De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Toffe historische strip Wouter Sterkenburg en Cees Eykelenboom

Dirk III en de Slag bij Flardinga in 1018

Dirk III en de Slag bij Flardinga in 1018

Waar officiële organen zich nog weleens uitputten in meterslange ondoorzichtige tekstbrij, daar is een stripboek het ideale orgaan om lezers van jong tot oud en van oud tot jong duidelijk en in elk gewenst tempo inzicht te verschaffen in (in dit geval) de Slag bij Vlaardingen/Flardinga in 1018. In 28 pagina’s is de Slag der Lokale Slagen leuk en helder verbeeld. Je kunt er nog net niet op afstuderen.

Zonder op details in te gaan hebben Cees en Wouter nog vóór de totstandkoming van dit boekje enige ambtelijke en organisatorische bergen, hoog genoeg voor een artificieel Montmartre, moeten beklimmen aleer deze 1018 stuks tellende uitgave een feit was.

Cees Eykelenboom: ‘November 2017 zijn we gestart. Hoopvol en met in ons achterhoofd twee getekende pagina’s per week. De praktijk leerde dat ik Wouter met het potlood en de Oost-Indische inkt moest assisteren om ons voornemen te realiseren. Inclusief een berg digitaal technisch gezever zijn we er toch in geslaagd de strip op tijd te voltooien.’

Sterker. De zin is nog niet uitgesproken of een man met DHL met elektrische palletwagen levert acht dozen af. Hierin de felbegeerde stripboeken. Een zucht van verlichting ontsnapt aan de keel van Cees en even later ontvangt De Vlaardinger officieus het eerste exemplaar. Tromgeroffel ontbreekt, de spanning en genoegdoening zijn er niet minder om.

Een tweede bakje koffie en Cees vervolgt: ‘Na de tekeningen te hebben opgezet in potlood, zijn we te biecht gegaan bij (nomen est omen) Tim de Ridder c.s. Die heeft ons een paar dwingende historische adviezen aan de hand gedaan, die we ter harte hebben genomen. Wij gingen uit van een iets speelsere benadering dan de heren historici.’

‘Nu is de tijd aangebroken van het met boodschappentas, en ex-stadsdichter Cees Alderliesten indachtig, langs gelegenheden en locaties leuren met de stripboeken van Dirk III en de Slag bij Flardinga in 1018. Als we er circa 339,33 hebben verkocht zijn we kostenneutraal. Moet lukken, toch!’ Hij lacht, Cees is immers net officieel vader geworden van een 1018-ling.

‘Toch,’ waarschuwt hij er ernstig achteraan, ‘moeten we haast betrachten met de verkoop. Na augustus is alle room wel van de historische taart gelikt. Zijn alle zomerse budgetten besteed. In de herfst van deze historische mijlpaal moeten we uitverkocht zijn.’ De Vlaardinger denkt dat dit geen problemen moet opleveren. € 7,50 voor een geschiedkundig traktement is immers (bijna) geen geld.

Tot slot: ‘Het verhaal is van verscheidene kanten gecheckt. Tim de Ridder, de website van gemeente Vlaardingen en Wikipedia zijn ruimschoots en gewogen aangesproken. De strip leunt op gedegen historisch besef.

Exemplaar (of meer) kopen?
Er zijn nog 1017 exemplaren van Dirk III en de Slag bij Flardinga te koop. Wie anders dan Cees Eykelenboom is hiervoor het juiste aanspreek-, aanschrijf- en verkooppunt!

Stripboekpresentatie
Wie na 1000 jaar denkt: “Ik kan nog wel eventjes wachten”. Op vrijdag 1 juni volgt bij Plantage Pontier een stripboekpresentatie waarbij Wouter en Cees niet alleen gaarne signeren, maar ook uitleggen en natuurlijk enige exemplaren verkopen.

Datum: vrijdag 1 juni
Tijdstip: 18.00 t/m 19.00 uur

Plantage Pontier
Veerplein 33-35
3131 CX Vlaardingen

Telefoon: 010-435 88 22
Website: www.plantagepontier.nl

Verdere informatie
E-mail: c.eykelenboom@ziggo.nl
Telefoon: 06-4087 7865

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: