De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Kleurrijk kartonboek met veel pop-ups leerzaam en onderhoudend

Het wonder van het ei - Andreas Német & Hans-Christian Schmidt

Het wonder van het ei - Andreas Német & Hans-Christian Schmidt

"Een uitgelezen kans"

Een mees heeft een nestje in een boom. Ze zit daar dagenlang te broeden, wat natuurlijk veel geduld vergt. Het wachten wordt rijkelijk beloond als het ei waarop ze zit uitkomt. In het kartonboek Het wonder van het ei, van Andreas Német en  Hans-Christian Schmidt, kun je door een pop-up de eierschil horen en zien kraken.

Het verhaal hoort bij de lente, maar kan natuurlijk het hele jaar door worden verteld. Maar in de periode dat knoppen aan bomen en struiken groeien en vogels nestjes bouwen, spreekt dit boekje toch meer tot de verbeelding. Het kleurrijke kartonboek telt tien bladzijden, waarbij op elke twee pagina’s een deel van het verhaal wordt verteld. De tekeningen zijn daar duidelijk op afgestemd. Voor je het boek open slaat, heb je als lezer/kijker de eerste ‘gimmick’ al te pakken: in de kaft kun je een stuk karton uitschuiven, waardoor de binnenkant van het ei zichtbaar wordt. En daar zit natuurlijk een lief klein kuikentje in.

Het proces van broeden wordt op de voet gevolgd. Op of in elke twee bladzijden zit een pop-up dan wel een beweegbaar deel van het boek verborgen. Opvallend: in de natuur legt een mees altijd meerdere eieren, in dit boek zit maar één ei in het nest.

Als je het verhaaltje van de mees in de kersenboom voorleest, zorgen de heldere kleuren voor veel kijkplezier. De uitschuifbare en verschuifbare kartonnen deeltjes zien er stevig uit, zodat ook de kinderen er zelf moeiteloos gebruik van kunnen maken.  Het wonder van het ei is een  leerzaam en onderhoudend boekje, waaraan kinderen, maar ongetwijfeld ook hun ouders en grootouders veel plezier kunnen beleven.


Andreas Német (1973, Duitsland) volgde een opleiding in het schilderen van porselein. Als graficus illustreert hij sinds 2002 ook kinderboeken, waarvan er verschillende door Hans-Christian Schmidt zijn geschreven.

Hans-Christian Schmidt (Duitsland, 1973) is schrijver van kinderboeken, maar ook van kinderliedjes. Samen met Andreas Német speelt hij in de band Firlefanz und Grete.
Het wonder van het ei is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 12,95. Oorspronkelijke titel: Das Eiwunder. Vertaling: M.E. Ander
Digitaal inkijkexemplaar: 
http://www.vierwindstreken.com/file_load/Het%20wonder%20van%20het%20ei.mp4.


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur en illustrator


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: