De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Boeiende historische roman over Flardinga rond 1018

Dubio - Karin de Roos

Dubio - Karin de Roos

"Een uitgelezen kans"

Er zijn van die romans die je, eenmaal  begonnen met lezen, niet kunt wegleggen. Dat geldt ook voor Dubio van Karin de Roos. Deze historische roman laat je kennis maken met het  leven in Vlaardingen in de periode van graaf Dirk III. Toen werd deze nederzetting met de rivierkade Flardinga genoemd. In 1018 durfde bovengenoemde edelman het op te nemen tegen de keizer. En met succes.

Al in de proloog wordt je getroffen door een heftige scène. En daarmee is de toon gezet, want in de volgende vierendertig hoofdstukken gaat het er ook ruig aan toe: in de elfde eeuw was het leven ook niet bepaald vredelievend.

In 1014 treft de jonge Bernulf in een veenmoeras een ernstig gewond meisje aan. Ze wordt met moeite opgenomen in de kleine gemeenschap Flardinga. De geschiedenis van Germaine, zoals het meisje heet, is leidend in het verhaal. Samen met Bernulf komt ze midden in het conflict van graaf Dirk III met de keizer terecht. Hoe het er duizend jaar geleden in deze rivierdelta uitzag, wordt helder geschetst aan de hand van nauwkeurige beschrijvingen. 

Direct na afloop van de Slag bij Flardinga wordt de blik gericht op het hedendaagse Vlaardingen. Een jonge vrouw wordt in een kliniek opgenomen. Ze lijkt psychotisch, maar omdat ze belevenissen uit de Slag bij Flardinga memoreert en die gedetailleerd tekent, kan daaraan worden getwijfeld. Vanuit deze achtergrond schreef Karin de Roos een boeiende roman.

Elke gebeurtenis in de roman levert vragen op, en omdat je het antwoord wilt weten, lees je snel verder. Maar als je het boek uit hebt, blijven er toch nog een paar vragen onbeantwoord. Misschien is dat wel het fascinerende van Dubio.


Karin de Roos studeerde sociale, historische en kunstwetenschappen. Al sinds haar vroege jeugd fascineren de middeleeuwen haar. Ze is freelanceschrijfster voor uiteenlopende opdrachtgevers en publiceerde eerder twee non-fictieboeken. Dubio is haar romandebuut.
Dubio is verschenen bij uitgeverij Q en kost € 20,00. Ook als E-boek verkrijgbaar.

Komende dinsdag, 15 mei, houdt Karin de Roos in de Centrale Bibliotheek in Vlaardingen een lezing over de totstandkoming van haar boek. Toegang gratis. Meer info: https://www.vlaardingen1018.nl/Agenda/Boekpresentatie_historische_roman_Dubio:KZtqZeHfRDesKzPu8avt9w  

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur

Volgende week vrijdag 18 mei in De Vlaardinger een interview met de auteur.

Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

oordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: