De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Realistische en choquerende roman over aan seks verslaafde vrouw

In de tuin van het beest - Leïla Slimani

In de tuin van het beest - Leïla Slimani

"Een uitgelezen kans"

In haar boek In de tuin van het beest vertelt auteur Leïla  Slimani  over de verslaving (in dit geval een seksuele) van Adèle. Haar leven is een aaneenschakeling van het zoeken naar oppervlakkige minnaars, leugens en een voortdurende, onverzadigbare begeerte. Ze probeert er tegen te vechten, een goede echtgenote en moeder te zijn, maar ze wordt getiranniseerd door haar lichaam.

Adele heeft alles wat je maar kan wensen, ze is een mooie, vijfendertigjarige Parijse vrouw, echtgenote van Richard, een chirurg, en moeder van een kleine Lucien. Maar de realiteit is niet zo mooi als het lijkt. Ze haat haar werk als journaliste, en heeft eigenlijk nooit andere ambities gehad dan bewonderd en begeerd te worden door mannen.

Het is vooral om niet te verschillen van andere vrouwen en om Richard een plezier te doen dat Adèle  is getrouwd, een kind heeft gekregen en werkt .Van het dubbelleven dat ze lijdt is alleen vriendin Lauren op de hoogte, de laatste functioneert voornamelijk als alibi. Adèle wil het liefst iedere keer een nieuwe seksuele partner, anders verveelt ze zich al snel, het liefdesspel moet obsceen zijn. In haar fantasie zou ze een voorwerp willen zijn in een groep die haar verslindt, een speelpop in de tuin van het beest.

Echtgenoot Richard heeft geen enkel idee van haar dubbelleven, seks is voor hem niet belangrijk, hij is gelukkig met vrouw en kind en met  zijn werk als chirurg. Wanneer het gezinnetje een bezoek brengt aan de ouders van Adèle en we kennis maken met haar volkse en weinig liefdevolle moeder (die trots is dat haar dochter een arts aan de haak heeft kunnen slaan) en haar vader, die volgens eigen zeggen nooit geleefd heeft, begrijpen we iets meer van de origine van Adèle’s verslaving.

Natuurlijk komt Richard er op een dag achter. Na de eerste klap verwerkt te hebben concludeert hij dat hij al die jaren met een zieke vrouw heeft geleefd. Ver van Parijs met zijn verleidingen hoopt hij haar te kunnen genezen en het lijkt er op dat het lukt.

Leila Slimani beschrijft in dit boek op ingrijpende wijze een vrouw die  gevangene is van haar eigen lichaam, altijd op jacht naar seksuele partners. De seks scènes zijn direct en rauw beschreven zonder ook maar één keer opwindend of ‘sexy’ te worden. In de tuin van het beest is een zeer realistische en soms choquerende roman.


Leïla Slimani (1981 Rabat, Marokko) is een Frans-Marokkaans journaliste en schrijfster. In de tuin van het beest is haar eerste roman. Het boek werd geselecteerd voor de Prix de Flore. Voor haar tweede roman Chanson Douce (Een zachte hand) ontving ze de prestigieuze Prix  Goncourt 2016.

In de tuin van het beest is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Oorspronkelijke titel: Dans le jardin de l’ogre.  De vertaling is van Gertrud Maes (de vertaalster ontving voor deze vertaling een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds).
Omslagontwerp: Bart van den Tooren. Omslagbeeld Quintalle Nix.
Foto auteur: Cathérine Hélie @ Éditions Gallimard.

Ook als E-Book verkrijgbaar.


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: