De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Opening tentoonstelling en presentatie boekje nummer 40

Vlaardingen na de 2e Wereldoorlog

Vlaardingen na de 2e Wereldoorlog

De burgemeester nam tevens het 1e exemplaar van deel 40 uit de serie Van’t Oft naar ‘t Ooft in ontvangst. Dit nieuwe deel uit de Vlaardingse serie handelt over hetzelfde tijdvak, Vlaardingen na de 2e wereldoorlog, en is mogelijk gemaakt door de Rotary Club Vlaardingen.

Jan Anderson over zijn expositie en boekje :

Toen ik in 1951 naar Vlaardingen kwam was het een hele overgang van het mondaine Scheveningen naar de Riouwlaan van onze nieuwe woonstad. De stad had ruim 40 melkboeren en evenzoveel  bakkers en op iedere hoek een kruidenier. Ook waren er nog tientallen stegen waar nog honderden mensen woonden.

Ik werd lid van Liefde en Vrede maar ging toch het eerste jaar naar mijn CJMV-club in het Belgisch Park. De stadsbestuurders waaronder de burgemeester J.Heusdens en wethouder T. de Bruin hadden de opdracht de stad te laten groeien tot 140.000 inwoners. Van de nieuwe bewoners werkten er veel aan de overkant bij de Shell en de Caltex.

De stad werd uitgebreid met een wijk achter de van Hogendorplaan, de Indische Buurt, de Westwijk en de Holy. Er kwam een nieuw zwembad, een schouwburg, een expositiegebouw De Visbank(waar in 1953 een van Gogh tentoonstelling werd gehouden) en een nieuw verkeersvrij winkelcentrum, het 2e in ons land. Verder kwam er het Delta-hotel, de Beneluxtunnel, het Holy ziekenhuis, een nieuw stadhuis en de zalen Muzanda en Triangel. Ook werden er een tiental kerken gebouwd en de langste winkel boulevard van Nederland de van Hogendorplaan.

Er was nog steeds visserij waarvan de meeste visserslui van buiten kwamen, de Vlaardingers werkten liever bij de Super, de Shell en de Sunlight dan waren ze tenminste iedere dag thuis.

In een 20 vitrines tonen we honderden voorwerpen en foto’s. In een soort Kringloopwinkel tonen we de gebruiksvoorwerpen uit die tijd zoals transistorradios, een roomklopper en schaaltjes met pepsils en Tuc’s, een Benzo-fiets en een stalen vuilnisbak.

Locatie Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 in Vlaardingen.

De expositie is vanaf zaterdag 28 januari tot en met 2 juli te zien in het Streekmuseum

Adres: Kethelweg 50

Open: van 14.00 – 16.00 uur iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand.

De toegang is gratis.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: