De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Wouter Tieleman thuis in tweede huid

Er is weer een clown!

Er is weer een clown!

Die van ben Cramer is al jaren dood en Bassie heeft nu toch echt een punt achter zijn glansrijke carrière gezet. Staat het fenomeen clown op het punt van uitsterven? Verdwijnt de brede glimlach? Is het afgelopen met de rode neus? Blijft het witte gezicht voor eeuwig menselijk roze?

Nee, gelukkig niet. De clown leeft voort; zal en mag niet sterven. Die bron van kinderlijk vermaak leeft in alle harten voort. Regelmatig zijn er nieuwe namen, gezichten en uitdossingen. Maar altijd herkenbaar en immer leuk en onbaatzuchtig. En soms - doorgaans voor de allerkleinsten - een beetje eng.

De eerste clown of august deed zijn intrede in het Romeins theater. Daarna kreeg deze kleurrijke figuur via de hofnar en de commedia dell’arte zijn huidige vorm en populariteit; meest in het circus. James Edgar is bekend als de eerste verklede clown.

Internationale namen als Joseph Grimaldi, Pepa Plana en Oleg Popov staan in menig geheugen gegrift. Maar ook Nederland heeft een clowneske traditie die er mag zijn. Van Johan Buziau, Pipo (de Clown) en Flappie tot onze stadse held Bassie (van Toor); allen toverden een lach op menig aangenaam verbaasde kindersnoet.

Nu Bassie zijn rode neus voorgoed aan de wilgen lijkt te hebben gehangen, al weet je het nooit helemaal zeker: clown zijn zit in je hart en vormt een belangrijk onderdeel van je DNA, is Clown Wouter (Tieleman) aan het lokaal firmament verschenen.

Als clown brutaal en ad-rem oogt Wouter Tieleman aan de interviewtafel bescheiden. Is hier sprake van een ingetogen Dr. Jekyll & een olijke Mr. Hyde? We gaan het zien.

Wouter Tieleman: ‘Rond 2013 deed ik mee aan Haagse wedstrijd voor verklede zingende artiesten. Thuis besloot ik mij als clown uit te dossen en stapte zo de trein in. Dat leverde direct al leuke reacties op, het werd een heerlijk feestje en … nog voor Station Holland Spoor had ik een eerste betaald optreden op zak.

En de zangwedstrijd? Geen idee meer. Ik werd geen eerste, maar had wel een doel voor ogen. Wouter Tieleman was voortaan Clown Wouter.

Wouter Tieleman: ‘Ik begon heel sober qua schmink en aankleding. Het duurde even vooraleer ik mijn huidige voorkomen en uiterlijk had. Zoiets moet groeien. Het clownspak is gekocht bij Koorn & Co in Rotterdam.
   In de loop der jaren heb ik onderdelen aan zijn pak/uiterlijk toegevoegd zoals een witte kraag clownshoed, een zwarte rand rond mijn rode mond, een neus en echte clownsschoenen.
   In het begin heb ik schmink op waterbasis gebruik wat niet ideaal was (het bladderde af). Bij het Party Eiland aan de Gedempte Biersloot ben ik samen met eigenaresse Nel Hilversum tot de juiste crème schmink gekomen. Nu ben ik er kind, nee: clown, aan huis.

Maar als je clown bent heb je verder nog niks. En dat moet wel, want als clown moet je het voortouw nemen. Kinderen boeien en vermaken. Via YouTube keek ik veel naar andere clowns. Net zo lang tot ik mijn programma rond had.
   Mijn act bestaat uit ballonfiguren, de limbodans, een stoelendans en de stopdans. Als de klant het leuk vind kan ik mijn act combineren met mijn twee tamme vogels: een blauwe halsbandparkiet en een Pennantrosella (een uit Australië afkomstige parkietachtige). Verder zing ik met de kinderen verschillende kinderliedjes bijvoorbeeld een aantal Kinderen voor Kinderen-liedjes.

Iedere clown is uniek. Geen twee paljassen zijn hetzelfde. Wat dat betreft zijn clowns net mensen. Zie het een beetje als een schilderij. Aan de afbeelding herken je de maker.’

Als klein jochie was Wouter al circus-fan in het algemeen en clownsgek in het bijzonder. Via Anti-Pesto treedt hij regelmatig op tijdens de Buurtlunch. Verder was hij drie jaar achtereen te zien op Koningsdag en was hij een lange dag actief op en rond het Liesveld tijdens het jongste Haring & Bierfeest.

Wouter Tieleman: ‘Mijn uiterlijk is vrijelijk gebaseerd op de McDonaldsclown. Het aantal optredens is gestaag groeiende, maar mijn werk blijft nummer één als verzorger bij papegaaienwinkel de Parrotfarm van Cor de Snaijer. Dat laatste sluit weer nauw aan bij mijn parkieten-act. Hobby en werk overlappen elkaar gelukkig regelmatig.’

Optreden doet Clown Wouter vrijwel ieder weekeinde. Hierbij lijkt de zomer weleens een paar zaterdagen en zondagen meer te tellen. ‘Binnen is intiemer, is er weinig “ruis”. Buiten zijn zoveel andere verlokkingen, dan moet je goed je best doen de kinderen te blijven boeien. Maar geen “overwinning” zo mooi als die na een zwaarbevochten “wedstrijd”.’

Niet alleen kinderfeestjes prijken in zijn agenda. Pas nog werd een dame 53-jaar en mocht hij de boel een uurtje vermaken. Die mensen waren lekker jong van hart.’

Pensioen? Wouter lacht en zegt: ‘Clowns kunnen niet met pensioen. Dan moeten ze eerst je bloed aftappen en je genen veranderen. Weet zeker dat als Bassie de kans krijgt hij zijn tweede huid zo weer aantrekt. Voor clown ben je immers nooit te oud. Ben Cramer is met Wouter Tieleman aan herziening van zijn klassieke hit en Bassie kan gerust vanaf de zijkant toekijken hoe zijn officieuze opvolger het stokje van hem overneemt. Misschien heeft eminence rouge et blanc nog wat leerzame tips.

Clown Wouter boeken?
Wouter Tieleman
Telefoon: 06-1374 1297
E-mail: wouter.tieleman@gmail.com

Website: Facebookpagina clown Wouter
Instagram: clown Wouter

1 commentaar(en) op artikel "Er is weer een clown!"

Dit is een top clown blijf je best doen pik

Door: Carlo Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: