De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Verkiezingskoorts Vlaardingen

Uitslag onzeker!

Uitslag onzeker!

Woensdag 21 maart kan de kiesgerechtigde Vlaardinger stemmen. Kiezen voor één persoon uit 236 kandidaten voor het raadslidmaatschap uit 14 deelnemende partijen. Naast de deelnemende, landelijk georiënteerde partijen VVD, PvdA, CDA, SP, D66, CU/SGP en Groen Links, ontbreken PVV en DENK. Twee partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 samen met de VVD in Vlaardingen flink scoorden.

Het opkomstpercentage in Vlaardingen voor de Tweede Kamerverkiezingen was 79,41%. De VVD en PVV scoorde met 18.5% nagenoeg hetzelfde aantal stemmers; ca. 8.000 per partij. Verder gingen CDA, D66 en SP gelijk op met ieder ca. 9.5% van de stemmen. PVDA en DENK mochten ieder op ca. 2.500 stemmers rekenen. Met elkaar 11.6% van de uitgebrachte stemmen. De rest van de stemmen ging naar overgebleven partijen als PvdD, 50+, FVD, CU, SGP en VNL.

De zwevende kiezer
Bij de gemeenteraadverkiezingen a.s. woensdag zijn de partijen afhankelijk van vooral de zwevende kiezer en het opkomstpercentage. Met name de VVD, PVV, PVVD en DENK-stemmers, bij de vorig jaar gehouden Tweede Kamerverkiezingen, zullen nu voor een belangrijk deel de uitslag van de gemeenteraadverkiezingen bepalen.
   Ook de invloed van verschillende politieke en culturele stromingen kan groot zijn. Grote vraag zal zijn waar de VVD, PVV, PVVD en DENK-stemmers bij de Tweede Kamerverkiezingen nu hun stem op uit zullen brengen. Welke partij zal dat zijn? Lokaal of landelijk georiënteerd? Met stemgedrag je mening weergeven over het gemeentelijk beleid in de afgelopen vier jaar en sturing geven aan het politieke beleid in de komende jaren, zal met veertien deelnemende partijen niet meevallen.
   De enige invloed die er bestaat is om een (voorkeur)stem uit te brengen op een zittend of kandidaat raadslid. Donderdag a.s. weten we hoeveel voorkeurstemmen er op welke personen zijn uitgebracht.

Bewust kiezen
Wie bewust wil kiezen zou ook de plaatselijke partijprogramma’s moeten lezen. Diegene die dat doet komt veel tegenstrijdigheden en holle frasen tegen. Groot Vlaardingen, met daarin opgenomen de propagandapagina’s van de gemeente Vlaardingen geeft theatraal alle veelal nietszeggende en evenzo inhoudloze slogans weer. Neem er kennis van.

Het kan u mogelijk ondersteunen bij het maken van uw keuze voor partij en kandidaat:
Vlaardingen, te gaaf om links te laten liggen!                                            VVD
De laatste kans: Red onze stad!                                                                ONS.Vlaardingen
Vlaardingen Leefbaar! Voor iedereen nu en later                                      VV2000/LV
Samen de toekomst van Vlaardingen.                                                       CDA
Hoog tijd om belangrijke voorzieningen weer in eigen hand te nemen!     SP
Samen gaan we ervoor!                                                                             PvdA
Het AOV voor U….                                                                                     AOV
Samen voor U.                                                                                           CU/SGP
Een stad die durft! Sociaal, Groen en Slagvaardig                                    D66
Verandering begint hier.                                                                             GL
Het beste voor Vlaardingen                                                                       SBV
Van kaalslag naar inhaalslag                                                                     BVV
De republikeinen staan voor aanpakken en doorpakken                          De DR Republikeinen
Vlaardingen Nederlands & Vrij - Eigen volk eerst                                      Lijst Gerritsen

Andere (tegenstrijdige) voorbeelden uit de verkiezingprogramma’s:

“Vlaardingen, te gaaf om links te laten liggen” volgens Bart Bikkers, lijsttrekker van de VVD. Maar hoe anders denkt zijn collega Ruben van der Zande daarover: “De afgelopen 12 jaar was Vlaardingen visieloos. Het is tijd voor een stadsvisie, die de Vlaardinger centraal zet, in plaats van afstraft. Vlaardingen moet een stad worden waar het goed wonen, werken en recreëren is.

GroenLinks bekijkt Vlaardingen weer even anders. Lianne van Kalken haar mening: “We hebben geen tijd te verliezen. We moeten aan de slag om broodnodige veranderingen op het gebied van duurzaamheid en samenleven te bewerkstelligen”. Maar wat dit precies inhoud, dat weet GroenLinks nog niet.
   Volgens Neil Voorburg: “We gaan met de mensen van onze beweging de straat op om het gesprek aan te gaan over wat er nodig is in onze stad.”
   De huidige fractieleider Cees Borsboom, heeft het helder voor ogen: “Vlaardingen gaat experimenteren met een gelote burgerraad en er komt een burgerbegroting waarbij inwoners beslissen over de verdeling van een deel van het gemeentegeld”. Verkiezingen niet meer nodig.

Maar had Vlaardingen ook het proces van “De Burger Meester” al niet gehad? Rest GroenLinks alleen nog de taak partners uit te nodigen voor het vormen van een progressief college om de in hun ogen broodnodige veranderingen te bewerkstelligen. Ja Lianne, je bent jong en je wilt wat.

D66 wil in ieder geval komen tot constructieve ideeën voor een beter Vlaardingen. De socialistische Partij kan Vlaardingen samen met Vlaardingers verder helpen. Idealen tellen bij deze partij schijnbaar meer dan visie voor de toekomst. Voor visie moet je te rade gaan bij Leefbaar Vlaardingen.
   Ivana Somers-Gardenier huldigt het standpunt van Loesje: Gouden bergen beloven weinig goeds.
   Maar ook het CDA met lijsttrekker Jacky Silos wil werken aan de toekomst van Vlaardingen evenals  Désiree de Jong van het Algemeen Ouderen Verbond die ervan overtuigd is: “Samen maken we de stad!”

Algemeenheden
Bij alle partijen worden wel algemeenheden aangekaart als: verbeteren van zorg, verhogen van veiligheid, werken aan evenwichtig woningaanbod, buitenruimte schoon en heel, verbeteren van infrastructuur, goed onderwijs, goed milieu, groene stad en nog vele andere termen met gelijke raakvlakken.
   Het zijn over het algemeen de lokale partijen als ONS.Vlaardingen, Leefbaar Vlaardingen, Stadsbelangen en Beter voor Vlaardingen die suggesties aandragen om de leefbaarheid van Vlaardingen naar een hoger plan te tillen. Dat zijn de partijen die van een vijf een zes, van een zes een zeven en van een zeven een acht willen maken.
   Maar ik doe andere traditionele partijen te kort. Want ook zij willen allemaal gaan voor beter. Voor de serieuze stemmer moeilijk een keuze te maken uit partijen die eigenlijk met elkaar allemaal ‘een potnat’ vormen.

De uitslag
Voor Vlaardingen zal de verkiezingsuitslag weinig verrassend zijn. De traditionele partijen zullen gelijk blijven of bij elkaar mogelijk een zeteltje weg pikken. Of gaan verliezen aan een van de nieuw deelnemende partijen. De zwevende kiezer met name uit het kamp van de VVD, PVV, PVDD en DENK zullen een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke uitslag.
   Woensdag na het sluiten van de stembureaus zal ik mijn persoonlijke voorspelling kenbaar maken.
   Mocht u gaan stemmen, uiteraard op de in uw ogen meest succesvolle partij, vergeet dan niet de smaakvolle “kletskop” in ontvangst te nemen. Een groots gebaar, en de beloning van burgemeester Jetten voor uw komst naar het stembureau.

Coalitievorming
Dat het na woensdag moeilijk zal zijn een coalitie te vormen die nu eens niet bestaat uit 18 stemmen voor en 17 tegen, maar mag rekenen op een ruime meerderheid van het aantal raadszetels, zal een uiterst moeilijke opgave zijn.
   Mogelijk dat burgemeester Jetten met haar opmerking in de Zeeuwse Provinciale Krant: “In Vlaardingen kan ik van meer betekenis zijn dan in Sluis. Ik zie allerlei dingen die ik daar kan doen,” mede sturing kan geven aan het uiterst ingewikkeld proces.

2 commentaar(en) op artikel "Uitslag onzeker!"

Mijn indruk van de lokale partijen:

- AOV: richt zich veel te veel op een specifieke doelgroep

- BVV: lijkt mij teveel op de PvdA maar verder wel een goed inhoudelijk programma

- Leefbaar Vlaardingen: realistisch en uitvoerbaar verkiezingsprogramma, kan ik mij in vinden

- Lijst Gerritsen: sluit een doelgroep uit, heb ik niets mee

- ONS: was ik positief over maar claimt niet zelf behaalde successen en is alles behalve integer

- SBV: heeft geen eigen mening en is gedoemd zonder Albert Brouwer als fractievoorzitter / lijsttrekker

Door: Centrum bewoner Op:

En nu de uitslag bekend is kan ik alleen concluderen dat het weer 4 lastige jaren van veel concessies en weinig richting gaan worden met minstens 5(!) coalitiepartners.

Wie wil zich eraan wagen om samen met zoveel verschillende partijen de bestuursverantwoordelijkheid te gaan nemen? ONS.Vlaardingen wil wel en de VVD staat ook te springen, maar de andere partijen moeten toch wel erg masochistisch zijn om zich 4 jaar aan die twee te onderwerpen.

Ik zie in ieder geval de coalitiebesprekingen met veel interesse tegemoet!

Door: Pollie Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: