De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Eigen entree voor eigenzinnig podium

Theater aan de Schie in de plus

Theater aan de Schie in de plus

Praten met directeur/programmeur Rob Roos is als een bombardement aan positivisme. Als journalist probeer je daar gaten in te schieten, in die culturele kaas. Het koele jaarverslag, dat we overhandigd krijgen, staaft zijn gelijk en wie de gemeente achter zich weet mag terecht trots zijn op gestage groei.

Uitgangspunt is het nieuwe seizoen: 2018-2019. Als ieder jaar een dikke brochure of: ‘Extra dik,’ zoals Rob Roos schrijft in het voorwoord. Reden van dit voluptueuze exemplaar? Een aantal jubileumspecials en de eigen verjaardag. Theater aan de Schie (TS) wordt twintig en mag nu met recht volwassen worden genoemd.

Van die vier Lustra heeft hij de meeste jaren meegemaakt. Eerst als Hoofd Technische Dienst en later dus als artistiek en zakelijk leider. Een uitstapje naar Franeker tussendoor fungeerde als katalysator voor zijn carrière.

Geld
Rob Roos: ‘Zoals ieder theater staat of valt ook het TS met het toekennen van subsidie. Dat lijkt een eenzijdige gift maar is het niet. Noem het liever cofinanciering, want we verdienen de helft (€ 1.2 miljoen) zelf.’

Subsidie gemeente

€ 1.4 miljoen

Huur en servicekosten

€ 800.000

Kerntaken

€ 600.000

Verdiensten TS

€ 1.2 miljoen


Rob Roos kun je met enige fantasie best tot reizend eenmanscircus bestempelen. Op jaarbasis is hij goed voor zo’n 130 bekeken voorstellingen. Hiervan is circa 1/3e op “vrijwillige” basis.

‘Ik reis door het land en bezoek voorstellingen. Wik en weeg continu met in mijn achterhoofd ons onderscheidend profiel. TS is geen eenheidsworst. En als het financieel haalbaar is, wat ik ambieer … dan gaat het gebeuren. Ik leef in een bruisend continuüm van verwachting en uitvoering. Dat is heerlijk en houdt je alert. We hebben de crisis overleefd en nog altijd stijgen de cijfers: meer tickets verkocht voor seizoen 2018-2019 dan de afgelopen keer. En dat was al een record. We maken zelfs een beetje winst. Die winst geven we direct weer uit aan het podium en de kunsten.’

Entree
Rob Roos is niet bang voor de (politieke) dialoog. Hij heeft immers een prima rapport met mooie en geruststellende cijfers. De jaarrekening met pluim imponeerde dusdanig dat naast de Burcht van Aleida of Ruïnehuis aan de Riviere aan de Broersvest liefst ruim vóór 2025, als Schiedam 750 jaar bestaat, een gloedvolle nieuwe entree komt.

Naast zijn onbetwiste leiderschap van TS is hij ook directeur bakstenen van het Wennekerpand, een multifunctioneel gebouw dat jaarlijks zo’n 92.000 bezoekers trekt. Meest met gratis entree, dit terwijl de activiteiten op zich zeker niet gratis zijn. TS ging van 75.000 (2016-2017) naar 85.000 meest betalende gasten. Rob Roos barst van de ideeën en anticipeert op de (nieuwe) markt en hanteert hier enigszins zijn ingebouwde kompas of glazen bol. Hij zweert bij uniciteit en het legt TS geen windeieren.

In de Grote Zaal wordt hard gewerkt. Er komt een spiegeltent op het podium, dat vereist enig pas- en meetwerk en is bedoeld als vlaggenschip voor de Parade aan de Schie. Zeg maar: de UITmarkt. Maar dan binnen. In de hal komt een draaimolen, er zijn gratis hapjes en drankjes en er komen vast artiesten.

Zijn grote passie is muziek en wie de brochure vlooit komt namen tegen als Michael Jackson, Led Zeppelin en The Doors. Het loading dock als podium? Hij draait zijn hand niet om voor gratis theater. Alles in het kader van TS en openheid: ‘Elke Schiedammer e.o. is welkom.’

Verder een foto-expositie waar elke betrokkene van toen en nu een plekje krijgt. Van architect via burgemeester tot aan artiest en vrijwilliger. Dan nog de functie die hij TS heeft toebedeeld als montagepodium: ‘Joop van den Ende maakt hier veelvuldig gebruik van. Dan komt de gehele crew het decor opzetten en testen op kinderziektes. Kap- en grime zijn aanwezig en wat al niet meer. Dat kan oplopen tot soms zes weken samenwerking en levert ten eerste een uniek optreden op (Joop c.s. beperken zich vaak tot het Nieuwe DelaMar Theater, red.) en we kunnen factureren.’

Pareltjes
Niet alleen rijdt hij over des Heeren Weegen om het verkeer druk te houden, Rob Roos is continu op zoek naar pareltjes. Nieuwkomers en arrivés die een aparte benadering hebben gevonden. Voor hem geen 9 tot 5 theater met veiligheidskussens. Reuring en verbazing het toverwoord.

We wandelen door de brochure van het bijna jarige theaterkind. Bekend en onbekend wisselen elkaar af. Nu muziek, straks cabaret en iets voor kinderen. Nooit is het obligaat en dichtgetimmerd. Los nog van het feit dat Rob Roos net zo makkelijk op zoek gaat naar alternatieve energiebronnen en het Theater aan de Schie op termijn klimaatneutraal wil krijgen. Als het even meezit lukt dit gelijk met de presentatie van de nieuwe entree.

Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Telefoon: 010-2 467 467
E-mail: info@theateraandeschie.nl
Website: https://theateraandeschie.nl/

Wennekerpand
Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam

1 commentaar(en) op artikel "Theater aan de Schie in de plus"

Ik ben trots op Rob en de verdere crew.

Door: Franny van leeuwen-weeda Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: