De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Marleen Bos & Bojoura Stolz fileren met tekst en gouache

Peter Joore ontleed

Peter Joore ontleed

Op een zonovergoten middag kwam ik onlangs in een verborgen stadstuin Marleen Bos, Bojoura Stolz en Paul Meijer tegen. Klits klatsj, twee kwaststreken, en Bojoura was een zwijgende minderheid: verdiept in een nakend portret. Ik keek verwachtingsvol haar buurvrouw aan: de ogen van Marleen Bos stonden onderzoekend, de pen in de aanslag om blanco papier te ontmaagden met puntige aantekeningen. Rondom ons, als de loom zoemende bij die deze middag verdiende, Paul Meijer: zijn camera legde vast wat niemand mocht vergeten. De journalist werd ondervraagd.

“In 1978 kocht ik Ik Jan Cremer Het Tweede Boek. Sindsdien lees ik het elk jaar opnieuw, inmiddels dus zo’n veertig keer. Het is voor mij de ultieme schelmenroman. Ik denk dat de basis wel klopt, maar dat zeker driekwart is verzonnen. De taalfouten storen me niet. Elk jaar gaat ie mee op vakantie. Ik pak het boek eerder in dan mijn zwembroek. Het boek begint in Parijs, dat speelt ook mee. Zodra ik Parijs nader ben ik op vakantie. Of als ik niet meer in één dag terug kan, mijn andere voorwaarde.

Via een Vlaardinger kom ik in 2009 in contact met een handige jongen die zich heeft gespecialiseerd in het vervoeren van kunst en antiek. De Kunstverhuizer noemt ie zich. Een week later reis ik met hem mee om spullen op te halen bij… Jan Cremer en schud ik de hand van mijn Held.” Met trots slaat hij zijn boek open en de onmiskenbare handtekening siert de eerste pagina. “Toen ik hoorde waar de reis heenging nam ik dit boek natuurlijk mee. Weer een week later zijn we op uitnodiging in zijn huis in Italië.

Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez is mijn andere favoriete boek. Het gaat over de opkomst en ondergang van het dorp Macondo en het geslacht van de familie Buendía. Ik heb het boek een keer of vier gelezen. Behalve dat het fantastisch is geschreven zie ik het verhaal als een blauwdruk die je overál op kunt leggen. Op je eigen leven, je relaties, een bedrijf. Muziek is ook een liefde, maar ik bén een lezer.”


Woensdag 25 juli 2018

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: