De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Ivana Somers: ‘Niet op de barricades - hard gewerkt'

VV2000/LV netjes aan de slag

VV2000/LV netjes aan de slag

Wie aan Leefbaar Vlaardingen denkt, denkt nog altijd aan Leo ten Have, de oprichter van de VV2000/LV. Met Ivana Somers waagt de partij het iets minder snel als een politieke bok op de haverkust (Lees: coalitie en andere partijen) te springen. Er is na schandalig coalitieoverleg in 2014 gekozen voor een dienende rol als noest bouwer van Vlaardingen.

Op die wijze werd het voetlicht minder nadrukkelijk, en soms helemaal niet, opgezocht. Ivana Somers: ‘We hebben bewust gekozen voor die rol. Er is al te veel hectiek en te weinig politieke bouwlust. De discussie overwoekert de oplossing.’

Terwijl de koffiezetmachine bromt legt Ivana uit dat even in de wachtkamer zitten en je huiswerk doen beter werkt dan altijd maar direct de discussie voeden. Ze haalt de mankerende gemeentelijke IT aan, want de laatste maanden heeft de e-mail de nodige problemen gehad.
   Praat over een gemiste kans om woningstichting Samenwerking de parkeergarage aan de Gedempte Biersloot te laten kopen als afkoop voor het te kort aan parkeerplaatsen van het Mariskwartier. Dat had een hoop problemen opgelost.
   Ze sluit de intro af met de mededeling dat op het gebied van zorg ook nog het een-en-ander voor verbetering vatbaar is. Ze is helaas in de afgelopen twee jaar zelf ervaringsdeskundige geworden over de zorg in Vlaardingen. Als mantelzorger van haar 82-jarige vader en van haar schoonouders heeft zij aan den lijve moeten ondervinden hoe moeilijk het onze inwoners gemaakt wordt.

Rust en kalmte

Ivana Somers: ‘We hebben weloverwogen voor de kalme tactiek gekozen. Zijn achter de schermen hard aan de slag gegaan. Dat was/is nodig, want Vlaardingen staat er nog steeds niet al te best voor. We hebben met andere partijen meegedacht en -gewerkt en voorstellen mede ingediend en onderschreven. Het is je taak als raad de stad te besturen, dat hebben we gedaan. Zonder uiteraard onze kritische Leefbaar blik te verliezen. Aan onzin en betutteling doen we niet mee.

Doel is een breed draagvlak creëren en je stad repareren. Niet altijd vooropgaan in de discussie. Dan haal je niet vaak de pers; ongehoord en ongezien is er veel binnengehaald en gerealiseerd. Of dat is opgevallen merken we 21 maart wel als de stemmen zijn geteld.’


Wat als de stemmen staken

Ivana Somers: ‘Mocht de hoeveelheid stemmen tegenvallen, dan nog hebben we geen spijt van de gekozen werkwijze. We hebben immers vier jaar lang ons werk gedaan. Daar kun je geen berouw over tonen. Het is jammer als dit niet is opgevallen en hopen natuurlijk dat wat we hebben gedaan is opgevallen. Voor VV2000/LV even geen linkse retoriek of rechts gewauwel. Kijk gerust op onze website voor je je vakje 21 maart rood kleurt.

Wat er ook gebeurt, de gekozen koers varen we verder. Noem het zekerheid voor wie voor Leefbaar kiest. Onderweg naast onze eigen ideeën zoveel mogelijk goede denkwijzen van andere partijen omarmen en uitwerken. Ongeacht wie ermee op de proppen komt, is dit ons streven, mensen moeten leren zich wat minder te storen aan de toon en beter te luisteren naar de inhoud.

Exodus

Ivana Somers: ‘In 2014 kwamen er liefst 21 nieuwe raadsleden, dat was duidelijk wat teveel van het goede. Nu vertrekt er weer een bulk ervaring. Samen met Ingrid Wijker ben ik straks het langst zittende raadslid in de raad met 16 respectievelijk 12-jaar. Het kan nog dat Kees Borsboom door voorkeurstemmen alsnog de raad komt versterken, dat zou ik voor hem erg leuk vinden.

VV2000/LV is een constante factor. We kiezen voor een fractie met ervaring, middellange termijn kennis en nieuwelingen. Het is net een uitgebalanceerd voetbalelftal. Herhaling van fouten heeft niemand wat aan. Dus als alle partijen die tactiek volgen, komt het best goed.’


VV2000/LV is ook voorstander van samenwerking als het gaat om bemanning van b.v. de Plantsoenendienst. Ivana Somers oppert dat iedere ploeg die buiten loopt, en dat “beschutte werkplekken” zijn, een voorman nodig heeft die de jongens kan aansturen en als aanspreekpunt voor de inwoners kunnen dienen. Dat kan in samenwerking met Stroomopwaarts, denk aan de 50-plusser die bijna geen werk kan vinden maar wel graag aan de slag wil. ‘Op die manier kun je nog geld verdienen ook want je haalt iemand uit een uitkering.’
 


Kunst & Cultuur

VV2000/LV huldigt het principe dat de jeugd vroegtijdig met kunst & cultuur in aanraking komt. Maar niet al te eenzijdig en te langdurig op één onderwerp gefocust. Ivana Somers: ‘Organiseer cultuurdagen. Die hak je in drieën. ’s Ochtends kunst kijken in Museum Vlaardingen, dan kleien bij KADE40 en tot slot bezig zijn mét en luisteren naar muziek in De Kroepoekfabriek.’

Enige bereikte punten (8 van 21)

  • Veiligstellen toekomst Stadsgehoorzaal, KADE40 en De Kroepoekfabriek
  • Zorggeld gelabeld (€ 2,5 miljoen), zodat dit niet over de balk zou worden gesmeten
  • Eenzaamheid aangepakt, pilot gratis OV voor ouderen met inkomen tot 120% van minimaal inkomen
  • Particuliere woningverbetering op de kaart gehouden en uitgebreid naar de VOP-wijk
  • Starterslening verhoogd tot verwervingsbedrag van € 186.500,-
  • Huisvesting ouderen met/zonder zorg als actiepunt in Vlaardingen en regionaal beleid gezet
  • Geven van opdracht tot invoering Leegstandsverordening
  • Financiële impuls evenementen 2018

Als de koffie is gedronken, de informatiestroom afgekapt en we bij de buitendeur staan zegt de voorvrouwe met een weids gebaar: ‘We wonen in een fijne multiculturele straat. Noem het een voorbeeld van geslaagde integratie. Als het weer het toelaat wordt er regelmatig gebarbecued. Met drie BBQ’s. Dat wel. Eentje waarop vis, een andere met rundvlees en nummer drie met varken. Probleem opgelost. Ook vieren we elk jaar Halloween en mijn rol kan iedereen denk ik wel raden!’ zegt Ivana Somers niet zonder milde zelfspot.

En mocht Ivana Somers wethouder worden, dan worden de rollen omgedraaid. Nu wordt te vaak een dicht getimmerd plan voorgelegd, en valt er voor de raad niets te kiezen behalve ja of nee.  Ivana Somers: ‘Dat komt wat mij betreft te vervallen. Waar mogelijk biedt het college de raad drie opties voorzien van advies. De raad beslist, niet het college. Die moet uitvoeren. Je kan je afvragen of het college bij de raadsvergadering aanwezig moet zijn, het is immers geen collegevergadering …’

VV2000/LV
Website: www.leefbaarvlaardingen.n

13 commentaar(en) op artikel "VV2000/LV netjes aan de slag"

Wat mij betreft laat Leefbaar het juiste politieke geluid horen en ook niet onbelangrijk zijn zij integer en staan open voor samenwerking.

Door: Westwijker Op:

Wat mij betreft laat Leefbaar NIET het juiste politiek geluid horen .Ook weer zo,n partij als er verkiezingen zijn hoor je ze. Westwijk verpaupert met al die polen centrum is niks meer vlaardingen steeds onveiliger op straat

Door: Andere Westwijker Op:

Leefbaar, een eerlijke partij die je ook buiten verkiezingstijd ziet en hoort. En die eerlijkheid en samenwerking laat zien. Mooi!

Door: Holyhome Op:

Andere westwijker: ik woon naast al die polen en ik onderschrijf jouw mening

Alleen ben ik het niet helemaal met je eens. Ik heb hierover weleens contact gehad met Ivana maar het probleem is dat geen enkele partij dit in hun eentje kan oplossen. De meerderheid van de raad doet hier niets aan. Dit is niet te wijten aan 1 partij.

Door: Jacques Op:

@Andere westwijker: Als mensen massaal voor LEefbaar kiezen dan halen zij de meerderheid 18 zetels en dan kun je ze afrekenen op behaalde resultaten want dan hebben ze geen excuus meer.

Door: Heksje Ivana Op:

Als wethouder o.a. van zorg en stroomopwaarts moet er toch iets van mijn hart. Hoe bestaat het dat mevrouw Somers aangeeft dat het onze inwoners moeilijk wordt gemaakt bij de aanvraag van zorg.

Cliënten die iets aanvragen worden snel geholpen, desnoods met voorrang, maar u vraagt en wij draaien is helaas niet aan de orde. Voor niemand.

Ook de opmerking met betrekking tot stroomopwaarts slaat nergens op, juist door intensieve samenwerking met werkgevers hebben de afgelopen jaren 1024 mensen een vaste baan gevonden.

Verder wil ik kwijt dat VV2000 de afgelopen vier jaar alle plannen, verordeningen( waar beleid in staat) heeft mee ingestemd, en daarom zijn wij uitgekozen tot de 10 beste gemeente waar zorg op maatwerk is georganiseerd, ook met u hulp,dank daarvoor

Door: Cees Oosterom Op:

Van mij mogen ze de raad opheffen; veel beter voor de stad en besluitvorming rechtstreeks door b&w.

Drie opties voor de raad aanleveren.... teveel Star Wars gekeken denk ik, die kunnen het wel namelijk.

Door: Yoda Op:

Ik ben een client van stroomopwaarts en ik heb onlangs voor mijn man een WMO aanvraag gedaan en ik kan oprecht en uit de grond van mijn hart zeggen dat het 1 groot drama is. Ontzettend slechte communicatie en je word bij stroomopwaarts als een nummer behandeld. Dus beste wethouder, wellicht moet u zelf eens ervaren hoe het in de praktijk werkt. Ik wens Ivana heel veel succes, mijn stem heb je!

Door: Trudy Op:

@Yoda: overlaten aan B&W Haha volgens mij heb jij iets teveel sciencefiction gekeken

Door: Skywalker Op:

@Cees, je verwoordt precies de mening van de bestuurder, iemand die niet de uitvoering in de lijn kent noch de repeterende problemen waar cliënten in praktijk tegen aanlopen. Je leunt louter op de informatie en cijfers die je worden ingefluisterd. Dat is papegaaien en ontbeert enig zelfonderzoek.

@yoda..jij leeft zeker in het feodale tijdperk😀

Door: Tina Rossem Op:

Meneer Oosterom, heeft u zelf weleens hulp moeten vragen voor uw (schoon)ouders of andere mensen in uw omgeving? Is helaas wel degelijk een moeilijk proces.

Door: Chris Op:

Gezien het niveau van de raad lijkt het mij meer sciencefiction dat bij meerdere besluiten, iedere week, 3 opties worden afgewogen. 1 is al teveel. Mits er meerdere Han Solo's en Obi Wans in de raad komen, dan lukt het misschien :-)

Door: Yoda Op:

Zo te zien gaat 'ons' het winnen....dit wordt een leuke periode voor de dark side, vlaardingen failliet en weird figuren in raad zoals voorspeld. Geen sciencefiction.

Door: Yoda Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: