De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Spannend jeugdboek leent zich ook goed om voor te lezen

Het raadsel van de papegaaien - Renate Mamber

Het raadsel van de papegaaien - Renate Mamber

"Een uitgelezen kans"

Het raadsel van de papegaaien is het debuut van Renate Mamber, en verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken. Deze uitgever heeft al langer de reputatie mooie prentenboeken uit te geven, maar met boeken voor de jeugd timmeren ze de laatste jaren ook flink aan de weg. En de schrijfster heeft in haar boek (voor kinderen van zes tot twaalf jaar) gekozen voor een onderwerp dat zeker tot de verbeelding spreekt: piraten die proberen een schat te verdelen.

Als niemand kijkt neemt de jeugdige Sebastiaan een kostbare diamant weg. Volgens hem is dat geen stelen, want niemand heeft gezegd dat het niet mocht. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat  de verdwijning van die diamant een groot probleem gaat vormen. De auteur laat Sebastiaan zelf het verhaal vertellen. Dat betekent dat je intens meeleeft met zijn denkwijze en met zijn gevoelens.

Het verhaal speelt zich af in port Royal, in de Caraïben. Daar is de Dronken Dwaas overleden. De onnoemelijk grote schat die hij nalaat moet verdeeld worden onder drie piraten. Dat is al moeilijk genoeg, maar het wordt nog ingewikkelder. Van zijn schat moet één onderdeel, de diamant die Sebastiaan heeft meegenomen, naar de dochter van de Dronken Dwaas. Niemand weet wie de dochter is, óók de drie piraten niet. En die diamant moet echt zo snel mogelijk in haar  bezit komen, want anders brengt de rest van de schat de  piraten ongeluk. De zeerovers beschikken ieder over een papegaai, en al snel wordt duidelijk dat die drie dieren een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de opdracht.

In elk hoofdstukje komt er een puzzelstukje bij, en omdat de problemen lange tijd onopgelost blijven, verlang je steeds naar het volgende hoofdstuk. Bij het voorlezen in groep vijf van een basisschool was één hoofdstuk per dag niet genoeg, de kinderen vroegen steeds om meer. De sfeer van het boek is lange tijd mysterieus. Dat wekt op een knappe manier nieuwsgierigheid op. Het raadsel van de papegaaien is daarom een heerlijk boek, ook om voor te lezen. En de fraaie illustraties van Rachelle Meyer ondersteunen het verhaal perfect. Een geslaagd debuut dus.


Renate Mamber (Zoetermeer, 1970) is journalist en schrijver. Ze debuteert met dit boek, dat in oktober 2017 werd gepresenteerd. De illustraties in het boek zijn van de hand van Rachelle Meyer.
Het raadsel van de papegaaien is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 14,95.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Illustratie van het boek
3.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:           

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: