De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Serie waargebeurde verhalen II

Goulash

Goulash

Wij brachten de zomervakantie door op een vrij afgelegen camping in de Verdon in Frankrijk. Mijn zus had die dag Hongaarse goulash gemaakt, geheel naar eigen recept. Het had een tomaat-achtig kleurtje en het rook zelfs een tikkie Hongaars.

De ingrediënten bestonden uit rundvlees, verse tomaten, tomatenpuree, uien, champignons, peper, zout en diverse kruiden. Een heks had geen betere goulash kunnen brouwen dan de brij van mijn bloedeigen zus. 

Nadat het zo'n twee uur had staan pruttelen op het butagas stelletje riep mijn zus haar man en hun twee kinderen die aan het tennissen waren dat het eten over vijf minuten klaar was en dat ze dus zo gingen eten! Ze dekte in de voortent, zoals het een Nederlands gezin op een buitenlandse camping betaamt, keurig netjes de tafel.

Moe, puffend en bezweet maar hongerig namen mijn zwager en de kinderen aan het te kleine, tevens gammele campingtafeltje plaats. Mijn zus draaide behoedzaam het gas onder de pan met goulash uit. Met haar handen voorzien van twee reusachtige ovenwanten, pakte zij met enige trots haar brouwsel van het wankele butagas stelletje waarop een enorme klap volgde, gevolgd door enkele hier niet nader te omschrijven vloeken en een door merg en been gaand gegil.

Mijn zus stond letterlijk en figuurlijk midden in de hete goulash en mijn zwager gilde het uit van de pijn omdat er een gloeiende champignon tussen zijn voet en zijn slipper had genesteld.

Samen dansten zij in de voortent, op een door goulash rood gekleurd grondzeil, de enige en echte Hongaarse Rapsodie!

Mijn zus rende, een minuut na alle consternatie, met de jongens naar het dichtstbijzijnde toiletgebouw, om vervolgens volgens voorschrift der algemene geneeskunde de zaak te koelen totdat het branderige gevoel verdwenen was.  

Mijn zwager had inmiddels zijn slippers uitgedaan en kon alleen nog maar constateren dat er op zijn voet een prachtige, maar hevig rood gekleurde afdruk van een champignon zichtbaar was. Zuchtend en met een door pijn vertrokken gezicht begon hij de troep in de voortent te ridderen.

Na een halfuur kwamen mijn zus en de kinderen afgekoeld, maar rood gevlekt terug en in die tussentijd had mijn zwager de voortent weer geheel aan kant en zag het grondzeil er weer als vanouds uit.

“Aan tafel,“ riep hij opgewekt. Hij schepte de resterende goulash op de borden en de familie begon daarna smakelijk te eten. “Waarom eet jij je bord niet leeg?” vroeg mijn zus na een tijdje aan mijn zwager toen zij voor de derde maal haar bord tot aan de rand toe had gevuld.

“Ik heb eigenlijk niet zo'n trek meer in goulash, maar nemen jullie gerust, want er is genoeg!”

Mijn zus keek meteen in de pan en zei: “Goh, het leek daarstraks op het grondzeil allemaal veel erger, maar als ik zo in de pan kijk, valt het echt wel mee hoeveel goulash er op het grondzeil terecht is gekomen.”

Mijn zwager lachte en antwoordde, terwijl mijn zus net als thuis haar bord smakelijk schoon likte: “Dank je de donder, maar ik heb niet voor niets alles met een lepel van het grondzeil geschept en weer in de pan terug gedaan!"

Kokhalzend rende mijn zus met de kinderen richting het dichtstbijzijnde toiletgebouw, maar nu voor een opkomend en branderig gevoel in hun veel te volle magen. Mijn zwager bleef  gierend van de lach in de voortent achter.  

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: