De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Historisch jeugdboek over rol van Nederland in de slavenhandel: boeiend voor jong en oud

De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam

De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam

"Een uitgelezen kans"

Waarom deed ons land mee aan de slavenhandel? En waaruit bestond die inbreng? In De reis van Syntax Bosselman doet auteur Arend van Dam verslag van zijn persoonlijke zoektocht naar de antwoorden op deze en andere vragen. Daarbij laat hij ons ook cruciale momenten uit de vaderlandse geschiedenis beleven. Hij doet dat in korte verhalen, waardoor je als lezer een beeld krijgt van belangrijke beslissingen en gebeurtenissen, die de geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel hebben bepaald. Dit boek, geschreven voor de jeugd, zal ook menig volwassene boeien vanwege de interessante inhoud.

Een groot gezelschap Surinamers reist in 1883 naar Nederland. Daar wordt, in Amsterdam, een tentoonstelling gehouden, bestemd voor landen van over de hele wereld. De leider van het gezelschap is de zestigjarige Syntax Bosselman, slavenkind en opgegroeid in Suriname. Het zes maanden durende verblijf in ons land kent veel evenementen en avonturen. Tijdens die belevenissen doen de leden van het gezelschap ervaringen op, die vaak zijn gerelateerd aan de slavenhandel, die - op dat moment - nog maar kort daarvoor is afgeschaft.

Voor zijn persoonlijke zoektocht reisde Van Dam de halve wereld af. Hij bezocht voornamelijk plaatsten en streken, waar Nederlanders eeuwen geleden mensen verhandelden als slaven. Met dit verslag probeert de auteur in zijn boek te duiden wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is: de welvaart in de Gouden Eeuw was voor een flink deel te danken aan de grote sommen geld die werden verdiend met mensenhandel.


Arend van Dam (Maassluis, 1954) debuteerde in 1989. Sindsdien schreef hij meer dan honderd kinderboeken. Veel van zijn boeken bevatten een historisch thema. Met illustrator Alex de Wolf werkte hij eerder samen voor Lang geleden, een serie over de geschiedenis.

Alex de Wolf  (Nieuwer-Amstel, 1958) is sinds zijn kindertijd een verwoed verzamelaar van strips. Hij tekende tien jaar lang de strip
Mop and family voor het Amerikaanse tijdschrift Ladybug. Niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook in Duitsland en Frankrijk verschijnen door hem geïllustreerde kinderboeken.

De reis van Syntax Bosselman is verschenen bij uitgeverij Van Holkema en Warendorf en kost € 15,99. Ook als E-boek verkrijgbaar.illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur


Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: