De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman’s ogenblik

Service Not Running

Service Not Running

Vlaardingen beleefde juist de mooiste en meest enerverende weekeinden in 1.000 jaar. De stad en, een week eerder de Broekpolder, werd overspoeld door hordes dagjesmensen, praktische geschiedenisfanaten en zij die van dichtbij de twee dagen oude baard van Waylon weleens wilden zien en zijn stem beluisteren. De Schelvispekelenclave was voor even een toeristenstad pur sang en verwees Amsterdam, de Efteling, et cetera naar een lagere ranking.

Het moet gezegd: hulde aan het organiserend comité. Dat her-en-der op het laatst nog wat steekjes, die waren gevallen, dienden te worden opgeraapt: het zij zo. Waar gehakt wordt, en gehakt werd er in de Broekpolder dat het een aard had, vallen immers spaanders.

Nu iedereen doordrongen is van het feit hoe je een mooi aangekleed feest moet organiseren staat de stad aan de vooravond van een mooie toekomst. De € 7,3 miljoen credit die de lokale kassalade van een hoopgevende bodem voorziet zal enkel nog groeien. Liefst tot in de hemel, maar laten we realistisch blijven. Daarbij is het in de hemel ook maar een dooie boel.

Voor ieders agenda: het hernieuwde Haring & Bierfeest en het Zomerterras komen er nog aan. En wat hapjes met muziek vanuit een caravan. Tussendoor op tv, om de stille uurtjes te doden, gelardeerd met het nodige aan voetbal, tennis, wielrennen en atletiek. De zomer kan niet meer stuk. Zeker als je tussentijds nog even op vakantie gaat.

Kortom: deze zomer was een prima decor voor Omroep Vlaardingen om alles op beeld vast te leggen zodat op die manier (verplichte) thuisblijvers ook kunnen genieten van al het moois dat de stad nu echt eens op de kaart zet in plaats van alle holle praatjes. Maar, helaas, helaas, helaas. Wie de tv aanzet ziet daar waar Omroep Vlaardingen uitzendt (Lees: uitzond) de kale tekst: Service Not Running.

Wie weleens zijn of haar oor te luisteren legt weet dat er iets is met een gebrek aan technisch vermogen en dat de “huidige” provider niet beter kan. Of is het budget versus creatief annex organiserend vermogen van de omroep debet aan het gebrek aan beeld? Want zeg nu zelf, zo slecht zagen die reclameblokjes er toch niet uit. Geen videoruis alsof de cameraman bij Garmisch-Partenkirchen met zijn snufferd voorover in de sneeuw is gevallen, een scherpe afdruk.

Is er een andere reden? Ja, die is er vast.

De Omroep richt zich nu, en dus niet pas per 1 juli, 100% op het maken van radio. Toegegeven, je moet doen waarin je goed bent. Laten wat je niet kunt. Maar is dat niet het afgeven van een brevet van onvermogen? Is de subsidie ontoereikend mooie beelden van een zich in rap tempo herstellende stad te laten zien? Met alleen radio ben je niet meer dan een halve omroep. Al is een luisterend oor ook al heel wat.

Misschien dat de politiek zich kan storten op de tv-tak. Kijken waar het misgaat, vragen wat er allemaal aan schort. Immers, vroeger had je programma's als het veelbekeken Vissen met Dirk. Niet dat dit hoogstaande tv was, zeker geen Televizierring waard, maar je had bewegende beelden van een stukje stad aan de waterkant. Nu heb je nog niet eens een foto van een pluimpje aas of gedraaid oud brood, dat met spuug lekker kleverig is gemaakt.

Het moge dan wel weer typisch Vlaardings worden genoemd dat op het moment, als de stad straalt als een Jonge God, de mogelijkheden een-en-ander vast te leggen voor het nageslacht dat te eniger tijd het 1.100 jarig jubileum gaat vieren, op voorhand tot nul zijn gereduceerd. Doodzonde en een gemiste kans voor open doel.

Of is er weer een bestuurscrisis op komst bij Omroep Vlaardingen? Wie het weet mag het zeggen.

Tot slot is het ook jammer dat door alle historische perikelen dit jaar de haring wat later komt naar Vlaering. Hiermee is de zichzelf nog altijd haringstad voelende Schelvispekelenclave zo’n beetje de laatste plaats in Nederland waar de Clupea harengus aan land wordt geroeid. Nog na Vriezenveen en Boesingheliede. Dat lijkt een detail, maar als echte oer-Vlaardinger moet je altijd iets te zeuren hebben.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: