De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Na 12 jaar politiek uitzicht op stadhuis

Vera Kalf (VVD): ‘Gedempt, maar niet verdronken’

Vera Kalf (VVD): ‘Gedempt, maar niet verdronken’

Politiek is lachen als je kijkt. Een mes in de rug voor wie zich vol vertrouwen omdraait. Politiek is de enige vorm van bestuur waarbij het schip de ratten verlaat. Politiek is vuig en lastig. Daarin schoot ze weleens tekort. Vera Kalf hekelde regelmatig de financiële foute voorstellen die het college deed om er weer eens een Begroting of Voorjaarsnota doorheen te jassen. Alle gelieg en gedraai kon haar humeur niet verpesten. Daar was het allemaal te leuk voor.

Zij heeft in de raad gelachen en iedereen lachte mee. Maar dat is geschiedenis. De teneur is er niet beter op geworden. En nu wéér een ervaren clubje vertrekt (Kees Borsboom, Peter Caljé, Albert Brouwer, Klaas Terpstra, Hans Versluys, Esther Heijndijk en misschien wel Bert van Nieuwenhuizen en Cees Oosterom en Jos van Brenkelen) wordt samen met Vera Kalf en Nol Kloosterman in twee verkiezingsronden (2014, 2018, red.) afscheid genomen van bijna een gehele raad. Ivana Somers en Desirée de Jong kunnen hun borsten natmaken als stamoudsten.

Toen kwam de wijn. Witte voor Vera Kalf en De Vlaardinger dronk een Carlos III. Dinsdagmiddag 28 november 14.17 uur en Café de Waal zit bijna vol. De gasten dronken en aten en spraken. Vera Kalf opteerde voor de hoge tafel aan het raam. Licht en uitzicht. Zo blijf je best op de hoogte. Buiten liepen huisvrouwen in driftige ganzenpas te zeulen met boodschappen. De zon scheen, maar erg warm was het niet.

‘Het is mooi geweest,’ opent zij het gesprek. Maar wie haar een beetje kent weet dat dit einde te vroeg komt. Ze wilde nog een termijn door, jonkies opleiden. Alle liberale verjongingsdrang heeft dit plan doorkruist. Ze wilde de jeugd zeggen waar de schoen kan wringen en wat de valkuilen zijn.

‘Het is geen spel dat je er even in je vrije tijd bijdoet,’ meent ze oprecht. ‘Huiswerk doen, dossierkennis opbouwen, debatten voorbereiden … dat kost tijd. Er zitten er teveel die de raad gebruiken als spaarvarken voor een extra centje. Dat geeft een aantal volmondig toe. Wie? Dat zoek je zelf maar uit.’

Dat ze zonder enige motivatie van het bestuur helemaal niet op de kieslijst staat weet ze haarfijn te duiden. Vera Kalf: ‘Ik zou verreweg de meeste stemmen krijgen bij de VVD. Dan sta je als beoogd opvolger Bart Bikkers toch niet sterk in je Floris van Bommels. Ik zie geen andere kandidaten die mij op dit punt voorbijstreven. Dat hij de interne stemming won met 15-14 zegt niets over alle niet-leden die VVD stemmen.

Verjongen? Goed, dat moet zelfs. Maar niet zo cru als nu. Je smijt in één keer alle ervaring weg. Dat is niet goed. In 2014 kwamen 21 nieuwe raadsleden het pluche bevolken. Je mag stellen dat dit een historisch slechte vier jaar zijn op bestuurlijk vlak. Denk niet dat ik langs de lijn blijf coachen. Die kans is verkeken. Ik ben best gegriefd.

Logisch zou zijn dat ik had geadviseerd over het conceptverkiezingsprogramma of conceptkieslijst. Of de bevindingen van Bart Bikkers toetsen. Daar is geen vraag naar geweest. Tsja, wat wil je dan. Er staat veel oude meuk in het programma. Dingen die al gerealiseerd zijn. Niks nieuws onder de zon.

Even heb ik overwogen om me aan te melden op de kieslijst als lijstduwer. Maar zoals ik al eerder zei leek me dat geen goed plan. Dat zou de geloofwaardigheid van Bart Bikkers onderuithalen.’

En de huidige vertrouwenscrisis met betrekking tot het functioneren van Kees Rijke? ‘Er is iets fundamenteels veranderd. Nee, ik zeg niet wat. Vergelijk het met iemand die zegt nooit te drinken en plots gaat zuipen. Daarom willen we hem per direct afvoeren als steunraadslid. Na maart mag hij doen wat hij wil, niet nu. Hij heeft Nol (Kloosterman, red.) en mij ernstig teleurgesteld.

Vreemd is dat een steunraadslid ontslaan een taak blijkt van de raad. Dan gaat alles publiek over tafel en via Omroep Vlaardingen de ether in. Dat moet Kees ook niet willen. Het is een gekke regel. De raadsvergadering van 20 december zal uitsluitsel geven.’

Ook voor Vera Kalf geen geraniums. De plant is verre van populair. Ze blijft VVD-lid. Sluit huwelijken als Bijzonder Ambtenaar en wil best aanstormend talent begeleiden richting pluche als ervaringscoach.

Dat kompaan Nol Kloosterman onverkiesbaar op plek 10 werd geposteerd doet haar pijn. Ook hij bedankte voor de discutabele eer. De VVD 2.0 noemde het een ere-plek. Nol vond het niks en te ver van een nieuwe periode in de raad. Hij vond het een “zeer onaangename” verrassing. Ook was/is hij boos vanwege de gelijksoortige traktatie die Vera Kalf node onderging.

Gevraagd naar haar grootste minpunt ten aanzien van de lokale politiek is Vera kalf stellig: ‘Ik ben er te laat mee begonnen. Maar ja, eerst de kinderen de deur uit. En als je doelt op mijn functioneren (lacht), dan is dat wel die atletiekbaan van AV Fortuna. Ik werd daarin ook niet echt geholpen door mijn collegegenoten. Er waren andere wegen om dit dossier minder hoofdpijn vol te voltooien. Maar die zag ik niet.

Aan de pluskant heb ik veel inzicht gekregen in het reilen en zeilen van het huishoudboekje van de stad. Bestuursvorming is ook zo’n ding dat je van buitenaf nooit helemaal doorgrondt. Als wethouder is het fijn dat je los van je partij (dualisme, red.) moet en mag werken. De VVD is dan wel je partij, maar toch is het anders. En ik kon ervan genieten als anderen het debat met mij niet aandurfden vanwege mijn dossierkennis. Dan kan ik fel zijn en overtuigend. Ik heb veel geleerd, maar het is zeker geen moedermavo geweest.’

Na maart 2018, als de stemmen zijn geteld, verwacht zij een bestuurlijke verschuiving. ‘Of Vlaardingen moet opnieuw geloven dat alle financiën op orde zijn,’ zegt ze er mild lachend maar vilein achteraan. ‘Maar hierin zou ik best ongelijk willen hebben.’

Ze stipt het achterstallig onderhoud van Vlaardingen aan. Wijst op veiligheid. Zwaait met de vinger als het om Stroomopwaarts gaat en waarschuwt voor de constante stroom statushouders (150 per jaar) die allemaal een plekje moeten krijgen.

Tot slot spreekt zij de hoop uit na maart volgend jaar eindelijk eens de oude belofte in te kunnen lossen met Cees Oosterom samen Gone With the Wind te gaan kijken. Die afspraak staat immers al zo’n zeven jaar.

1 commentaar(en) op artikel "Vera Kalf (VVD): ‘Gedempt, maar niet verdronken’"

Nou, 'ze blijft VVD-lid' heeft niet lang geduurd

Door: Pollie Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: