De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Koning, keizer, admiraal, Frans I kennen ze allemaal

Koning, keizer, admiraal, Frans I kennen ze allemaal

Afgelopen week verscheen een epistel van Stadsbelangen. Hierin gaf steunraadslid Herman Berkhout aan morgen (donderdag 7 juni 2018, red.) geen trek te hebben in een daagje strand met de raad c.s. Waarman vindt dit jammer, temeer omdat de partij van grondlegger Albert Brouwer als enige een strandbal heeft als logo. Gemiste kans? of zijn ze echt allemaal aan het werk, zoals hij suggereert.

Berkhout benadrukte de nodeloze kostenpost, die hij raamde op € 10.000,-. Dat is veel geld, ook naar huidige maatstaven met € 7,3 miljoen in de groeiende verkwistingspot. Neem alleen al het gemak waarmee zonder enig politiek overleg of blikken en blozen € 75.000,- uit de kas wordt geplukt om uit het niets aan Het Grote Historische Feest te besteden. Moet je je baas eens flikken, zo’n slechte voorcalculatie.

Van geheel andere orde is het openingsverhaal van het AD. Hierin wordt Frans Hoogendijk vandaag ongevraagd geafficheerd als Keizer Frans. Maar, welke keizer Frans wordt hier bedoeld? Is het Keizer Frans, Keizer Frans I Stefan, Keizer Frans II of Keizer Frans Jozeffjord waar de "algemene" zijn pijlen op richt? Een kopje om het succes?

Keizer Frans II was van de Coalitieoorlogen tegen Napoleon Bonaparte en trouwde liefst vier keer. Hij werd 68 jaar oud. Keizer Frans I Stefan of Frans van Lorreinen stierf op 57-jarige leeftijd vrij onverwacht in een koets op de terugweg van de opera van Innsbruck. Zijn vrouw miste hem erg. Keizer Frans Jozeffjord is wat de naam verraadt: een echt fjord. Vernoemd naar Keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. Om met Freek de Jonge te spreken: “En zo zou ik nog uren door kunnen gaan.”

Aangemoedigd door deze insinuerende kreet slaat Waarman er nog enige historische boeken op na, hij komt tot:

Burgemeester Arnout (Jan de Beaufort) van Markelo. Niet echt een internationaal leiderstype, me dunkt. Of Arnout van den Bossche, Vlaams stand-up comedian? Hoekstra lijkt vooralsnog de eerste en enige Arnout die eens en ergens een troon ambieert. Dan is Keizer Frans toch meer de nummer één. Aan hem nu de schone taak zijn ideeën uit te werken en de talloze kiezers (Anagram: keizers) niet teleur te stellen.

Ook moet hij oppassen voor de bekende knal van links. Zoals wethouder Leo ten Have indertijd vanuit zijn dooie hoek door groenzoeter Peter Caljé een K.O. (hem ingefluisterd door gepokte en gemazelde politieke arbeiders) het “haventje” werd ingetikt, dat kan Koning Keizer Admiraal Frans I ook overkomen.

Vooralsnog veel strandplezier. En dat Stadsbelangen niet meegaat naar de woelige baren? “Logisch, toch. SBV staat immers niet voor Strandbelangen. Ondanks die fraai gekleurde strandbal in het logo," lacht een dame die het weten kan.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: