De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Raadsvergadering slagveld

Poging college te laten struikelen mislukt

Poging college te laten struikelen mislukt

Burgemeester Jetten had het bij vaststelling van de agenda allemaal zo mooi gepland.

Ze wilde graag om 23.15 uur alles afgehandeld hebben. De avond verliep echter heel anders. Alleen al het vragenhalfuurtje nam een dikke 5 kwartier in beslag. Dat voorspelde al niet veel goeds voor de rest van de avond. Er broeide iets, er hing spanning in de lucht. En inderdaad werd er toegewerkt naar een climax van thrillerachtige proporties … om te eindigen in een anticlimax. Als een uitgedoofde nachtkaars, want het werd ook echt nachtwerk. Diverse aanwezigen in verbijstering achterlatend en zelfs bij tijd en wijle onverhulde woede.

Na het afscheid van griffier Etienne Hesen, die een grote rol heeft gespeeld in het begeleiden van nieuwe raadsleden en het aanreiken van tools om het ''nieuwe werken'' tot uitvoering te kunnen brengen, dreigde het echt spannend te worden.

Er was een interpellatiedebat aangevraagd door Stefanie Solleveld (PvdA). Aanleiding was het feit dat wethouder van Financiën Arnout Hoekstra sombere verwachtingen had geuit over de financiële toekomst van Vlaardingen. Hem wordt verweten pas na aantreden van het college met deze geluiden te zijn gekomen en niet tijdens de formatie. Er was toch geld over?
   Nu blijkt uit het onlangs verschenen Meerjaren Financieel Perspectief, dat de komende jaren weinig financiële ruimte is om mooie plannen ten uitvoer te brengen. Ron Boers van ONS. Vlaardingen en Ivana Somers van Leefbaar verweten de wethouder, dat hij de cijfers pas had aangeleverd nadat de voltallige raad al uitgebreid had gesproken over de plannen voor de komende 4 jaar, waardoor het raadsakkoord op losse schroeven was komen te staan.
   Stefanie Solleveld vroeg zich hardop af wat er op 12 juli op de zogenaamde Raadsdag nog moest worden besproken. Overigens vraag je je af, wat er überhaupt is besproken tijdens voorgaande raadsdagen waar een peperdure rekening aan vastkleeft. Per se moest worden overlegd in een dure strandtent te 's-Gravenzande.

Het verzoek van Ivana Somers (VV2000/LV) om schorsing voor het plegen van overleg werd bij stemming (een unicum in de raad) afgewezen. Uiteindelijk volgde toch een schorsing, aangevraagd door Ron Boers, om een Motie te kunnen voorbereiden.
   Tussentijds was het opvallend dat afwezige raadsleden, waaronder een ziekgemelde Ben Vuijk (ONS.Vlaardingen), met spoed waren opgetrommeld. Goede verstaanders en observators van de non-verbale communicatie vulden direct in: Motie van wantrouwen dan wel van Treurnis.
   De aangevraagde tijd van 10 minuten werd een half uur en dus werd de vergadering later voortgezet. Er was voldoende quorum om enkele hamerstukken er doorheen te jassen.
   Het was ook opgevallen, dat wethouder Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) al even afwezig was van de publieke tribune en zeer waarschijnlijk bezig was om de fractie van ONS persoonlijk aan de jasjes te trekken om een crisis te voorkomen. De Vlaardinger trof Frans aan in de foyer en zag dat het stoom uit zijn oren kwam van kolkende woede. Hij had de ONS-fractie inderdaad tot de orde geroepen.

Toen uiteindelijk iedereen was teruggekeerd deelde Ron Boers via de voorzitter de Gemeenteraad mede dat een en ander wordt aangehouden tot de volgende vergadering.

Na afloop (inmiddels was het 20 minuten over het middernachtelijk uur) werd er onder het genot van een drankje en een hapje nog even nagebabbeld over de voorbije gebeurtenissen en het viel allen op dat leden van ONS, inclusief wethouder Hoogendijk, ontbraken. Crisisberaad? Want nu een bestuurlijke crisis (voorlopig) is afgewend lijkt zich een crisis af te spelen binnen ONS. Ron Boers heeft met vuur gespeeld en zich lelijk aan zijn gebrek aan politiek inzicht verbrand.

Is er nog iets positiefs te melden? Ja, diverse raadsleden hielden hun Maidenspeech, als altijd ontvangen met luid applaus. Het resulteerde niet in het scanderen van: We want more. Het was al met al een drama van jewelste.

Wordt vervolgd woensdag 11 juli om 20.00

3 commentaar(en) op artikel "Poging college te laten struikelen mislukt"

ONS gaat steeds meer tot ‘het kartel’ horen met Frans voorop. Iets waar ze de afgelopen jaren juist zo tegen ageren. Ik ga mijn stem in ieder geval op een andere lokale partij uitbrengen over 4 jaar.. alhoewel lokaal, met alle voornemens is ONS allang geen lokale maar eerder een regionale partij!

Door: Ex ONS stemmer Op:

Volgende week heeft Pax Ambassade van Vrede een gesprek met enkele vertegenwoordigers uit de raad; RECHT - RECHTVAARDIGHEID EN VREDE verbinden in komende Vredesweek

Door: han raeijmaekers Op:

Dit illustreert maar weer hoe de politieke sfeer in Vlaardingen sinds de veldslag van 1018 nog niet veel is veranderd. Een Onsje meer of minder maakt niet veel uit.

Door: jan van der voorden Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: