De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Geschiedenispresentatie van Peter Zuydgeest in Museum Paviljoen de Joon

Scheepswerven in Vlaardingen deel II

Scheepswerven in Vlaardingen deel II

Onder de noemer ‘Scheepswerven in Vlaaringen II” zal Peter Zuydgeest verder gaan waar hij een jaar geleden gestopt is met zijn verhaal. Peter is één van de kerngroep leden van de "Vrienden van Museum Vlaardingen" en kenner van de geschiedenis van Vlaardingen.
In het Buizengat lagen verschillende scheepswerven, zoals onder andere de allereerst hier gebouwde werf, ‘Dammes Erve’ (1731), werf ‘De Hoop’ , de werf van de Gebr. van der Windt en 'De werf van Pronk'. Deze lagen aan de Kortedijkzijde van het Buizengat.

Aan de andere kant, aan de Hoflaan, zat de gelijknamige 'Hoflaanwerf' van de firma S. van Gijn en Zoon, later Verwey en Co. en uiteindelijk overgegaan in de scheepswerf van A. de Jong N.V. Deze laatste bezat ook nog twee hellingen aan de Kortedijk.

Nu gaat het verder over scheepswerf “De Jong” en Figee, ’s Land Welvaren De scheepswerf van Joost Pot en de gebr. Van der Meer, woonachtig in Maassluis en afkomstig uit Schiedam
Ruim 43 Scheepswerven waren er in het oude Vlaardingen en niet te vergeten vele toeleveranciers aan deze industrie.
Peter Zuydgeest (visserij historicus ) neemt ons mee terug naar de tijd dat Vlaardingen nog een echte vissersplaats was en er regelmatig vissersschepen te water werden gelaten.

Datum: donderdagavond, 9 februari,

Locatie: Museum Paviljoen de Joon, tegenover Museum Vlaardingen.

Tijden: deur open om 19.30 uur / aanvang lezing: 20:00 / sluiting rond 22.00 uur.

Toegang voor leden van de Vrienden gratis, bent u geen lid dan kunt u zich aanmelden aan de zaal

Text: Bert Otto / Foto's via Facebook Oud Vlaardingen / Opmaak: Cees Groen

1 commentaar(en) op artikel "Scheepswerven in Vlaardingen deel II"

Uit bovenstaand bericht begrijp ik dat er net een lezig is geweest waar de werf van IS Figee centraal heeft gestaan. Voor mijn onderzoek naar de IJM290, (zie ijm290.wordpress.com) gebouwd bij Figee zoek ik achtergrond informatie van deze werf. Is er nav de helaas door mij gemiste lezing, info beschikbaar? Of kunt u mij in contact brengen met de heer Zuydgeest?

alvast dank!

Door: Robert Hill Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: