De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Høken aan de Dorpsstraat

Normaal in beeld

Normaal in beeld

Na op bescheiden wijze een aantal jaar als piloot van saxofonist Jan de Ligt dialectpopband Nummer 1 van buiten en vanbinnen hebben leren kennen was het geen discussie de onthulling van het manshoge beeld van Normaal van dichtbij mee te maken. Hemelvaartsdag een wat overtrokken datum gezien het wonderbaarlijke herstel van frontman Bennie Jolink, bleek de keuze een juiste. Naar onze schatting 2 - 3.000 Anhangers bleken de datum goudomrand in de agenda te hebben gezet.

Het was een modern feest der herinnering en herkenning de drie overgebleven leden van Normaal, Wimken “van Diene” Terhorst, Ferdi “Frederik Puntdroad” Jolij en Bennie “Buizen Beernd” Jolink nog eenmaal (al weet je dat nooit helemaal zeker) te zien en horen gloriëren. Aangevuld met de weduwe van Jan “Brekken Jan Schampschot” Manschot werd het sepia-bruine beeld met veel pers en gejuich onthuld. Het afscheid van december 2015 ebde voor een klein uurtje weg.

Na een woordje van de burgemeester, ja – ook het anti-establishment gevoel van Jolink maakt weleens een buiging, mocht het zwarte dundoek richting lokkend kruis van de met klompen gelardeerde damesbenen naast het podium zweven en volgde een massaal meegezongen optreden. Høken blijft Normaal tot ver na de dood.

Het werd een mooie dag van Grolsch, lekkere vette happen, oneindig veel vaak gewassen T en andere shirts, een uierhoed en zoveel klompen dat als alle hout voor de fabricage ervan uit de omgeving van Hummelo was gekomen het Gelderse dorpje nu op een troosteloos kale vlakte had gestaan.

Dat dit epicentrum van de Achterhoek er, vanaf gisteren, een toeristische attractie bij heeft, staat buiten kijf. Deze hommage aan de bedenkers, uitvinders van de dialectpop is een dik terechte. Normaal gaat tot de eeuwigheid mee. Is dat nu zo gek gedacht?

2 commentaar(en) op artikel "Normaal in beeld"

....Nee wie bunt nog lang niet kloar, wie goat .........! :-)

Door: Hendrik H. Op:

Hartstikke leuk mijn ouders kwamen uit de achterhoek bij mij thuis was het net een boere enclave werd alleen dialect gesproken ik versta dus echt alles wat ze zeggen hoe plat ze ook praten veel in de achterhoek geweest gr jetty

Door: Jetty meijerink Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: