De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Ruwe bolsters, bierdrinkers en haringeters: verhalen uit het huishoudelijk afval

Ruwe bolsters, bierdrinkers en haringeters: verhalen uit het huishoudelijk afval
Ruwe bolsters

De beerput schetst ons een beeld van een cultuur van ruwe bolsters en harde werkers, met over het algemeen een minder verfijnd huishoudelijk leven en omgeven door bouwwerkzaamheden op de scheepswerf, terwijl hiertussen ook de kinderen rond liepen en speelden. De bewoners en ambachtslieden rookten en dronken bier of sterke drank. Van wijn, thee of koffie, dat rond 1700 voor iedereen beschikbaar was, is geen spoor gevonden. Op het menu stond zeevis en een voor die tijd opvallend gevarieerd scala aan fruit, groente en kruiden.

Stillevens
In het boekwerk vindt de lezer een specialistische én integrale uitwerking van de beerput met als speerpunt de integratie van historische gegevens en de afzonderlijke materiaalonderzoeken. Ook in de fotografie is deze aanpak doorgevoerd, waarbij het onderzoek naar het aardewerk, glas, kleipijpen, metaal, hout, leer, textiel, afgekloven botten, visgraten, pitten en zaden als leidraad gold. Het resultaat zijn de schilderachtige foto’s van Paul Crucq (†2014). Het zijn stillevens van de gerestaureerde vondsten uit de beerput gecombineerd met vis- en fruitsoorten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

De Special nr. 2 is te bestellen via SPA Uitgevers (in Nederlands met Engelse samenvatting/ 200 pp. full colour), www.spa-uitgevers.nl. De volledige titel is: “Ruwe bolsters, bierdrinkers en haringeters. Huishoudelijk afval van de eigenaren, bewoners en ambachtslieden van de scheepswerf aan de Havenstraat te Vlaardingen (locatie Galeiwerf)”.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: