De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Haring (eet- en zichtbaar), zon, bier, muziek en veel meer

Clupea harengus & Bierfeest helemaal terug

Clupea harengus & Bierfeest helemaal terug

Haringhappen
De kop was er al een slordige tweehonderd keer af alvorens het Haring & Bierfeest vrijdag 29 juni ging beginnen. De slachtoffers? Een paar vaatjes haring. Schoongemaakt en soms met uitjes ongewild decor van de openingsact: Haringhappen.

Staande in de venijnige zon tien deelnemers en (voormalig) liefhebbers van een harinkie. Op het podium Vlaardingers of deelnemers met een stevige stadsband. De opdracht? Die was eenvoudig. Wie er het meest wist binnen wist laten zakken en (later) te proppen had gewonnen. Die maag-pestende eerste plek, leverde John Voogt (NK Hotdogs Eten Kampioen in Rotterdam, 2017) uit Maasdijk met liefst dertig zilte zilverlingen de glimmende beker op.

Op de Westhavenkade liepen de meningen uiteen. Menigeen dacht dat met een stuk of drie haringen de lol er voor hem of haar wel af was. ‘Meer eten is jezelf pesten,’ zei een oudere vrouw. ‘En smerig ook. Als je over je nek gaat lust je de komende maanden geen haring meer. Misschien dat met de nieuwe van 2019 de smaak er weer een beetje is.’

Sylvana Schilder stapte als eerste van het podium. Verstandig, want op die manier had ze een paar gratis haringen en enige bekendheid opgebouwd zonder echt misselijk te worden.’

Tegen de tijd dat de finale in zicht is staat het publiek haast net zo hard mee te kokhalzen als de laatste deelnemers. Dat de afvallers alle haring als de wiedeweerga en al-dan-niet met een vinger in het keelgat teruggeven aan het havenwater heet een publiek geheim. Voor de oudere vissen is het op die plek een bekend kannibalistisch lijkensmullen.

Als John Voogt de beker in ontvangst heeft genomen is het tijd voor ander vertier: Muziek. Iets dat onder genot van een biertje door het talrijke publiek op waarde wordt geschat. Het Haring & Bierfeest is na zestien jaar terug en direct in vele harten gesloten.

Haringbeeld
Iets verder, een vijftigtal meters van het hoofdpodium en voor de deur van Restaurant Westkaai, was er de meer kalme ophoping van volk. Hier werd, mede met behulp van de hand van burgemeester Annemiek Jetten, de droom van Jos Lukassen werkelijkheid. Zijn haringbeeld zag vanonder een groot formaat Vlaardings vod het levenslicht.

Samen met partner in de kunst Corinna de Jong zag het publiek de vier meter hoge Clupea harengus onder applaus en kalm zoals een beeld betaamt de grond onder de lippen kussen. Nog graatmager en kaal werden de eerste van de circa zeventig verkochte schubben aan het gaas gehangen. Doel: een geheel volgehangen haringbeeld. Praktijk: nog zo’n 480 stuks te gaan.

Als dit beeld net zo’n publiekstrekken wordt als dat van dialectpopgroep Normaal heeft de Schelvispekelenclave er een trekpleister bij. Dat die vergelijking nu wordt gemaakt heeft alles te maken met de gieterij: Atelier 80. Dezelfde kunstkribbe als waar het haringbeeld vandaan komt.

Wie een schub wil bestellen en er een tekst ter herinnering op kwijt wil, doet er goed aan website van Haringkoppen Verbinden aan te klikken. Daar staan alle stappen beschreven. Evenals de diverse prijzen die en schub kost. Klik op: https://haringkoppenverbinden.nl/

Haringstad
Het Haring & Bierfeest beperkte zich niet tot de Westhavenplaats alleen. Op meerdere plaatsen, waarbij het historisch centrum van de stad een eufemisme heet, viel er van alles te beleven en te doen. De sfeer gemoedelijk en het weer prima zag je veel mensen tevreden kuieren van de ene plaats naar de andere. Niet zelden met een of twee elementen van de naam van het feest in de knuisten.

Als alle geschapen en gekregen emolumenten zijn als 2018 kan en mag het Haring & Bierfeest volgend jaar op reprise. Daar kan geen mens op tegen zijn.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: