De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

DCMR zoekt en vindt hecht gebonden asbest

Oeverbos: ‘Oostwest, asbest!’

Oeverbos: ‘Oostwest, asbest!’

“In elke partij grond mag een klein deel bodemvreemd materiaal zitten. Het betreft hier gekeurde grond, waar geen asbest in zit.” Dit antwoordde Staatsbosbeheer eind juli op de vraag of de nieuwe toplaag in het Oeverbos (15.000 m2 x 0,5 m1) schoon en veilig was.

Naar nu en na onderzoek van DCMR in het veld blijkt dat er wel degelijk sprake van hecht gebonden asbest. De heer Jens van den Bos (*) (DCMR) vond na visuele inspectie een aantal stukken van deze voor de longen bij inademing gevaarlijke delfstof.

Op dit moment is overleg gaande tussen DCMR en mevrouw Marsha van Lokven, Milieuregisseur van de gemeente Vlaardingen. Mevrouw Welmoed Broekema (DCMR) zei het maandag 7 augustus nog: ‘Puin tot 20% mag. Maar zaken als asbest zijn absoluut verboden.”

Dat er met name veel ijzer en PVC in en op de bodem liggen, lijkt ineens minder van belang. Indien de gehele toplaag moet worden vervangen rest enkel nog de vraag: Wie gaat dit betalen? Onzorgvuldige grondleveranciers en afnemers of de gemeente Vlaardingen?

Voorlopig is wegblijven het beste devies wat recreanten en mensen die hun hond uitlaten kan worden meegegeven. De tegeltjeswijsheid Oostwest, asbest kunnen best direct van de keukenmuur gehaald. Het best kunnen per direct hoge hekken om het terrein worden gezet. Op die manier kunnen argeloze recreanten en onwetende kinderen van het gevaarlijke terrein worden geweerd.

Vanwege een stroomstoring (Vodafone) konden we de betreffende wethouder noch Jens van den Bos aan de telefoon krijgen.

Vorige artikelen: http://devlaardinger.nl/Stad/Artikel/dcmr-landt-op-vlaardings-maanlandschap en: http://devlaardinger.nl/Stad/Artikel/small-step-for-man-giant-leap-for-mankind

(*) Jens van den Bos is Toezicht en handhaving Afvalwater-indirecte lozingen, bodem en grondstromen.

6 commentaar(en) op artikel "Oeverbos: ‘Oostwest, asbest!’"

Ls.

Het is toch bij de wilde spinnen af dat men een club als Staatsbosbeheer niet kan vertrouwen, wie dan wel. Het lijkt wel dat ze allemaal met hetzelfde sop zijn overgoten. Let wel het grondsop en daar kan wel eens een vuiltje in zitten.

Door: Gerrit de ligt Op:

Hoe zit het dan met de schoongrondverklaringen wie heeft dat onderzocht en onderbouwd met rapportage en wie heeft ze getekend plus transsportvergunningem want vervuilde grond vervoeren is vergunning plichtig over de openbare weg.

Door: R.glimmerveen Op:

Als het over vertrouwen gaat dan komt alleen ,"Natuurmonumenten",daar voor bij mij in aanmerking!

Door: J.Priem Op:

Als ik dit lees, gaan mijn haren overeind staan.

Gedoogd worden de dingen en zo ontstaat corruptie.

Handje klap onderling, je broek zakt er van af.

Door: Daniëlle van der Zwan Op:

Is bekend bij de burger dat wanneer er een aanwijsbare partij is die onzorgvuldig en tégen bestaande wetgeving in de ZORGPLICHT aan de laars heeft gelapt dat bij het "verkrijgen" (=oplopen) van Mesothelioom - zoekt u dit even op- en uit !! - u de daarvoor aanwijsbare partij mét BEWIJZEN (foto's, namen van getuigen e.d., verslagen, rapporten) aansprakelijk kunt stellen mocht u deze vorm van asbestkasnker te hebben opgelopen ... over 10 tot 60 jaar.

Door: Jan van Zelm Op:

Ik heb Ecoloss al 'ns eerder laten opdraven in het speeltuintje vlakbij de oude Holy-ziekenhuis locatie. Ik vond daar toen mijn kinderen er speelden... verschillende asbest-puin brokstukjes. Ik had nét 2 jaar daarvoor mijn vader aan asbestkanker verloren en weet er intussen aardig wat meer van. Vertel míj dan ECHT niet dat er géén vezels maar slechts "hechtgebonden" brokstukjes liggen. Die vezels ZIE je NIET !! Die brokstukjes wel.

ECOLOSS heeft het destijds opgeruimd, waarbij 'het' staat voor 3 of 4 stukjes.... Denk je dat die terreinverhogingen daar uit de ijstijd dateren? Nou nee hoor, dat is puinstort-materiaal dat NOOIT asbest mag bevatten. Niet meer!! Wellicht in DIE oudere periode nog (net) wel maar dán moet zo'n kindervriendelijke (?!) plaats VOLLEDIG AFGEGRAVEN worden. Vergeet niet dat vanwege het feit (!) dat kinderen door hun nog lange tijd te leven méér tijd 'krijgen' om een asbestkanker te kúnnen ontwikkelen. En wetenschappelijk is reeds lang bekend dat OOK kleine/kortstondige - en dus ook enkelvoudige blootstellingen - tot een drama op de langere termijn zou kúnnen leiden. WIE wil dát op zijn geweten hebben... De Gemeente Vlaardingen, de één-of-andere aannemer die de troep daar ooit dumpte. Er is vast nog wel achter te komen WIE dat was.... Denk aan de kinderen. ZIJ weten/wisten van niets. Ú NU wél !! Ik meldde het, niemand anders. Zijn mensen dan graag blind voor wat er is maar slecht of zelfs eerder ( in geval van asbestvezels..) NIET zichtbaar is. Veel volwassenen herkennen een mogelijk asbesthoudend produvt niet eens (meer). Dan zeg ik u: Er waren 3500 (!) producttoepassingen waarin asbest verwerkt zat... en vaak nóg zit !!

Door: Jan van Zelm Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: