De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Paul van Rutten en Xavier Ottens op glad ijs

Arctic Monkeys vertrokken uit Vlaardingen

Arctic Monkeys vertrokken uit Vlaardingen

Donderdag 4 januari nog stond de van blijdschap grommende Mazda Tribute bij Hoogendijk Full Service Car Service aan de Nettenboetsterstraat 11A op de smeerbrug voor een laatste check-up. Berijders Xavier Ottens en Paul van Rutten stonden er lachend naast en er was niets dat niet snel kon worden opgelost. ‘De remmen moeten afgesteld en de reservebanden op de juiste druk.’

Vanochtend 10.30 uur is de karavaan vertrokken naar het Scandinavische noorden. De route nog een raadsel is het bovenin bij Hammerfest een dragelijke -1 ˚ Celsius. Xavier en Paul hebben er zin in. Laatstgenoemde heeft in de garage weinig tijd, want de laatste stickers moeten aangebracht.

De heren richten zich de komende twee weken op sneeuw, ijs, overstekende rendieren en ongebaande paden. Dat het grootste deel van de dag donker is, mag een zekerheid heten: Midwinternight in optima forma. Het meeste licht onderweg komt van hun LED-installatie en, met enig toeristisch geluk, van de Noorderzon. In ieder geval zijn Paul en Xavier vol goede moed vertrokken.

Dat zij deelnemen aan de ScanCoveryTrial is een heerlijke, stoute jongensdroom. Lekker twee weken crossen door ogenschijnlijk ongerepte natuur mag dan bij het Zweedse Grön Vänster of de Noorse tegenhanger Grønn Venstre een commerciële doorn in het groene oog zijn, hun natte medestander Sea Shepherd, de internationale direct-action ocean conservation organisatie, zal blij zijn met hun geldelijke bijdrage die verder actievoeren mede mogelijk maakt.

Voor het team op 14 januari Nederland weer aandoet en de circa 7.000 kilometerlange toertocht weer ten einde is kunnen liefhebbers alle wederwaardigheden van de 95 teams live volgen via: https://www.scanct.nl/. Paul van Rutten en Xavier Ottens kun je vinden als Team 056. Momenteel (1.25 uur) zitten ze in de omgeving van Hamburg en genieten daar van de laatste plukjes beschaafde westerse wereld met veel asfalt, vangrails en mogelijke files.

De Mazda Tribute is trouwens voorzien van een veelzeggende afbeelding van Popeye en zijn woeste tegenstrever Brutus. Wie Paul en Xavier een beetje kent weet dat uiterlijke vergelijkingen in dit geval niet geheel mankgaan. Of er ook sprake is van een gezamenlijk strijddoel in de vorm van een strippend Olijfje is onbekend en ongewenst. Zeker als spoedig de wegen donker en verlaten zijn.

De ScanCoveryTrial gaat in één week tijd kris kras door het prachtige Scandinavië. Tijdens deze week rijden de deelnemers ruim 7.000 kilometer en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen welke kunnen dalen tot wel min 47 graden Celsius.

De 8e editie gaat op vrijdag 5 januari van start en de finish is op zondag 14 januari 2018. De route is net als voorgaande jaren, behoudens de speciale bestemming, top secret maar zal ongetwijfeld een betoverende indruk achterlaten bij de deelnemers en de vele volgers.

De ScanCoveryTrial is beslist geen race of rallywedstrijd maar een autotoertocht waarbij een strikte naleving van de verkeersregels van essentieel belang zijn voor de gehele tourtocht. Naast navigatie via coördinaten maakt ScanCoveryTrial ook gebruik van een route boek met leuke klassement(puzzel)proeven.

Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: