De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Opening met interviews en signeersessies

Plantage Pontier trapt Boekenweek af

Plantage Pontier trapt Boekenweek af

Het jaarlijks literair hoogtepunt is de Boekenweek. Dan kruipen schrijvers en uitgevers achter hun toetsenbord of onder hun drukpers vandaan. Foto's worden gemaakt. Literatoren lachen. TV-programma's worden voor een paar dagen terecht gedomineerd voor het betere tot geniale woord in zinsverband.

Adriaan van Dis oreert over Achter-Indië en Conny Palmen beschrijft minutieus haar dagelijks getob met flessen wijn en kurkentrekker. Haar haar een warboel zijn de verhalen duidelijk en noden tot lezen. Overleden vakgenoten worden weer even aangehaald. Zij, die vergeten dreigden te raken, worden snel nog even afgestoft. De Boekenweek is een mediaal feest van heb ik jou daar. Dat mag en dat moet.

Gelukkig is het niet enkel een kwestie van lezen en gelezen worden. Het winkelend publiek koopt massaal die ruim bemeten roman of een nagel verbrokkelende thriller. Liefst met een opdracht en bijbehorende handtekening van de schrijver zelf. Dit, beste lezers, is tijdens de Boekenweek vaak mogelijk. En ... wie het Boekenweek geschenk in handen heeft reist er een dag lustig op los tussen alle vaderlandse grenzen. Met de trein. Lezen is voor even fysiek reizen. Lees NS een boek tussen de rails.

Ook in Vlaardingen, je zou het soms niet zeggen als je politieke debatten en ander officieel geneuzel hoort, wordt volop gelezen. Gelukkig maar. Want zou er geen boek meer worden verkocht - Plantage Pontier kon haar poorten wel sluiten.

In het kader van diezelfde Boekenweek waren hier twee schrijvers te gast op zaterdag 25 maart. Buiten volop interviews en binnen signeren. De Schelvispekelenclave zou trouwens Vlaardingen niet zijn als hier geen lokale draai aan zou worden gegeven. Daar keken taalhistoricus Ewoud Sanders en stadgenoot auteur Harm Dessens-Hakkoer even van op. Gelukkig was de zon paraat en het winkelend publiek talrijk.

De interviews werden gehouden door tekstschrijver en initiatiefneemster van De keuken van Vlaardingen, Marleen Bos en stadsomroeper 2.0 Peter de Jong. Laatstgenoemde had voor de gelegenheid zijn zelfgebouwde Praaiplaats meegenomen. Dit alles naast de ingang van Plantage Pontier.

Op deze wijze konden voorbijgangers op informele wijze kennismaken met de auteurs en meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van de debuutroman Transitie van Harm Dessens-Hakkoer en over Pruimen op sap, een beknopt erotisch ABC met vitamineuze insteek van Ewoud Sanders.

De Praaiplaats kan trouwens worden ingehuurd voor diverse doeleinden. Een ideale plek voor een informele ontmoeting en het optekenen van inhoudelijke wetenswaardigheden. Meer info te verkrijgen bij Peter de Jong, 010-435 16 70.

Wordt in 2018 tijdens die Boekenweek wellicht herhaald. Succes is het waard niet eenmalig te zijn.Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: