De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Niets menselijks is de Bijbel vreemd

In het begin was er moord - Klaas A.D. Smelik

In het begin was er moord - Klaas A.D. Smelik

"Een uitgelezen kans"

Moord en doodslag, verkrachting, terreur, corruptie, oplichting, het slechtste van de mens komt in de Bijbel voor. Verhalen die fascineren en tegelijkertijd afschrikken. Prof. dr. Klaas A.D. Smelik heeft in In het begin was er moord de duisterste verhalen uit de Bijbel van een inleiding voorzien, waarin hij de lezer helpt te begrijpen waarom deze verhalen een plek in de Bijbel hebben gekregen.

Voor dit boek verzamelde Smelik bijbelverhalen die met misdaad te maken hebben. Moord, diefstal, bedrog, jaloezie, ongeremde machtsuitoefening, complotten, bloedwraak, seksueel geweld, oplichting, roverij, gerechtelijke dwalingen, staatsgrepen, dat alles komt in deze verhalen voorbij. Niets menselijks is de Bijbel vreemd.

De auteur heeft de verhalen thematisch ingedeeld naar acht aanleidingen van een misdrijf. Bijvoorbeeld ‘Haat en nijd’, ‘Moord’ en ‘Seks en geweld.’ Door deze indeling wisselen verhalen uit het Oude en uit het Nieuwe Testament elkaar af. Smelik voorziet elk verhaal van een inlichtende tekst vooraf, zet deze in een historische context en geeft een uitgebreide samenvatting van het betreffende verhaal. Ook duidt hij verschillende interpretaties van de bijbelverhalen, bijvoorbeeld in het verhaal van Kaïn en Abel.

Hij laat zien hoe het schrijfprocédé en de schrijftechnieken van moderne detectiveverhalen al door de bijbelschrijvers werden toegepast, bijvoorbeeld in het boek 2 Samuël 1:1-16, waarin de dood van koning Saul wordt beschreven. Toch zijn er twee essentiële verschillen tussen de verhalen in de Bijbel en hedendaagse misdaadverhalen. In de eerste is God per definitie de superspeurder, in de moderne misdaadverhalen zijn dat mensen. Moderne auteurs hebben veel meer woorden nodig voor hun verhalen, terwijl de bijbelschrijvers aan een beperkt aantal woorden genoeg hebben. Dat is volgens Smelik de kracht van de bijbelverhalen.

In dit boek zijn de bijbelverhalen in de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 en in een ander lettertype dan Smeliks teksten weergegeven. Doordat de inleidende teksten het verloop van de verhalen en de handelingen van de erin voorkomende personages al weergeven, lijken de behandelde bijbelverhalen een herhaling van de inhoud van Smeliks teksten, terwijl het eigenlijk de bronteksten zijn. Dat herhalingseffect komt dubbelop over. Desondanks is In het begin was er moord een aantrekkelijk geschreven boek met een heldere uitleg, ook voor lezers die niet vertrouwd zijn met de Bijbel.


Prof. dr. Klaas A.D. Smelik (1950) was als docent en hoogleraar verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en België, vooral als expert op het gebied van het Oude Testament en het Jodendom. Naast ereprofessor van de Universiteit van Gent is hij directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg. Hij heeft verscheidene boeken op zijn naam staan over de Bijbel, het Jodendom en Etty Hillesum, maar hij schreef ook detectiveverhalen die in het oude Egypte spelen.


In het begin was er moord is verschenen bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Het boek heeft 151 pagina’s en kost € 9,95. ISBN: 9789089121158.
Het is niet als e-book te koop.

Het is een heruitgave van het boek Misdaadverhalen in de Bijbel dat in 2005 bij het Nederlands Bijbelgenootschap verscheen.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker