De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Zijn tien wensen voor Vlaardingen

Nieuwjaars- en afscheidstoespraak burgemeester Bert Blase

Nieuwjaars- en afscheidstoespraak burgemeester Bert Blase

Wens 2: Het klonen van mensen

Soms denk je wel eens hoe makkelijk het zou zijn als je mensen kunt klonen. Ik noem maar een voorbeeld: Renske Verbeek. En dan een paar keer. Hoeveel energie zou dat de stad geven! Maar niet alleen Renske. Ook de mensen van de Groene Luiken, van Spoetnik, Jeugdstad, de Kulk, de Federatie Broekpolder  en het Repair Café. Zo kan ik doorgaan. Zoveel mensen die hun energie geven aan elkaar, aan sport, cultuur, muziek, onderlinge zorg, aan goede doelen. Zoveel van jullie heb ik kunnen ontmoeten. Onderschat het niet: mensen zoals jullie maken het verschil.

Wens 3: De veilige stad

Onveiligheid is van alle tijden. En keer op keer blijkt hoe indringend dit is. Een inbraak in je huis of winkel, je auto in de brand, bedreigd worden met een wapen. Het komt je leven binnen, altijd ongepast en ongewenst. Het brengt emotie en stress. Natuurlijk, we hebben de politie, brandweer en toezichthouders, die alles op alles zetten om de samenleving bij te staan om onveiligheid te  voorkomen en terug te dringen. Maar gelukkig groeit het besef dat de bestrijding ervan een zaak is van ons allemaal. Ondernemers, opvoeders,  jongeren, ouderen. We hebben ieders ogen en oren nodig. Hoe mooi zou het zijn als Vlaardingen voorop loopt bij het ineen slaan van de handen. Met de plannen van mensen als Kor de Jong en Josette Hogewoning van de Buurtwhatsapp. Met de tientallen vrijwilligers van de buurtpreventie. Met de veiligheidsparty’s in de huiskamer. Met iedereen in deze stad.

Wens 4: Kansen voor kinderen

De stad wordt er beter en mooier van als de inwoners hun dromen najagen en hun talenten ontwikkelen. Het geeft energie en het boort de creativiteit aan. Dat gun je iedereen. Dat is ook precies de reden dat ik veel liever wil dat u allen daar aan bijdraagt, dan aan een afscheidscadeau voor mijzelf. Of eigenlijk: wat mij betreft is dat het afscheidscadeau. Een donatie voor de stichting KIDS Vlaardingen, die de kinderen van deze stad gaat bijstaan in het realiseren van hun dromen. Ik heb daarom gevraagd aan Alison Martis, Fareeda Shaikhli, Robert Daalmeijer, Mandy Leeman, Stefanie Solleveld, Raymond van Haren en Ronald Huiskens of zij het bestuur van deze stichting willen vormen, met vertakkingen in alle geledingen van de Vlaardingse samenleving. Zij zullen kinderen oproepen en gaan bereiken, hun netwerken inzetten en waar nodig ook zaken bekostigen die de dromen en talenten van de Vlaardingse kinderen dichterbij brengen. Dank jullie wel dat je hebt toegezegd dit te willen doen!

Wens 5: Grotere reikwijdte van evenementen

Vlaardingen kent herkenbare en unieke evenementen. Wandeltochten van haring en bier, het Loggerfestival, de Geuzenmaand, de uitreiking van de Geuzenpenning, het Zomerterras. En ook met Sinterklaas, Koningsdag en de herdenking op 4 mei loopt de stad uit. Het zijn momenten waarop Vlaardingers elkaar ontmoeten en kleur geven aan de stad. Maar over kleur gesproken: soms zou het nog veelkleuriger kunnen zijn. Vlaardingen kent inwoners van meer dan 100 verschillende culturen. Zou het niet mooi zijn als die typisch Vlaardingse evenementen door een nog grotere verscheidenheid van inwoners wordt beleefd? Ik sprak er kort geleden over het met het bestuur van de Balder, dat de intocht van de nieuwe haring organiseert. Een zee van aansprekende ideeën. Net als die leven bij het bestuur van de stichting Gedenkdagen. Want laten we het blijven benadrukken: samen maken we de stad.

Wens 6: De ambtelijke organisatie zet ramen en deuren open

Het is het motto van de medewerkers van onze gemeente: ramen en deuren open. Als symbool van de interactie met de stad. Wat overigens nog best ingewikkeld is. Want in gesprek gaan, doe je minstens met zijn tweeën. En een gesprek betekent niet dat de één dicteert, maar ook niet dat de ander het in zijn eentje voor het zeggen heeft. Dat is oefenen en wennen van beide kanten. Maar áls je ermee oefent, ontstaan er wel nieuwe vergezichten. Kijk wat in de Hoogstraat gebeurt. Of op het gebied van duurzaamheid en rond de wijkteams in de zorg. Voorbeelden te over. En nog genoeg stappen te gaan.

Wens 7: Een mooie verkiezingsuitslag

Ik hoor u denken. Wat is dat dan, burgemeester, een goeie uitslag? Wat mij betreft is dat een uitslag die onze gemeenteraad verder op weg brengt om een broedplaats, of een marktplaats van ideeën te zijn, een bron van inspiratie voor de stad. Een plek waar men graag naartoe komt om de maatschappelijke agenda met elkaar te formuleren. Maar ook een verkiezingsuitslag die het de aanstormende generatie mogelijk maakt om een vorm van politiek uit te vinden die bij hun manier van kijken past, die geen kopie hoeft te zijn van het oude. Dat is ook een oproep aan die generatie zelf. Ga niet automatisch mee in het bestaande, en druk je eigen stempel. De democratie wordt elke dag weer door onszelf gemaakt.

Wens 8: Economie = duurzaamheid

Als je dan over nieuwe generaties spreekt, dan spreekt je ook over morgen. Onze economie is zich in hoog tempo aan het veranderen. Aan de ene kant zie je de beweging van ‘delen is het nieuwe hebben’, met initiatieven van ruilen en weggeven, aan de andere kant zijn er grote bedrijven die inspelen op de noodzaak van klimaatbeleid en duurzaamheid en er is de behoefte om minder afhankelijk te zijn van ‘het buitenland ver weg’ als het om onze energiebehoefte  gaat. Stuk voor stuk ingrijpende veranderingen, die onze ondernemers iedere dag  aan den lijve ondervinden. Maar als we hier aan de oever van de rivier willen wonen én werken én recreëren,  dan vraagt dat om bedrijvigheid en actief ondernemerschap. Om duurzame innovatie. Met Vlaardingse ondernemers voorop.

Wens 9: Goede buren

De gemeente Vlaardingen werkt actief samen als goede buren, met Maassluis en Schiedam het meest intensief, maar ook met Midden Delfland en Spijkenisse (nu Nissewaard) en met Rotterdam. Ook in het onderwijs en de gezondheidszorg wordt op deze manier samengewerkt – en ook onze ondernemers verenigen zich langs de Waterweg en Nieuwe Maas. Mijn verwachting is dat dit zich in de volgende kabinetsperiode één op één zal doorzetten. Kortom: Vlaardingen, zorg dat je gesteld staat. Wacht niet af. Investeer in je buren. Het is een investering in jezelf. 

Wens 10: Welkom voor de nieuwe burgemeester

Maandag wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd, mevrouw Annemiek Jetten. Ik hoop dat zij zich net zo welkom mag voelen als ik mij heb gevoeld. Vlaardingers maken van hun hart geen moordkuil, en hebben soms pas daarna in de gaten welke hartstocht daaronder schuilgaat. Ik zou graag iedereen nu met naam en toenaam bedanken. Zoals Els Vleij, mijn secretaresse die echt geen weekend kent, zoals de bodes die dagelijks over mij waakten, de gemeentesecretaris en de griffier, top vakmensen en fijne collega’s,  collegeleden, die - over hartstocht gesproken - in dichtvorm van mij afscheid namen.  Dank aan de leden van de gemeenteraad, maatschappelijke partners en inwoners en ondernemers van de stad, voor alle keren dat jullie mij wezen op punten die ik over het hoofd zag, of waarvan jullie aan het vermoeden waren dat ik dit zou kunnen doen. Dank voor de bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Dank voor de bijzondere manier waarop jullie dit afscheid hebben georganiseerd. Zet u dit voort met mijn opvolger. Wees niet anoniem. Laat haar zien wie u bent.
Dank allemaal voor de samenwerking.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: