De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Historische Nieuwsbrief Vlaardingen 1018 - 17 april 2018

Historische Nieuwsbrief Vlaardingen 1018 - 17 april 2018

Je leest nu de eerste digitale nieuwsbrief van Vlaardingen 1018. We willen regelmatig een nieuwsbrief sturen over alle festiviteiten en wetenswaardigheden over 1000 jaar Slag bij Vlaardingen. In april is het Vlaardingse historische feestjaar op stoom gekomen. Ben jij al in de stemming door bijvoorbeeld borduren, mozaïeken, beschilderen van banieren of naaien van middeleeuwse kleding? Of ben je aan het repeteren voor optredens, gamen met de Flardinga-1018-app of schatzoeken met GPS? In de komende maanden kun je op pad in de stad! Lees op www.vlaardingen1018.nl/agenda wat er allemaal op stapel staat. Veel plezier gewenst als je eropuit trekt.

Lees verder

Nieuwe prent: Vlaardingen in 1018 en Holland in de ochtendnevel
De gemeente Vlaardingen heeft een nieuwe kijk op hoe de nederzetting Flardinga, het vroegere Vlaardingen, er in 1018 uitzag. Daarom heeft illustrator Ulco Glimmerveen in opdracht van de gemeente een nieuwe vogelvluchtprent gemaakt van Vlaardingen rond 1018.

Lees verder

Dirk III zoekt vrijwilligers
Gaan je handen jeuken bij het nieuws over Vlaardingen 1018? Mooi! Want we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Wie wil meewerken aan een historisch evenement vindt hieronder de juiste match. Ga je aan de slag bij het Historisch Stadsspektakel of het middeleeuws kampement en de veldslag, dan krijg je op woensdag 25 april in het stadhuis (ingang Markt) meer informatie. Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger via vlaardingen1018@vlaardingen.nl.

Lees verder

Tentoonstelling Boer en Burcht geopend
Het was een 'gewelddadige' opening. De tentoonstelling Boer en Burcht werd geopend met een gevecht tussen graaf Dirk de derde en de Duitse keizer. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en konden de re-enactors heelhuids het toneel verlaten.

Lees verder

 

Drukke en feestelijke lancering Dubio
De historische debuutroman Dubio van Karin de Roos werd 7 april feestelijk gepresenteerd. Vele boekenliefhebbers en familie en vrienden waren van de partij.

Lees verder

Lezing en signeren ‘Dubio’
Op 21 april is er een lezing ‘Dubio’ door schrijfster Karin de Roos inclusief signeersessie vanaf 14.00 uur. Kom ook.

 

Lees verder

Lezing ‘Slag bij Vlaardingen 1018: toen en nu, actie en organisatie’
Lezing met veel beeld en wetenswaardigheden door Kees Nieuwenhuijsen om in de stemming te komen voor het middeleeuwse kampement en de veldslag op 9 en 10 juni!

Lees verder

 

GPS-speurtochten ‘De Schat van Dirk III’
Geocachers zijn fanatiek. Zodra een geocache online gaat, willen ze de schat vinden. Op 6 februari om 20.30 uur ging de eerste geocache in de serie ‘De Schat van Dirk III’ zonder veel tamtam online en binnen een week hadden al 32 spoorzoekers de cache gevonden.

Lees verder

 

Expositie ’Duizend jaar Vlaardingen, 1018-2018’
“Niet dikke boeken, maar voorwerpen moeten het verhaal vertellen.” Jan Anderson weet hoe hij de Vlaardingers interesse voor het verleden wil bijbrengen. “Via mooie en interessante objecten in 34 vitrines vind je hier duizend jaar historie van de stad, alles wat belangrijk en de moeite waard is.”

Lees verder

 

Stadswandeling Vlaardingen 1018
Wandel mee door middeleeuws Vlaardingen. Leden van ServiceTeam Vlaardingen maakten samen met stadsarcheoloog Tim de Ridder een route door de elfde-eeuwse geschiedenis van de stad. Coördinator Elly Andriessen verheugt zich er enorm op: ‘We maken maandelijks themawandelingen, maar dit is wel een bijzondere. Bij deze wandeling moeten we het meer van de verhalen hebben dan van wat er nog te zien is.’

Lees verder

Lezingen ‘Ridders te paerde, volck te voet: geborduurde geschiedenis’
De lezingen ‘Ridders te paerde, volck te voet ’ aan de hand van het Tapijt van Bayeux en het Tapijt van Vlaardingen vertellen over winnen en verliezen, eten en drinken, kleding en gewoontes in een tijd waarover wij niet veel weten.

 

Lees verder

 

 

De Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland: het historische verhaal in vogelvlucht
In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot naar het uiterste westen van zijn rijk. Bij de nederzetting ‘Flardinga’ treffen de keizerlijke soldaten de manschappen van graaf Dirk III, waarbij zich ook Vlaardingse boeren hadden aangesloten. In de veldslag die volgt lijdt het keizerlijke leger zware verliezen. De opmerkelijke overwinning van Dirk III in de Slag bij Vlaardingen doet heel wat stof opwaaien in het keizerrijk.

Lees verder

 

Stripverhaal: Dirk III en de Slag om Flardinga in 1018
Striptekenaar Wouter Sterkenburg en kunstenaar Cees Eykelenboom hebben samen een stripverhaal gemaakt over de Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van het graafschap Holland. De strip heeft zestien delen. In de periode van 22 februari tot 7 juni 2018 komt er elke week een deel bij. Veel kijk- en leesplezier gewenst!

Lees verder

 

Tapijt van Vlaardingen spreekt tot de verbeelding
Veel Vlaardingers borduren samen aan het Tapijt van Vlaardingen. Hoe is dat tot stand gekomen?

Lees verder

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: