De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Sparkle: 'Opvang zonder sores'

Elke dag een feestje voor jongvolwassen met beperking

Elke dag een feestje voor jongvolwassen met beperking

Er wordt per jaar hopelijk veel geld bespaard. Enkel door geld, bedoeld voor de zorg, werkelijk te besteden aan het geven van zorg. Door alle administratieve rompslomp links te laten liggen en de kortste weg te kiezen tussen het geven van zorg en financiering van de kosten hoopt Stichting Sparkle zo’n 20% aan kosten te besparen. Met dat uitgangspunt in het achterhoofd start Sparkle anno 2019 een eigen onderkomen aan de Burgemeester de Bordesplein. Uiteraard nadat er gesprekken gevoerd zijn met DSW Zorgkantoor.

De Vlaardinger klopte aan bij Henk van Nieuwkerk, initiator en vader van de 23-jarige Ghislaine. Zij heeft aangeboren letsel, is in haar ontwikkeling 2,5 - 3 jaar en behoeft dagelijkse zorg. Liefst in combinatie met tastbare gezelligheid en een warm huiskamergevoel.

Bovenstaande factoren zetten Henk van Nieuwkerk aan het denken. Jarenlang sluimerend deed zich afgelopen februari de praktische mogelijkheid voor het pand van gepensioneerd huisarts E. van den Broek te verwerven. Hij voegde de daad bij het woord en realiseerde de financiering ervan. Kort door de bocht: een eufemisme voor veel werk.

Die eerste stap leidde tot de volgende. Het hebben van een eigen onderkomen is één ding. Het naar eigen inzicht praktisch inrichten een ander. En alles kost geld. Die fases zijn zo goed als verleden tijd, al komt de praktijk van het verbouwen pas aanstaande najaar van de grond. Nu liggen er tekeningen en wordt verder gecalculeerd en offertes aangevraagd.

Als eerste stak Henk van Nieuwkerk zijn licht op bij Buurtzorg Vlaardingen Ambacht, bewonersplatform Oud Ambacht en Basisschool IKC ’t Ambacht. Of er van samenwerking sprake kon zijn? Dat laatste geen bezwaar. Wie hij vroeg, reageerde enthousiast. Nog niet overal tot in de puntjes verzorgd zijn de intenties duidelijk.

Eerst kwam een stichtingsbestuur waarin Olga Floris, Anne-Marie Bakkers en Henk van Nieuwkerk straks nog twee namen. ‘Die moesten eerst zaken regelen alvorens definitief “ja” te kunnen zeggen.’ Daarna drie professionele krachten, samen goed voor 2 fte. Het wachten is nu op een groeiende schare vrijwilligers. ‘Daarvan kunnen we er niet genoeg hebben,’ aldus Van Nieuwkerk. ‘Een brede groep betekent lage werkdruk. Dat is voor allemaal prettiger.’

Het gebouw is straks hoofdkwartier van acht cliënten. Nu zijn er vier die zich hebben gemeld en staat er eentje op de nominatie. Drie worden er nog gezocht. Nu nog is het Ghislaine die het tempo aangeeft. Van Nieuwkerk: ‘Onze dochter houdt van rust. Schrikt van harde knallen en is wars van commotie. We zoeken dus jongeren met een afwijking die dezelfde inborst hebben. Op termijn zal best een verschuiving plaatsvinden, nu is het de norm.’

Voor alles is Sparkle, naast opvang van cliënten, uitvalsbasis voor wijk gerelateerde activiteiten als het zesmaal per jaar rondbrengen van de wijkkrant. Gewoon een uurtje buiten en niet indutten achter glas. Verder willen we kooklessen geven, waarbij kan worden geholpen. Dat begint met bijvoorbeeld zelf meel kopen bij Molen Aeolus en assisteren bij het bakken van de cake.

Buurtgenoten zijn welkom een bakje koffie met cake te nuttigen. Dat is gezellig en met een minimale bijdrage betaalt dit nieuwe acties. De wijk een geheel met het De Bordesplein als epicentrum. Gevraagd aan de naaste omwonenden heb ik al veel positieve reacties gekregen.’

Als alles volgens schema verloopt gaat de opvang week 1/2019 open. Tussendoor wordt, na de verbouwing, het pand ingericht en een try-out gehouden om te zien of alles zoals gedacht voldoende is om later volop en probleemloos te kunnen draaien.

Henk van Nieuwkerk gruwt op bescheiden wijze van alle administratieve rompslomp die hangt rond zorginstellingen. Hij praat over zorg in natura, een rits papieren handelingen, coderen, decoderen van het gecodeerde, het op papier volgen van cliënten, et cetera. Hierin gaat zo’n 25% van alle inkomsten en tijd zitten.
   Nu wordt alles aan de ouders gefactureerd, die betalen en de kring is rond. Een en ander loopt uiteraard via de Sociale Verzekeringsbank en het persoonsgebonden budget.

Sparkle streeft ernaar iedere dag voor haar cliënten een feestje te maken. Dat daarbij iedere cent verantwoording behoeft, weet hij als professioneel administrateur (Cijferaar Cijfers en Advies) als geen ander. En dat de zorg centraal staat lijkt van een doordrongen logica, maar valt in de praktijk bitter tegen.

‘We zijn misschien wat Pietje Bellerig bezig, maar dat is wat ons drijft. Zorg en creativiteit horen bij elkaar. Aan ons de taak dit in de praktijk aannemelijk te maken.’

Stichting Sparkle
Burgemeester de Bordesplein 9
3135 HE Vlaardingen

E-mail: info@stichtingsparkle.nl
Website: www.stichtingsparkle.nl

 

6 commentaar(en) op artikel "Elke dag een feestje voor jongvolwassen met beperking"

Nu werkzaam bij asvz in Leerdam in de bakkerij met cliënten... wens jullie veel succes

Door: Louis Op:

Goedemorgen

Ik heb een zoon met down syndroom en zou graag iets meer informatie willen omtrent dit project

Mvg

Mar de bruin

Vlaardingen

Door: M de bruin Op:

Wat ontzettend tof!

Ik ga dit in de gaten houden :)

Door: Michelle Nieuwstraten Op:

Beste Mar

Stuur ons even mail met je vragen

Mail adres staats onder het artikel

Door: Henk van Nieuwkerk Op:

Ik ben pedagogisch medewerker op zml onderwijs in Rotterdam en wil wel vrijwillig ondersteunen bij de kooklessen. Doe ik ook met de leerlingen op school.

Door: Ineke Koene Op:

Hallo Ineke,

Wat fantastisch dat jij je zo enthousiast wilt inzetten voor Sparkle! We zouden graag contact met jou op willen nemen.

Dat kan je doen door een bericht te sturen naar info@stichtingsparkle.nl of via www.stichtingsparkle.nl

We zien graag jouw bericht tegemoet!

Met vriendelijke groeten van alle sparkle's

Door: Ilse Poorter Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: