De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Soundboek met vier c.d.’s en bijna driehonderd pagina’s herinneringen

Lexjooo - Lex Harding & Tjerk Lammers

Lexjooo - Lex Harding & Tjerk Lammers

"Een uitgelezen kans"

Oud radiopresentator en deejay Lex Harding heeft op verzoek van de uitgever het boek Lexjooo geschreven. Hij vond het zo’n helse klus, meldt hij in het voorwoord, dat hij het muziekgedeelte aan muziekkenner Tjerk Lammers heeft overgelaten. Harding schrijft zelf in het boek een verslag van zijn carrière. Die is nogal uiteenlopend, maar daarom kennelijk de moeite van het opschrijven waard.

Het soundboek Lexjooo ontleent zijn naam aan het radioprogramma van piraat Veronica, dat in de periode 1970-1974 ’s avonds tussen zeven en acht werd uitgezonden. Toen heette het programma trouwens Lexjo, met één o dus. Veel over de turbulente radiojaren van Veronica als zeezender is al terug te vinden in het zeer informatieve Dit was Veronica,  geschreven door Auke Kok. Toen Veronica ‘aan land’ ging, brak een heel nieuwe periode aan, uitstekend beschreven in  Herinnert u zich deze nog?, van Arjan Snijders. Vergeleken met deze twee boeken is wat Lex Harding aan informatie verschaft oppervlakkig en summier. Natuurlijk is het leuk om over zijn jeugd te lezen, zijn muzikale voorkeuren te kennen en te weten dat hij trots is op het feit dat hij als discjockey plaatjes heeft gedraaid op het roemruchte popfestival in Kralingen, maar er is behoefte aan meer.

Opmerkelijk is dat aan het radioprogramma waarnaar dit boek is vernoemd, slechts een korte alinea van acht regels wordt gewijd.  Geen anekdotes over de populaire Adje Bouwman Top Tien, uitgezonden op de maandagavond, alleen maar een verwijzing naar de band Jethro Tull. Dat is dan meteen een brug naar een liedje, dat op een van de vier aan het boek toegevoegde c.d.’s voorkomt.

Juist omdat de radiojaren op zee bepalend zijn geweest voor de carrière van Lex Harding, en belangrijk voor de geschiedenis van de omroep, is het een misser dat de auteur niet uitgebreider op diverse onderwerpen in gaat.  Er waren genoeg creatieve vondsten die aandacht verdienen. Zo introduceerde hij in zijn middagprogramma De Lex Harding Show  het item de drie-in-een:  een vast onderdeel in het programma, waarbij drie platen achter elkaar werden gedraaid, omdat ze iets met elkaar gemeen hadden. Maar niets daarover in het boek.

De vier c.d.’s bevatten achtenzeventig liedjes, een fraaie doorsnee van de muziek die tijdens de carrière van Harding in de jaren ’60, ’70 en ’80  werd gedraaid.  Jammer dat, hoewel  de autobiografie tot na de eeuwwisseling door loopt, van die latere periode geen enkele liedje is geselecteerd, terwijl dat op de kaft toch wordt gesuggereerd. Prettige bijkomstigheid: er zitten gelukkig ook enkele ‘obscure’ liedjes bij, die om persoonlijke redenen door de oud deejay in  het overzicht zijn opgenomen.

De verhalen en anekdotes van Lex Harding laten zich makkelijk lezen, alsof de auteur zit te vertellen aan de stamtafel van zijn café, maar in een dergelijke entourage is grof taalgebruik minder storend dan in een boek. Gelukkig heeft Tjerk Lammers leuke feitjes en achtergrondverhalen verzameld bij de liedjes, zodat je bij het luisteren naar de muziek een beetje terugkeert in de tijd. Een niet onbelangrijke aanvulling op dit tijdsdocument vol  herinneringen.


Lex Harding (Boskoop 1945, geboren als Reinhard Lodewijk den Hengst) debuteerde als presentator vijftig jaar geleden bij zeezender Radio Dolfijn. Later vervolgde hij zijn carrière bij Radio Veronica, die eveneens vanaf de Noordzee popmuziek uitzond. ’s Middags presenteerde hij de Lex Hardingshow voor huisvrouwen, terwijl de jeugd ’s avonds tussen zeven en acht kon luisteren naar  Lexjo. 
Tjerk Lammers was promotor bij platenmaatschappij WEA. Hij is oud-hoofdredacteur van het popblad Aloha. In 2005 richtte hij het muziektijdschrift Revolver op, dat in 2010 werd omgedoopt tot Lust For Life. Met Lex Harding schreef hij eerder het boek De reis van mijn leven (Just Publishers, 2013).
Lexjooo is verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff en kost € 40,00.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Tjerk Lammers (links) en Lex Harding bij de boekpresentatie in Nijkerk
 

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:           

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: