De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vegetarisch koken op z’n Berlijns maakt je superblij

Bieslook & Polenta - Susann Probst en Yannic Schon

Bieslook & Polenta - Susann Probst en Yannic Schon

"Een uitgelezen kans"

Het Berlijnse blogduo (en tevens levenspartners) Susann Probst en Yannic Schon, bekend van hun beroemde blog Krautkopf, hebben nu ook  hun eerste kookboek uitgebracht: Bieslook & Polenta - Vegetarisch koken op z’n Berlijns. 'Gerechten creëren en fotograferen is voor ons het mooiste wat er is,' vertelt het duo in de inleiding.

Dat beiden fotograaf zijn, blijkt overduidelijk uit de schitterende foto's in het boek, niet alleen van gerechten en gezellige diners, maar ook van de natuur. Susann en Yannic geven aan veganistisch te willen koken, maar zonder 'bewerkte' vervangers. Daarom gebruiken ze ook wel eens dierlijke ingrediënten. Het eten van geraffineerde suikers is taboe en het teveel eten van graanproducten belast het lichaam onnodig, vinden zij. Omdat Susann lactose-intolerant is, wordt geen melk gebruikt en ook gemodificeerd eten wordt buiten de deur gehouden.

Wat behelst de Krautkopf-filosofie? Aanhangers ervan kiezen voor ingrediënten van het seizoen, biologisch, zonder genetische manipulatie, vrij van suiker, vegetarisch en soms veganistisch. Deze snel populair wordende filosofie is terug te vinden in de hoofdstukken lente, zomer, herfst, winter en in een apart hoofdstuk met  vijf  basisrecepten. In totaal telt het boek vijfenzestig recepten, overzichtelijk gemaakt met icoontjes (veganistisch, lactosevrij, glutenvrij) en ingedeeld per seizoen. Daarbij dient als basis de producten die op dat moment makkelijk verkrijgbaar zijn. Sommige daarvan zijn niet standaard en vereisen een bezoek aan een toko of de natuurwinkel.

De receptuur is nogal uitgebreid en behoorlijk bewerkelijk, omdat de meeste ingrediënten in het boek zelf worden gemaakt. Maar wie daar geen tijd voor heeft kan natuurlijk altijd gebruik maken van alternatieve kant en klare ingrediënten. Waar je ook voor kiest, wie van puur koken en 'bewuste' voeding houdt, wordt superblij van dit boek, gedrukt op dik papier en voorzien van een stevige kaft.

Twee gerechten uit het boek hebben we uitgeprobeerd.

Rode bietenijs op een bedje van chocoladekruimels
Zoet ijs van groente? Wij konden ons niets voorstellen bij dit dessert. De foto van het dieprood gekleurde ijs bracht echter verlangen bij ons naar boven. Het bereiden van dit gerecht, met eenvoudige ingrediënten, is niet moeilijk. En als je voorgekookte bieten gebruikt in plaats van rauwe (zestig minuten in de oven), scheelt dat veel tijd. Het gerecht kan ook zonder ijsmachine worden gemaakt. De smaak  van het ijs was volstrekt anders dan we hadden verwacht. Omdat er pure chocolade door de bietenpuree wordt gemengd, overheerst de smaak van chocolade.  Het ijs had bij ons een grauwe kleur, heel anders dan de prachtige rode kleur in het boek. Worden gerechten in kookboeken dan toch mooier weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn? Hoe dan ook, ons blind proevende testpanel vond het ijs verrukkelijk.

Gegratineerde pannenkoeken met wortels en prei
Met de vulling van dit gerecht zijn ontzettend veel variaties mogelijk. In het originele recept worden pannenkoeken belegd met wortels, prei, crème fraîche en kruiden, opgerold en in plakken gesneden. De plakken gaan met de snijkant naar boven in een ovenschaal en worden overgoten met (overheerlijke) tomatensaus en mozzarella.  Daarna hoeft de schaal maar even in de oven. Typisch een gerecht dat ook van te voren kan worden klaargemaakt. Wij hebben ervan genoten, het was even smakelijk als mooi, een absoluut succes.


Bieslook & Polenta (gebonden, hardcover, 240 blz.)  is verschenen bij uitgeverij Snor in september 2016. Niet als E-book te koop.


Illustraties:
1.  omslag boek
2.  portret van de auteurs

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering:     

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: