De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Magic Men & Photography

Ben Kleyn & de magische lens

Ben Kleyn & de magische lens

Rotterdammer Ben Kleyn bewijst twee jaar na zijn eerste expositie in Galerie de Duig dat creativiteit nog altijd de dubbele berm vormt van zijn fotografisch pad; hij leert nog steeds bij, zit niet zonder ideeën en weet dat ons landje ruim 700 goochelaars telt. Zijn fotografie varieert van grootsteeds en explosief tot ingetogen en duister.

Wie nu het boodschappen doen of het schaatsen kijken in het Olympisch Stadion beu is kan tot 17.00 uur vandaag - zaterdag 10 maart - nog in Galerie de Duig terecht. Grote kans dat je jezelf kunt vereeuwigen op een selfie met een goochelaar of (helemaal te gek) een (blond) supermodel. Ben Kleyn is er uiteraard ook.

Wie De Duig binnenloopt ziet daar direct het boek Magic Portraits van Ben Kleyn. Een mooi fotoalbum met talloze foto’s van bekende gezichten. Van Freek de Jonge tot Antonie Kamerling en van Frederique Spuugt (echt waar!) tot Rita Verdonk een keur aan portretten. Ben Kleyn bewijst zijn talent.

Anderhalf jaar geleden is hij gestart met zijn min-of-meer magische foto’s. Een onbekende wereld openbaarde zich aan zijn lenzen en lampen en wie de tijd heeft kan smakelijk genieten van zijn talrijke anekdotes, die kleven aan de opnamesessies.

‘Buiten Hans Klok kent niemand haast goochelaars in ons land. Maar geloof me, Nederland telt er ruim 700. Hiervan heb ik er 75 geportretteerd.’ Hij wijst naar een foto van een man waarvan het leven afstraalt: ‘Arnold-Jan Scheer. De man achter tv-programma’s als Paradijsvogels en Showroom én goochelaar.’

Om zijn idee de mystery men te portretteren en kracht bij te zetten begon Ben Kleyn met een portfolio, met daarin drie foto’s. Met de map onder de arm toog hij naar een congres van goochelaars. Daar voerde hij campagne met deze tentoonstelling als resultaat. Vooral de foto van de man in de stoel in de kamer waarin uitgestald al zijn trucs bleek een ware katalysator: “Dat wil ik ook!” brulden ze nog net niet.

Het veelvuldig fotograferen van meest mannen en hun thema bracht Ben Kleyn het nodige inzicht in de aankleding van de meest uiteenlopende trucs. Hierover laat hij zich verder niet uit. ‘Beroepsgeheim,’ zegt hij. ‘En ik ben een professionele fotograaf, dus …’

Nu richt hij zich op tafel. Mensen rond een tafel, gelardeerd met een thema en niet zonder komische insteek.

De opening werd verricht door Winfried (Master Illusionist). De truc met de kist ging, vanwege een maatprobleem bij deur en/of Ben Kleyn niet door. In ieder geval was het toegestroomde publiek een illusie rijker. Wie zich spoedt kan Winfried vast nog spreken.

De expositie is te bezien tot en met 1 april. Dat is geen grap en alleszins de moeite waard. De werken variëren in prijs van € 100,- t/m € 450,-. De eerste juweeltjes waren al voorzien van een oranje stip. Met andere woorden: VERKOCHT…

Galerie de Duig
Landstraat 29
3131 CE Vlaardingen

Telefoon: 06-1295 9232
Website: www.galeriededuig.nl

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: