De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Klank- en woordenbrij …

Muziek en Dizzy dichters

Muziek en Dizzy dichters

Zondag 27 januari komt bij het Rotterdamse Dizzy niet alleen bier maar druipen er ook hoogdravende woorden en muzikale noten uit de kraan.
   ‘Ik dicht licht,’ dicht een wicht uit het gesticht.
   ‘Toet,’ doet de sax.
   ‘Vliegende nootzaak! Klootzaak! Speel maar raak!’
   Bassende tonen brommen zonder helm. Stick, het mag vandaag.

De combinatie dichters en muzikanten die om-en-om het podium delen of versterken (als daarom wordt gevraagd), is niet nieuw in cultureel Nederland, daarom op voorhand dik geslaagd en traditioneel dé voedingsbodem van niet zelden olijke creativiteit van zichzelf serieus nemende … Nee, dat zou niet aardig zijn en ver bezijden de waarheid.

Op zondag 27 januari (en opvolgend iedere derde zondag van de maand) gaat de kurk van een ongekende en verfrissende poë(mu)zie(khappening) in jazzclub Dizzy aan de ‘s-Schravendijkwal. Ondanks het her-en-der gekende recept gaat het om een drie maanden durende proef met livemuziek en creatieve loodgieters: dichters, dus.

Maar ja, waarom zou deze proef mislukken? Immers muziek en gedichten in een goed gevulde jazzclub met goed gevulde bar … liefje mijn lief, wat wil een mens nog meer.

De muziek komt van saxofonist/percussionist Nicko Christiansen (Livin’ Blues Xperience) en tapgitaar of stickspeler Ron Baggerman. Voor wie niet weet wat een stick is; beluister op je gemak King Crimson met Tony Levin en de wereld zal zich openen.
   Uitvinder/createur van de stick, Emmett H. Chapman, vindt Baggerman één der beste spelers ter wereld: ‘Ron is een van de weinigen die linker- en rechterhand onafhankelijk van elkaar kan gebruiken.’
   Zijn soms zwevende muziekproject heet Galaxy Gypsy. Hierin speelt Ron samen met Nicko C., Rick Spangenberg, en gastdrummer Charles Schouten (o.a. Kayak en zangeres La Pat) die die ook dichtbundels maakt. Hij zal worden opgevolgd door collega drummer Tjeerd Klapwijk die met Nicko C. en Joris Lutz (om er een Rotterdams tintje aan te geven) regelmatig het podium deelt.

Nicko Christiansen, ook gepokt, gemazeld en niet voor één gat te vangen, verlaat enigszins het geijkte muzikale pad en maakt zich sterk voor een nieuw project van zijn hand annex brein coördinatie.
   Het is een E-book, heet Dr. Bongobrain vertelt en handelt over onwijze wijsheden, bij nacht-en-ontij ontsproten aan de fantastische psychische krochten van Nicko C; ex-muzikant en as-dichter, verhalenverteller en kunstwerker aNNo 2.0(19).

Dichter Rik van Boeckel, want het is niet alles muziek dat daar in Dizzy klinkt, is ook percussionist en dat mag op aansluiting rekenen met Nicko en Ron. Van Boeckel verwierf in de jaren tachtig bekendheid als popdichter en trad op met een combinatie van poëzie, liedjes en muziek.
   Hij debuteerde met cassettes (je bent popdichter of je bent het niet) waarop Deze hoofden praten (1983) en Hé hé wat moet dat (1984). Die luisterdichten kregen van Muziekblad Oor een Tien met een Griffel.
   Wat daarna zijn drukke pad kruiste vertelt hij met liefde en op gepaste tijden (tussen zijn voordrachten door) zijn geëngageerd publiek. In zijn kielzog volgen vele gastdichters die de avonden net dát meegeven wat je thuis op de bank node mist met je sokken in de suikerklontjes en je panty in de pinda’s.

Hij opende zijn bundel, pakte de microfoon en er stroomde literair vocht de jazzclub in. ‘Hoort u mij wel? Ik had eens de microfoon dichtgedraaid. Toen was ik er niet bij met mijn hoofd. Ach, jullie snappen het wel. Einde dat wicht uit het gesticht, met haar licht gedicht. Tijd voor ware poëzie. Vindt u niet!’

Jazzclub Dizzy
’s-Gravendijkwal 127
3021 EK Rotterdam

Telefoon: 010-477 30 14

Poë(mu)zie(khappening)
Data           : zondag 27 | 17 Februari | 17 April
Aanvang    : 20.00 uur
Slot            : 00.00 uur
Entree        : € 5,00

1 commentaar(en) op artikel "Muziek en Dizzy dichters"

Nu al legendarisch deze avond!!!

Door: Haagse Harry Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: