De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Manager en Sterven in het Centrum

Manager en Sterven in het Centrum

Die documentaire De Ballade van Marianne Faithfull gaf een boeiende kijk op haar allesbehalve makkelijke leven en duidelijk werd dat zij geen fervent bewandelaar was van het eenvoudige en geplaveide pad. Maar dit terzijde. Enfin (zou wijlen Martin Bril zeggen) op gegeven moment citeert deze door Andrew Loog Oldham op een feestje van The Rolling Stones ontdekte zangeres een frappante uitspraak: ‘Een stad sterft in de buitenwijken, dat zie je aan de huizen.’

Waarman noteerde dit direct in zijn immer bijdehand liggende aantekenboek. Toen de documentaire voorbij was dacht hij, die van mooie intrigerende zinnen houdt, er het zijne van en vertaalde de frase in vlot Vlaardings met politiek sausje. Hij kwam er niet uit in directe zin, maar vond een tegenstellend alternatief:

‘Vlaardingen sterft in het centrum, dat zie je aan het stadsbestuur (en haar uitwassen).’

Waarman proefde de woorden en kwam tot de conclusie dat ze lekker smaakten als een oester van Holger van der Heul, bedekt met een schuim van VL.92-gin, wat gember, limoen en een schier onzichtbare komkommer. En hoewel beiden curieus, bevatten ze waarheid als een koe. Inclusief het hoorbare ‘boe’.

In het AD een verhaaltje over de heilige Drie-eenheid. In Vlaardingen zijn dat de Stadsgehoorzaal, KADE40 en De Kroepoekfabriek. Nu is Rory Dickhoff de nieuwe manager en kan Renske Verbeek zich gaan richten op de Stadsgehoorzaal. En dat laatste is hard nodig. De vraag is enkel: Hoe lang nog. Want in 2018 moet er worden afgerekend. Dan is de tijd van amechtig aanhaken bij de rest van cultureel Nederland voorbij. Dan dient er een positief saldo te zijn en voldoende vooruitzicht.

Wethouder Cees Oosterom zag er kennelijk geen brood in en verruilde zijn portefeuille Kunst & Cultuur tijdig. Nu is Arnout Hoekstra de trotse bezitter van deze overdrachtelijke stadsbeurs. Zeer tot ergernis van de dames en heren die Kunst & Cultuur tot leven hebben verheven. Immers de Zaanse AH mag dan op de kleintjes letten, zijn Vlaardingse initiaalhouder houdt gewoon de hand op de knip. Door Kunst & Cultuur en Financiën in een achterzak te proppen dient Arnout enkel met zichzelf te overleggen.
   Een voorbeeld: ‘Er is meer subsidie nodig om het Museum Vlaardingen open te houden.’ AH draait zich om op zijn nachtkussen. Geeft zijn vrouw een Franse kus, haalt diepzalig adem en mompelt: ‘Nee, doen we niet. Kost te veel. Welterusten schat.’ Draait zich nogmaals om en snurkt er flink op los.
   AH voor alle aanbiedingen Geen cent te veel.

Waarman vraagt zich af hoe Rory Dickhoff zo snel manager wist te worden. Waren er andere kandidaten? En waarom zijn die het niet geworden? Zou zijn er meer vragen. Die moeten snel gesteld worden. Maar eerst eens kerst vieren, voor AH ook hier de hand op de knip houdt.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: