De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Professional MMA gaat helemaal ervoor

Costello van Steenis & Bellator 185

Costello van Steenis & Bellator 185

Bellator (Latijn voor: krijger) MMA is de op één na grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld en bestaat sinds 2008. Het is een fysieke sport die veel toernooien kent in alle gewichtsklassen en over alle seizoenen. De winnaar verdient $100,000 en heeft altijd kans uitgedaagd te worden voor een titelgevecht. In Nederland zijn die gevechten veelvuldig te zien op Spike TV.

De gemengde gevechtskunsten is een mix van worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en jiujitsu. Wie Bellator beoefent moet van al deze markten thuis zijn. Zo niet, dan vergroot dat de kans op een kampioenschap zeker niet.

Aanvankelijk was de afspraak voor dit interview vóór zijn overzeese wedstrijd gepland. Maar om niet al te veel sores aan zijn hoofd te hebben is die uitgesteld. Maandag 30 oktober was het dus zo ver. Als ik aanbel en hij open doet zie ik een gaaf gezicht. Geen blauwe plekken en/of ogen. ‘Een makkie?’ ‘Het duurde niet lang,’ zegt hij met een lach van oor-tot-oor.

‘Dit was de eerste wedstrijd van mijn contract voor een totaal van vier partijen. Afhankelijk van de resultaten wordt die overeenkomst verlengd.’ Bellator is een kwestie van blijven presteren. Wie geen goede of ronduit slechte en saaie partijen in de beruchte ronde kooi aflevert, weet waar de uitgang is. In deze vechtsport worden geen bankzitters getolereerd.

Zijn eerste echte zenuwen kreeg Costello pas na afloop van het gevecht. In Connecticut een uitverkochte Arena of Bellator 185. ‘Toen ik klaar was en de zaal rondkeek zag ik pas wat een massa mensen er waren: tienduizend toeschouwers. Vooraf ben je enkel gefocust op je wedstrijd. Dan valt dat menselijk decor niet op.

Wie zijn afgetrainde en “droge” lijf ziet weet dat oefening zijn leven beheerst. ‘Geen snoeperijen voor mij en iedere dag mijn vaardigheden onderhouden en uitbreiden. Gezond eten. Af-en-toe in het weekeinde veroorloof ik me iets dat minder gezond is.

In Vlaardingen train ik in De Polderpoort onder leiding van hoofdcoach Ricardo Wondel, die mij alle technieken van het grondgevecht leert, en Bob van der Hoeven. Die laatste een kei in het staande of stand-up gevecht. Schoppen, slaan en ontwijken en verdedigen.

Daarnaast iedere week tweemaal naar Amsterdam en soms naar Leiden, bij Musashi. Op elke plek weer andere training. Tussendoor veel slapen en vlak voor een wedstrijd afwisselend en in een tijdschema van vijf minuten af-en-aan in bad, zweten in bed (ingesmeerd met Sweet sweat) en weer in bad. Dat doe ik om geforceerd snel af te vallen.’ Trainen doet Costello, minus noodzakelijke en in hoeveelheid wisselende rustdagen, zeven dagen per week. Geen tijd voor verslapping.

‘Je gewicht is een wankel iets. Ik moet tijdens weging voor een wedstrijd 84,3 kilo wegen. Meer gewicht kan en mag binnen zekere grenzen, maar kosten je zomaar 20-30% van je gage. Aangezien ik vecht om te verdienen is die inspanning mijn streefgewicht te halen me alles waard. En aangezien ik geen fan ben van de sauna of een zoutbad is dit mijn methode. Dat zout trekt alle vocht uit je.’

Zijn drankjes - ook een vorm van discipline - bestaan in hoofdzaak uit water, koffie, thee en energie dranken als AA en Aquarius. Zeker geen Red Bull. Als voedsel staan broccoli, rijst, vis en kip hoog op de lijst. Van suikers ontbreekt ieder spoor. Costello kookt zelf. Afgewisseld met wat zijn moeder hem voortovert.

Na weging is het weer een kwestie van gecontroleerd naar binnen harken van voedsel. In de resterende tijd tot aan de wedstrijd slaagt Costello erin tot vijf […] kilo aan te komen.

Zonder getallen te noemen zegt hij nu goed te kunnen rondkomen van zijn Bellator gevechten. Na Connecticut is hij, na een relatief gemakkelijke week, weer langzaam gestart aan de opbouw voor weer een wedstrijd. Waar en wanneer is nog niet bekend. Zelf denkt hij aan volgend voorjaar. Hij hoopt in dat geval op Nederland. ‘Ik heb vernomen dat Amsterdam er misschien aan zit te komen. Dat zou erg mooi zijn.’

Nadat een goede kennis hem in Altea (Spanje) klaarstoomde voor zijn eerste en direct winnende toernooi als amateur vechter gingen de voetbalschoenen de kast in. Het echte werk lonkte en na nog een paar maanden als amateur te zijn gehard ging het richting Nederland en het pure professionalisme. Dat zijn zes jaar jongere broer Gino ook voor vechtsport kiest vindt hij leuk. Maar alle aandacht gaat toch uit naar zijn eigen carrière.

Wie door de Bellator MMA-bond wordt omarmd weet dat alle gemaakte kosten worden vergoed. Hotel, vliegtickets en noem maar op zijn voor rekening van de bond. En … wie eenmaal heeft gevochten als prof keert nooit meer terug naar de amateurstatus. Daarop staat een veto.

Nu 25 jaar, weet Costello dat hem nog zo’n 10 jaar resten als prof. ‘Je kunt dan nog wel doorgaan, maar dat is meest geen hit. Het is een keihard bestaan en in die relatief korte tijd moet je je geld zien te verdienen. Dat weet je en daar zet je alles voor opzij. Ik geef eens per week les bij De Polderpoort. Meer kan ik er niet bij hebben, nu. Ik weet dat mijn manier van vechten aantrekkelijk is en snel. Ik moet een paar goede namen treffen en winnen. Dan ben ik commercieel interessant en kan ik echt geld gaan verdienen.’

Veel spart Costello met Gegard Mousasi uit Armenië. ‘Dat is mijn vaste maat. Heeft al zestig wedstrijden weg. Is van hetzelfde gewicht. Op zijn top was hij de nummer drie van de wereld. Van hem kan ik veel leren. Zie hem ook als extra trainer.’

Zijn vader Robert-Jan van Steenis is naast financier van de eerste (aanloop) jaren zijn geestelijke steun en toeverlaat. ‘Nee,’ zegt hij desgevraagd, ‘ik ben niet mee geweest naar de VS. Zeker de eerste keer moet je alles delen met je eigen team. Dat zijn de mensen die je mede zover hebben gebracht. Daar ga ik niet tussen zitten.’

En net als andere sporters worden ook Bellator-vechters getest op het gebruik van verboden stimulantia. ‘Dat zijn onze whereabouts,’ zegt Costello. ‘Word je gebeld. Vragen ze waar je zit en komen ze bloedprikken. Ook soms midden in de nacht. Het hoort erbij en houdt de sport gezond.’

Naarmate zijn successen groeien zal het makkelijker worden Costello van Steenis op YouTube, Facebook of op tv bij Spike TV te spotten. Van YouTube is hij verder geen overdreven fan: ‘Elk filmpje dat daar staat kan dienen als trainingsmateriaal voor mijn tegenstander. Daar zit ik niet echt op te wachten.’

We houden de lezers verder zoveel mogelijk op de hoogte van zijn wedstrijden en de uitzendingen ervan bij Spike TV.

Facebook
www.facebook.com/RJCostellojr

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: