De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Traiteur de Culinair: ‘Etend terug naar toen …’

Historische trek

Historische trek

Een weekendje oorlog voeren, daar krijg je trek van. De Vlaeringse lucht is diepblauw gekleurd en ruim 20.000 toeschouwers zien hoe in de pop-up arena Keizer Hendrik II door graaf Dirk III in de pan wordt gehakt. Het is de herhaling van de Slag bij Vlaardingen, die op 29 juli 1018 op leven en dood werd uitgevochten.

Gelukkig is alle bloed maar ketchup vandaag. Vloeibaar, maar zo mooi van kleur dat je het zou willen oplikken. Stiekem, als niemand kijkt, even proeven. Komt hier de term “bloeddorst” soms vandaan?

Langs de kant en achter de tribunes staan kramen te wachten tot het volk de spelen heeft gezien. Dan wordt het tijd voor “brood”. Hier verkoopt men mede, daar hompen ham. In de rij der buiten-kookgoden ontbreekt geenszins Traiteur de Culinair. Het team staat al klaar in de startblokken. ‘Wie vecht zal eten,’ zegt er een.

De Broekpolder is op 9 en 10 juni 2018 omgetoverd tot historisch slagveld. Mannen vechten tot de fluit gaat en het immense spel is afgelopen. De dood is gelukkig ver weg vandaag. Het is maar een reconstructie.

De Slag bij Vlaardingen culmineert niet alleen tot geschiedkundig hoogtepunt van de 1.000-jarige herdenking door een getrouwe weergave van de gestreden strijd. Daaromheen bloeit de haast vergeten keuken.

Traiteur de Culinair heeft zich afgelopen maanden door klassieke kookboeken heen geworsteld. Immers de maag van nu wil zich op gepaste wijze laven aan millenniumoude dranken en voedsel. Daarbij willen de smaakpapillen van vandaag kunnen genieten. Niet alles uit de oude tijd wordt door de hedendaagse mens geapprecieerd.

Sylvia van Velzen-Kortleven (Traiteur de Culinair): ‘Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente (6 januari, red.) kregen we de smaak te pakken met Duivelsdrek, mysterieuze vleesballen, middeleeuwse broodsticks en Hypocras: een Middeleeuws digestief op basis van wijn, honing en specerijen. Daarop hebben we ons met het gehele team op 1.000 jaar oud voedsel gestort.

Dat werd een lastige reis. De Romeinen hadden nog polenta, maar in ons landje stond de keuken nu niet bepaald centraal. Daarom is er wat geschiedvervalsing gepleegd en hebben we gerechten van een paar eeuwen later bij de kop gepakt: Bourgondië en alle genietingen van het leven die omstreeks 1400 voorradig waren. Dat kennen de mensen en wat ze proeven past naadloos bij ons moderne smaakpalet.’

Op 10 en 15 juni is de winkel gesloten. Alle personeelsleden staan die dagen paraat rond de arena van die allesbepalende slag. ‘We willen niet dat mensen moeten wachten. Er is een efficiënte line-up gecreëerd. Iedereen moet binnen de kortste keren kunnen eten. Daarom ook dat we ons beperken tot brood met beenham. Daarbij: in 1018 was de menukaart ook niet al te uitgebreid.’

Traiteur Culinair is al maanden actief met maandmenu’s. Elke keer met een ander gerecht, waarbij vlees, kip of vis niet zelden het culinair middelpunt is. Voor vegetariërs en veganisten mag schraalhans een tikje keukenmeester zijn.’

Zo was er de boerenlandkip, een runderstoof met Vulcaan, een kruidenvarken, de kluiverij, beekforel, buikspek en ga zo voort. Het ene gerecht nog smakelijker dan het andere [q.e.d.] en alles prettig geprijsd. Tussen de € 10,95 en de € 18,50 eet je een heerlijk historisch maal.

Als de slag geslagen is zetelt Traiteur de Culinair zich een week later (op 15 en 16 juni) rond de Grote Kerk. Samen met Café Stam en Smakelijk (Eten & Drinken) zetten ze de liefhebber een tot likkebaarden neigend vijfgangenmaaltijd voor. Prijs? € 29,50 p.p. Enne … alle tijd om te eten en te drinken. Wie lekker zit hoeft geen kant meer op, tenzij om de inwendige mens af-en-toe te verruimen.

Het enige wat ons is bijgebleven is dat alle lekkers, wat het proefmaal sierde, de naam meer dan waardig was. De wijn een feest en de ribbetjes een traktatie. Het personeel wordt ook dit weekeinde ouderwets gekleed en de ronde barbecue hoog opgestookt. Tipje van de sluier en aanrader: Alles is het proberen, ondanks de soms bizarre en afstotende namen, meer dan waard.

Uiteraard zijn er vegetarische gerechten en ook aan de jongsten onder ons is gedacht.

Kaartverkoop Rond de Grote Kerk
Bestellen kan via: www.stadsgehoorzaal.nl.
Ga naar: Programma.

Traiteur de Culinair
Billitonlaan 14
3131 LK Vlaardingen

Telefoon: 010-234 17 97
website: www.traiteurdeculinair.nl/

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: