De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

CD van De Rechtstaat te koop

Hemelse rapplaat van Vlaardingse bodem

Hemelse rapplaat van Vlaardingse bodem

Zijn uiterlijk houdt het midden tussen een hedendaagse Captain Nemo en een vrolijke Salvador Dali. Michaël Gabriël, tekstschrijver en zanger, maakt samen met Chesron Sminia rapmuziek met kerkelijke insteek. Dat zijn artiestennaam daarbij refereert aan een aartsengel is in deze mooi meegenomen.

Het mag misschien vreemd heten dat in tijden van ontkerkelijking juist jongeren op hun manier pogen de banken weer vol te krijgen, het is een gevoel vanuit het hart. En daar is niks mee. Wie de cd opzet wordt niet gehypnotiseerd (of het moet door de muziek zelf zijn), ziet geen visoenen en krijgt ook geen waanideeën.

Rapleraar Michaël Gabriël, gezeten in een zwartleren kuipstoel en voorzien van een geurende kop thee, legt uit wat de beweegredenen zijn om van De Rechtstaat een niet-alledaagse muziekgroep, die optreedt in kerk en wijkgebouw, te maken.

Michaël is 12-jaar bezig met zijn passie. Niet enkel als rapper geeft hij les aan basis- en middelbare scholieren. De groep bestaat 5 jaar; Chesron heeft het conservatorium afgerond & geeft muziekles op een middelbare school in Utrecht.

Zelf noemt hij het ‘kerkelijke muziek op kritische noten’. En nee, een optreden in De Kroepoekfabriek zit er niet direct in. ‘We treden op tijdens christelijke evenementen door het hele land. Dan is de zaal gevuld met jongeren die in God geloven. Dat is niet altijd even druk. Soms heb je een dertigtal luisteraars. Soms achthonderd. Dat de EO-Jongerendag – in de Gelredome – jaarlijks nog altijd een slordige 25.000 bezoekers trekt geeft hoop.

Alle geld dat we met optreden en de cd-verkoop verdienen gaat linea recta terug in de muziek-pot. Daar betalen we alle producties van: cd, zowel als clips. We treden 2-3 keer op per maand. Heel snel en volumineus rinkelt de kassa dus niet; tot dusver heeft De Rechtstaat ons alleen maar geld gekost. Maar alles wat goed is komt langzaam. Daar vormen wij geen uitzondering op.

Het steekt hem dat binnen de kerken veel mensen voor evenzovele visies en verdeeldheid zorgen. ‘Men ziet de grotere lijnen niet en ontwijkt elkaar vanwege een verschil in opvatting omtrent details. In de Bijbel staat: “Heb je naasten lief als jezelf.” Praktiseer die stelling en niet in de laatste plaats als het gaat om geloofsgenoten. Omarm elkaar in plaats van elkaar alsmaar te beoordelen. Al zijn wij in onze teksten dan ook wel weer kritisch op de cultuur waarin mensen geneigd zijn elkaar constant te beoordelen, haha, dat zou ook weer veroordelend over kunnen komen. We proberen onszelf en onze geloofsgenoten een spiegel voor te houden. Maar het is wel belangrijk jezelf te analyseren alvorens je anderen mensen op hun verantwoordelijkheden wijst.’

Van de jongste cd is Goudkoorts het eerste lied dat tot stand kwam. Het album kun je trouwens kopen via de website, Christelijke boekwinkels en na afloop van een optreden. Zelf noemen ze hun sound feestelijk en luchtig met wat kritische noten. Wie de moeite neemt de cd te beluisteren komt rap tot dezelfde conclusies.

Een nummer als Botoxchristen gaat over mensen die zich beter voordoen dan ze zijn. En dat kerkleiders - niet altijd onterecht - aan kritiek onderhevig zijn gaat ook niet ongemerkt voorbij. ‘Je beschadigt wat je vertegenwoordigt,’ aldus Michaël. ‘Dat kan ook ongemerkt. Wie leidinggeeft zet niet alleen lijnen uit en hakt knopen door. Die dient ook menselijke kanten zichtbaar te maken. Toon gerust je zwakheden. Laat mensen fouten maken en daarvan leren. Daarvoor dienen de fouten.’

De muziek van De Rechtstaat, hoewel kritisch en soms recht voor zijn raap, getuigt van liefde en respect. Maar met stekeligheden en de vinger steevast op de zere plek. ‘Als je de kwaal of wond niet benoemt, kan er ook niks aan gedaan worden.’

Dat De Rechtstaat een aap heeft als logo, duidt mogelijk op een verborgen alter-ego, gebaseerd op bewuste speelsheid, waarbij gek doen en muziek maken hand-in-hand gaan. ‘Leef je leven vooral bewust,’ zegt Michaël als de thee hem uit de oren gutst en het tijd wordt op te staan.’ Het klinkt misschien een beetje belerend allemaal, maar denk je eens in wat er van het snelverkeer zou worden als er geen vangrails zouden zijn.

De Rechtstaat
Website: www.derechtstaat.nl
E-mail: management@derechtstaat.nl
Telefoon: 06-33133873
Boekingen: management@derechtstaat.nl

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: