De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

't Spiegelbeeld van een industriestad

Afghaan - Benne van der Velde

Afghaan - Benne van der Velde

"Een uitgelezen kans"

Een boek of bundel met de titel Afghaan en van de hand van Benne van der Velde, zal zeker niet over dit elegante en waakzame windhondenras gaan. Het voorplat, een overbekend weedblad op een stenen achtergrond, haalt surrealistische dromers dan ook direct uit hun alledaagse zinsbegoocheling. Toch ontstaat er twijfel als John de oorlogsveteraan uit Afghanistan zijn intrede doet. Is hij soms de Afghaan?

Benne van der Velde is een prettig verteller die smeuïge verhalen uit en rond de coffeeshop keurig en gekuist aan het papier toevertrouwt. Jammer dat er zoveel fouten in zitten, alsof de zetter van het afwisselende boekje (een prozaïsche roman?) ernstig dyslectisch is of heeft zitten slapen. Maar het mag de pret niet drukken, menig gebruiker zal het misschien niet eens opvallen.

De hoofdstukjes met de titel At work zijn niet alleen belevenissen van “barman” Erik, zoals Benne van der Velde zich om niet geheel opgehelderde redenen noemt, maar werken als de Promenades in de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky. Ze brengen, of beter: wandelen, je aangenaam en soms op humoristische wijze naar de volgende belevenis.

Niet alle belevenissen zijn tastbaar. Benne van der Velde gaat ook kritisch met zichzelf om. Die gedachtenwolkjes krijgen ook uitgebreid de ruimte. Benne (of: Erik, dat maakt de lezer zelf maar uit) is geen goedkope schrijver, die puur uit is op effectbejag of de goedkope komische noot.

Voor Vlaardingers en vaste gasten van het Spiegelbeeld zijn er voldoende aha-erlebnissen. Dat leest, hoewel zelf geen gebruiker, ook voor deze recensent lekker weg. Benne van der Velde beschrijft in soms kort en puntig proza tien bewogen jaren van zijn regelmatig heen-en-weer stuiterend leven.

Zijn verhalen, vervat in 37-hoofdstukken zijn, zoals gezegd, divers van aard. Zelfs is er een dichterlijk eerbetoon aan voorbeeld annex vakgenoot Kees Alderliesten. Kenmerkend voorzien van de titel: Verdomme, Kees. Frans Halsema zou er de hoed voor hebben afgezet, deze huldeblijk voor de “eerste en enige Stadsdichter van Vlaardingen”.

Zoals de achterflap vermeldt werkt Erik in een coffeeshop. Hij is net afgekickt en sentimenteel als een ex-junkie. Benne van der Velde verhaalt van het juist voorbije softdrugsbeleid en zet zichzelf neer als een intelligente en charmante boef, die genadeloos door het leven gaat. Sport, schrijven, vechten en huilen vormen de opmaat naar een (gedroomd?) huis, tuin en keukenvervolg.

Benne van der Velde - die je gerust een renaissanceman mag noemen die dicht, rapt en nu dus proza schrijft - prikt met zijn kroontjespen stoute dromen en duistere nachtmerries door. Maar niet alles in zijn bestaan is de luchtballon die het aanvankelijk lijkt. Kopen dat boek, is niet slechts uit vriendschappelijke motieven aan deze recensie toegevoegd.

Afghaan (2017) is een uitgave van Uitgeverij Brave New Books en telt kent 146 pagina’s. Het boekje kost € 19,95 en is verkrijgbaar bij elke boekhandel en o.a. Bol.com.

Afghaan is genomineerd voor de Indie-award 2017. Meer informatie:

https://www.facebook.com/theindieawards/ of: https://theindieawards.nl/over-the-indie-awards/

Wie aan papier enkel onvoldoende boodschap heeft die teistert het toetsenbord en tikt: www.bennevandervelde.nl of: www.deschrijverscentrale.nl/auteurs/12451

 

Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:           

 

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: