De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Ton Lebbink en de Reddende Engel

Ton Lebbink en de Reddende Engel

Gedurende zijn beginperiode als dichter werd Ton Lebbink vaak afgeleid door andere klanten die op dat moment dezelfde kroeg bezochten als de aanstaand geestelijk vader van weer een poëtische bijdrage van belang.

Hij roerde na verloop van gezelligheid kent geen tijd zijn denkbeeldige ganzenveer in ijskoude jenever of vers getapt bier in plaats van gitzwarte inkt waardoor van zijn oorspronkelijke inspiratie en nodeloze transpiratie niets leesbaars het wachtende A-viertje of zijn duistere aantekenboekje bereikte.

Tijdens een heuse orgie in een niet nader te duiden etablissement droeg hij eens zo’n ongeschreven gedicht tot hilariteit van de overige gasten lallend voor. Afgewisseld met lange uithalen, gierend van pret. Eenmaal thuis en gezeten voor de typemachine bleek zijn boekje ook nu weer leeg en zijn geheugen foetsie.

Geïrriteerd omdat het hier een heuse poëtische hit betrof, haastte hij zich op rasse zwalkschreden terug, na zichzelf te hebben gedwongen een uur ter ontnuchtering te slapen en schone - rookvrije - kleding te hebben aangetrokken.

Toen hij weer buiten aankwam was zijn eerste gang automatisch die welke leidde naar zijn stamcafé Helmers. Gehaast stapte hij binnen en hij werd als altijd enthousiast begroet door zijn vaste kameraden tijdens menig gelag. Helaas bleek dit die dag niet de juiste plek.

Hij betrad koortsachtig en zo snel zijn benen hem dragen konden menig bar, pub, café en kroeg. Moe en met groeiende teleurstelling annex woede jegens zichzelf dwaalde hij door Amsterdam-Centrum op zoek naar zijn verdwenen inspiratiebron. Zoveel was nu wel duidelijk.

Hij zag dat op sommige plaatsen gasten begonnen te fluisteren wanneer hij met veel aplomb binnenkwam en even later weer met veel herrie het pand verliet. Nijdiger dan eerst. Waarschijnlijk had hij al een naam opgebouwd. Maar zeker niet als dichter. Een enfant terrible, dat was hij ten gevolge zijn soms grenzeloze consumptiegedrag.

Aan de andere kant van zijn rede merkte hij een groeiend besef van de almaar fataler uitpakkende en ongecontroleerde en steevast alcohol bevattende vochtopnames. Terwijl hij met de handen ten hemel geheven dezelfde richting uitkeek, kwam plots een engel op hem toe. Ze nam plaats op zijn schouder. Haar verschijning wekte een gevoel van redding op.

‘Ik ben je Beschermengel,’ sprak ze dan ook. ‘Vanwege een heftige rugpijn was ik een paar weken met ziekteverlof. Maar ik heb wel al je destructieve escapades gevolgd. Zo gaat het niet langer. Met ingang van nu sta ik weer 24/7 tot je beschikking. Het mag gelukkig  van de bedrijfsarts. De man met de Heilige Aesculaap is actief als nooit tevoren. Zelfs Jezus is van zijn stigmata verlost en loopt weer driemaal daags een rondje over zuiver hemelwater. We gaan je aanzien redden en je carrière een opdoffer geven. De goede kant op, welteverstaan. En voor de top is bereikt wordt niet gestopt, noch gedraald.’

Ze kuste hem op beide wangen. ‘Je mag je weleens scheren ook, trouwens. Ik kom geloof ik precies op tijd.’

SCHRIJFBLOK

een schrijfblok kopen
is om een schrijfblok vragen
opdat gelinieerd papier
eeuwig maagdelijk zal blijven

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: