De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Tropisch feest in Theater aan de Schie

African Mamas en Leoni Jansen

African Mamas en Leoni Jansen

Het is een tropische meimaand, in theaterland bidden ze dat alle verkochte tickets volle stoelen opleveren. Dat de barbecue niet harder trekt dan het culturele pluche. Nu nog in de bus naar Kampen genieten The African Mamas en Leoni Jansen van het weidse uitzicht, met hier en daar een lichte vertraging door het lethargisch voort sjokkend verkeer.

Dit is het begin van het einde. ‘Nog twee weken,’ legt Leoni Jansen uit, ‘dan is de show voorbij. Als altijd heerst aan het begin de gedachte “mag het maar nooit meer overgaan”. Tot slot ben je blij dat het erop zit en alles is goed gegaan. Daarbij zijn de African Mamas veelal echte moeders, verlangen na drie maanden naar hun eigen kinderen.’

Ze kijken eindeloos uit de bus, de African Mamas, Leoni en de buschauffeur. Ze hebben alle delen van het land gezien – telkens een enthousiaste zaal achterlatend. Ze huiverden bij de winterkou, de Afrikaanse Moeders waren er niet echt op gekleed. Maar nu de zon zo hoog staat als thuis in Zuid-Afrika voelt het leven als de fijne kleurrijke jurk die het podium vrolijk domineert.

Van jongs af aan is Leoni Jansen gefascineerd door Zuid-Afrika. Ooit schreef ze in het land een verhaal voor de Novib over huiselijk geweld onder jonge vrouwen. ‘Ik voelde direct dat er in dit land iets was waarbij ik me prettig voelde. Dat me positief raakte. Mensen dansten en zongen op straat … iedereen was blij. Ik heb sowieso een hang naar andere landen, volkeren en gebruiken: maar dit sloeg alles. Ik kwam thuis.’

De show
Het meeslepend gezongen, vol verve gedanste en boeiend vertelde verhaal over het leven van zangeres Miriam Makeba of Mama Africa, zoals haar bijnaam luidde, is een chronologisch overzicht van haar veelbewogen leven. Ze was activiste, anti-apartheid en bracht vanaf 1959 liefst 30-jaar in ballingschap door.

Haar huwelijken met een zanger, een trompettist, een Black Power activist en haar optredens met Harry Belafonte en Paul Simon … alles wordt aan de relatieve intimiteit van het podium en het publiek in de zaal toevertrouwd. Inclusief de dood van haar kleinkind en haar dochter en het allerlaatste optreden in Paradiso, drie dagen voor haar eigen verscheiden. In 2008.

‘Ik weet meer dan ik in het theater vertel,’ zegt Leoni Jansen. ‘Dat kan ook niet anders. Haar leven staat bol van de ups en downs. Er komt nu al genoeg op je af. Sommige bezoekers kunnen na afloop de slaap niet vatten omdat ze strak staan van de energie. Dansen in de rijtjes van het theater smaakt naar meer. Veel meer.

Afgelopen zondag in Rijswijk na afloop een dankbare directeur, die zei: “Jullie hebben het dak eraf gespeeld.” De meeste mensen die een kaartje kopen weten waar ze naar toe gaan. Lezen eerst wat over haar. Zoals Nelson Mandela de vader van Afrika wordt genoemd, zo staat Miriam Makeba als Mama Africa bekend. Een zwaarbevochten titel.’

Trivia
De ouders van Leoni Jansen hebben elkaar in het door landschapsarchitect J.K. Domenicus ingerichte Schiedamse Sterrebos de liefde verklaard. ‘Mijn moeder komt uit Zwart Nazareth. Vandaar dat ik verwantschap voel met de jeneverstad.’ Daarbij heeft ze naar eigen zeggen van vaderskant nog enig Noletbloed door de aderen stromen: het DNA waar je vrolijk van wordt.

Met de muzikanten en zangeressen, die alle uit Johannesburg komen, is Leoni Jansen een paar keer op de Hollandse toer gegaan. Van koekhappen op Koningsdag tot het zingen van het Wilhelmus aan het eind van de show. ‘Normaal besluiten we met het Zuid-Afrikaanse volkslied (Die Stem van Suid-Afrika en Nkosi sikelei). Voor de gelegenheid heeft het publiek op 26 april het Nederlandse gezongen.’

Er liggen nog een paar tickets te snikken in de kassalade. Ze moeten zo snel mogelijk hiervandaan. Ze worden bijkans gek met straks op de achtergrond Afrikaanse zang over het leven van een imposante vrouw. Koop me. Nu! Ik wil met je mee de zaal in en genieten.

Voorproefje
Klik op: www.youtube.com/watch?v=Caaiw1bQaAA&feature=youtu.be en geniet alvast een kleine twee minuten.

African Mamas en Leoni Jansen
Siyabonga Makeba
Muziektheater
Datum: donderdag 17 mei
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 32,00
65+/CJP: € 29,50

Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Telefoon: 010-2 467 467
E-mail: info@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: