volop, en gratis.

Verder zijn alle drankjes voorradig die je in een gewoon café mag verwachten. Tenzij een vaste gast echt iets anders wil, dan halen we dat gewoon in huis.’

Voor wie er even, maanden, jaren, niet is aanbeland, Café Markant zit weer keurig in de lak. Binnen zijn drie tafeltjes en twee statafels en buiten een zee van ruimte in het volkshart van de stad.

Op 26 april jl. is het café heropend. De eerste bekende gezichten zijn alweer geweest. De sterk uitgedunde clientèle krijgt langzaam maar gestaag weer molligheid en kleur op de wangen. De bar zit regelmatig vol en op dagen als deze is het terras een zalige plek van vermaak, een goed gesprek en een lekker drankje. Alleen oppassen dat je niet verbrandt.

Markant is niet gestorven, noch is het café van gedaante veranderd. Alle herinneringen zijn er nog. Opgepoetst door Patricia en Annika is oud zo goed als nieuw: herkenbaar en gastvrij.

Aardigheidje
Morgen, zaterdag 12 mei schenken de meiden van Café Markant van 14.00 t/m 20.00 uur alle bier en wijn voor slechts € 1,50 per stuk. Waarin nieuw en uitnodigend gastvrij kan zijn.

Café Markant
Broekweg 3
3131 HC Vlaardingen

Telefoon: 010-203 58 93
Facebook: https://www.facebook.com/markant.vld/

Openingstijden
Alle dagen: 10.00 t/m 20.00 uur (excl. uitloop bij gezelligheid)

2 commentaar(en) op artikel "Terug naar Markant"

zou graag weten wanneer het klaverjassen begint lijkt me super gezellig

Door: amschenau-smith Op:

Ik wens jullie veel succes.an

Door: An Philippi van der schee Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: