De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Oosters koken toegankelijker door moderne draai

Traditioneel & modern Aziatisch koken - Adam Liaw

Traditioneel & modern Aziatisch koken - Adam Liaw

"Een uitgelezen kans"

De Aziatische keuken is zeer gevarieerd: van Japanse sushi tot Kantonese eend, van noodles en ander street food tot verrukkelijke zoete desserts. In Traditioneel & modern Aziatisch koken van  Adam Liaw zijn al deze invloeden terug te vinden. Liaw, winnaar van Masterchef Australia 2010, heeft inmiddels al heel wat kookboeken op zijn naam staan. Maar bovengenoemd kookboek, zijn tweede, blijft toch onze favoriet. Deze keer dus een ‘gouwe ouwe’ uit 2012.

In het traditionele deel, De Oude Keuken, heeft Adam Liaw veel persoonlijke recepten gecombineerd met herinneringen uit zijn verleden. Het lekkerst vindt hij  noodle-gerechten  van straatventers, maar ook noemt hij  Hainanese kip met rijst, de kipgerechten van zijn oma en de geroosterde varkensribben van de markt in Adelaide. In het hoofdstuk De Nieuwe Keuken over het  modern Aziatisch koken, geeft hij aan recepten uit de traditionele keuken een moderne ‘westerse' draai, wat het oosters koken toegankelijker maakt. Daarnaast geeft hij uitleg over een aantal basisingrediënten en -technieken, zoals het bereiden van sushi en tempura. En daar komen heerlijke gerechten uit voort, door Adam geclassificeerd als Australische eten.

Liaw begint het boek met basisrecepten voor bouillons en sauzen die op voorraad kunnen worden gehouden in de koelkast en vriezer, waardoor het uiteindelijk klaarmaken van de maaltijden sneller verloopt. Er is aandacht voor diverse oosterse kooktechnieken, eenvoudig en elegant. Hierna volgen de ruim tachtig recepten uit de oude- en nieuwe keuken: vegetarisch, vis, vlees, dessert, allen geïllustreerd met een duidelijke foto. Elk recept wordt kort toegelicht met aandacht voor herkomst, de plaats in het menu, het aantal eters en de bereidingstijd. Achterin het boek  een ingrediëntenlijst met afbeeldingen van specerijen, de sauzen in flesjes en de verschillende azijnsoorten. Voor wie onbekend is met de Aziatische keuken vereenvoudigt dat de zoektocht in de toko. Minpuntjes: het lettertype had wat groter gemogen en de vertaling had beter gekund.

Eén van onze favoriete recepten is de Aromatische meestersaus. Het maken van deze bouillon neemt echter wel wat tijd in beslag. De grote hoeveelheid verdelen we in kleine porties en vriezen het in zodat we deze als ‘smaakbom’ aan diverse gerechten kunnen toevoegen. Rendang, knapperig rundvlees met wortel, geslagen Libanese komkommer, char siew varkensnek, kip van de kapitein, vuurkip, kip gong bao, sataa andagi, lam met komijn, pinda’s en kruiden, allemaal gerechten die we al tientallen keren hebben gemaakt en tevens behoren tot de verzoeknummers van onze gasten aan  tafel.

Adam Liaw is kok, schrijver en televisiepresentator in Sydney, Australië. Hij is de auteur van vijf kookboeken. Zijn nieuwste, The Zen Kitchen, is nu verkrijgbaar in de winkels. Zijn televisieserie Destination Flavour reisde door Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Scandinavië en Singapore en won de 2016 AACTA-prijs voor Beste Lifestyle Televisieprogramma. Liaw is vaste columnist bij diverse kranten. In 2016 benoemde de Japanse regering Adam als officiële "goodwill-ambassadeur van de Japanse keuken". Liaw is ook de nationale ambassadeur voor voeding van UNICEF in Australië.
Traditioneel & Modern Koken (paperback, 238 blz.) is helaas in het Nederlands niet meer te bestellen, maar wel verkrijgbaar via de tweedehandsmarkt. De Engelse versie is te bestellen via de website: www.adamliaw.com    


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:           

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: