De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

De Hofnar: ‘Dicht? Verbouwen. Moest toch gebeuren!’

Hell op aarde!

Hell op aarde!

Herman Hell (44) is een kwart eeuw actief in de horeca. Van achter de bar is hij gestaag doorgelopen en uitgegroeid tot een ware horeca-tycoon in Rotterdam en omstreken. Inmiddels heeft hij 12 horecagelegenheden.

Begonnen met De Hofnar in de Crooswijkse Jonker Fransstraat heeft hij zijn imperium stapsgewijs uitgebreid met Bar/Restaurant Sijf (uitgeroepen tot beste café van Nederland, 2019), Café van Zanten, Het Zalmhuis en pizzaketen Sugo.
   Verder is Herman ook nog eigenaar van Nieuw Rotterdams Café (NRC) in de Witte de Withstraat, Het Wapen in Willemstad en Brouwcafé de Hofnar in Scheveningen.

In Vlaardingen is Herman Hell voornamelijk bekend van De Hofnar. Volgend jaar staat een tweede Lustrum voor de deur, maar zijn prioriteiten liggen momenteel op ander vlak. Uit de penarie komen is het belangrijkste; een paar kleerscheuren? Liever niet.

We luisterden, net als in 1969, aandachtig naar Hell’s Session. Toen naar Nicko Christiansen en zijn Livin’ Blues (Xperience), nu naar Herman die Hell’s Kitchen bestierde. Ondernemer met een hart, karakter en een ongelofelijke strijdlust.

Brand & verbouwing
De Hofnar wordt verbouwd. Na de brand binnenbrand van afgelopen augustus (kortsluiting in een dimmer) was De Hofnar exclusief aangewezen op het terras. ‘Met een zomer zoals we die hebben gehad een prima lapmiddel, maar ideaal is anders. Gelukkig heeft het personeel adequaat gereageerd. Anders had het er misschien heel anders uitgezien.’
   Het werd een beetje hollen op één been. Roetdeeltjes op alle plekken en met warm weer, bijna iedere dag dus, rook je de restanten van de korte maar felle fik.
   ‘Qua eten was het direct afgelopen. Voedsel en roet gaan slecht samen en het is een onsmakelijk ingrediënt.
   We hebben, vrijwel direct na de brand, in de keuken een nieuw plafond aangebracht. Op die manier kon de keuken doordraaien. Serveren en eten gebeurde op terras in verband met de roetlucht binnen.

De verbouwing stond al-met-al ruim twee maanden in de agenda. Toen Mark Rutte gisteren, woensdag 14 oktober, het sein “groen” gaf voor werkzaamheden buiten het normale door alle horeca voorlopig voor een maand in de doofpot te stoppen, stapten de eerste aannemers binnen. 'Daarbij vind ik dat je horecazaak zo ongeveer eens in de tien jaar van een nieuw interieur moet voorzien,' aldus Herman Hell.

We zitten buiten bij gebrek aan binnen-meubilair en sloopgeluiden. Het is fris maar aangenaam. De koffie roeren we noodgedwongen met een vork. ‘Happy lockdown,’ neuriet Herman Hell op de triest stemmende tonen van Camille Saint-Saëns’ Dance Macabre (Link) en wie weleens naar de Efteling is geweest weet van vrolijke violen en bekruipt een opzwepend gevoel dat de hele dag door je hoofd blijft zeuren. De Vlaardinger opteert, vanwege de gesloten horeca, eerder voor de Dance Funebre (Link) van Frédéric Chopin.

Lust kwijt
Wat voor Herman begon als hobby, is sinds zes maanden, toen corona de Hollandse kop opstak en een eerste corantaine de gezelligste tak van ondernemen plat legde, een puur zakelijke aangelegenheid geworden.
   Herman Hell: ‘Waar de gast centraal staat en gezelligheid ons belangrijkste ingrediënt, daar ligt de focus nu voornamelijk op het handhaven van regels. De sfeer is verdwenen.
   Horeca is een makkelijke prooi voor de overheid, omdat het een vergunnende branche is kan de boel makkelijk op slot gegooid. Met andere branches ligt dit genuanceerder.
   Er is, voor zover ik weet, geen aantoonbare correlatie tussen stijging van het aantal besmettingen in Nederland. Het aantal besmettingen dat kan worden toegeschreven aan de horeca lag voor de horeca vorige week op 1,8 %. In tegenstelling tot de thuisblijvers, daar schommelt het rond de 30%.’

Hij is van mening dat de horeca beter open had kunnen blijven. Niet alleen vanwege het eigen gewin is hij beslist dat er een controlerende werking van cafébezoek uitgaat. ‘Nu zoeken mensen elders hun vertier en is er geen zicht meer op het gedrag. En aangezien de meeste besmettingen dus thuis de kop opsteken is dit duidelijk een van contraproductief handelen.’

Commercieel testen op corona
Herman Hell: ‘Ik laat mijn personeel bij twijfel commercieel testen. Net als nu (10.15 uur, red.) wordt er iemand van de crew getest. Een kwartier later heb je de uitslag en weet je of iemand kan werken. Als ik een week moet wachten op de overheid kost me dat veel meer dan die €200,- die ik nu betaal.
   Ter vergelijk: In China kunnen ze per dag miljoenen mensen, een grote stad, testen. Hier is het kommer en kwel en gaat de boel traag.’

Sporthart in horeca
Als de Feyenoorder in hart en nieren die Herman Hell is krijgt de slogan Sterker door Strijd nu een geheel andere lading. Noem het een bijwerking. Het motiveert hem tot op het bot, alle tegenwerking en mistige beslissingen waar de horeca momenteel mee te maken heeft.
   Hij trekt de Spaanse Griep van 1918 maar eens uit het geschiedenisboek en lacht, nog als de bekende boer, maar hij lacht, en zegt: ‘Deze pandemie werd gevolgd door de Roaring Twenties. Na een periode van gedwongen binnen zitten hadden mensen, de muffe lucht van het eigen behang meer dan beu, zin om uit gaan en te feesten. Dat waren mooie en creatieve jaren. Dat verwacht ik nu weer en ik zorg dat mijn zaken daar klaar voor zijn.’

Alles bijeen, en dat proef je aan zijn woorden, zal Herman Hell de laatste zijn die het bijltje erbij neergooit. ‘Maar als straks, en ik denk volgend jaar zomer, alle uitgestelde betalingen moeten ingelost, tezamen met verse rekeningen, dan wordt het een zwaar gelag. Ik heb gelukkig wat “vlees” op de botten, maar er zijn er die net zijn gestart met een klein kapitaal, die zijn niet te benijden.’

De Hofnar Eten & Drinken
Hoogstraat 169
3131 BB Vlaardingen

Telefoon: 010-435 63 72
Website: www.dehofnar.nl/

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker