De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Hippie - Paulo Coelho

Love, peace en spiritualiteit op Hippie Trail

Love, peace en spiritualiteit op Hippie Trail

"Een uitgelezen kans"

De bekende Braziliaanse schrijver Paulo Coelho levert met Hippie een autobiografisch verhaal af, waarin een vormende periode in zijn leven centraal staat: de hippietijd van eind jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Hippies waren idealistische jongeren, die de wereld wilden verbeteren. Een van hun belangrijkste motto’s was: ‘Make love, not war’. De hippietijd wordt gekenmerkt door verzet tegen het wereldwijde geweld, anti-kapitalisme en anti-materialisme, aandacht voor leven in harmonie met de natuur, verzet tegen milieuvervuiling, lange haren, kleurrijke en wijde kleding, bloemen in het haar, jongens met baarden, verruiming van de geest met drugs, vrije liefde, maar ook door spiritualiteit.

Hippie
is een flashback naar de jaren zeventig, waarin idealistische jongeren op zoek gaan naar vrijheid en vrede. De jonge Paulo, dromend van het schrijverschap, wordt op verdenking van terrorisme gearresteerd door de militaire junta in Brazilië. Als hij vrijkomt trekt hij de wijde wereld in via Amsterdam, waar hij op de Dam – dé ontmoetingsplek voor hippies – talloze jongeren van de flowerpower-beweging tegenkomt. Onder hen Karla, met wie hij op spirituele reis naar Nepal gaat met de Magic Bus. Dat is een aftandse schoolbus waarmee ze, samen met een kleurrijk gezelschap van andere hippies, via India naar Kathmandu willen afreizen, de zogenaamde Hippie Trail. De bestemming blijkt echter niet het belangrijkste doel te zijn, maar de reis zelf.

Onderweg bloeit liefde tussen Karla en Paulo op en krijgen de twee meer inzicht in zichzelf. Karla reist na een verblijf van een paar dagen in Istanbul door naar Nepal, maar Paulo blijft daar om soefi te worden.

Coelho presenteert veel spirituele wijsheden, ontleend aan verschillende bronnen. Spiritualiteit in de hippiecultuur lijkt een mix te zijn van christendom, hindoeïsme (Hare Krishna), soefisme (islam) en de hallucinerende werking van verschillende drugs.

Behalve spirituele wijsheden geeft Coelho ook een impressie van de Hippie Trail, de spirituele reis van honderdduizenden jongeren met een Magic Bus naar Nepal, geïnspireerd door de reis van The Beatles in 1968. De Onzichtbare Post (het mond-tot-mond verspreiden van nieuws in hippiekringen), een beknopte geschiedenis van de poptempel Paradiso, Zwarte September, de Vietnamoorlog en de Parijse studentenrevolte van mei ’68 komen eveneens ter sprake.

Hoewel het verhaal autobiografisch is, heeft Coelho het in de derde persoon geschreven. Het verhaal is niet altijd even samenhangend en bevat soms erg lang uitgesponnen passages. Desondanks is het boek zeker de moeite waard. Voor lezers die de hippietijd hebben meegemaakt zal het boek de nodige herkenning oproepen. Voor lezers die te jong zijn om deze periode bewust te hebben meegemaakt geeft het een aardig inkijkje in de hippiewereld.


Paul Coelho (Rio de Janeiro, 1947) studeerde een tijdje rechten, maar rondde de studie niet af omdat zijn droom meer bij het artistieke schrijverschap lag. Hij bewoog zich in de flowerpowerbeweging in Zuid-Amerika, verbleef een tijdje bij de Amsterdamse hippies en keerde, via vele omwegen, uiteindelijk weer terug naar Brazilië. Daar werd hij, als liedjesschrijver, al snel geassocieerd met links-radicalisme, occultisme en magie. Behalve Hippie heeft Uitgeverij De Arbeiderspers 22 andere boeken van hem gepubliceerd, waaronder De alchemist, De pelgrimstocht naar Santiago en De Zahir.

Hippie is in augustus 2018 verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Het boek heeft 279 pagina’s en kost € 20,99. ISBN: 9789029526302.
Het is als e-book te koop voor € 12,99. ISBN: 9789029526319.
Vertaling: Piet Janssen.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker