De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman’s ogenblik

Gemeente Vlaardingen: Gypsy Kings?

Gemeente Vlaardingen: Gypsy Kings?

Dat het uitsterfbeleid van Roma, Sinti en woonwagenbewoners in het algemeen vanwege landelijke discussie een halt is toegeroepen is een goede zaak. Niet alleen liquideer je bij handhaving een culturele woontraditie, ook getuigt het van slechte smaak in tijden van omarming en humane ineenstrengeling. Om van gedwongen volksverhuizingen nog maar te zwijgen.

Minister Kajsa Olongren van Binnenlandse Zaken maande gemeentes te stoppen met dit beleid van onfatsoen. Zij sprak onder meer over: “Het beleid staat op gespannen voet met het gelijkheidsbeginsel.”

In de praktijk kwam het beleid erop neer dat leeg geraakte woonwagens niet door nieuwe bewoners mochten worden betrokken. Het geselecteerde terrein aan de Holyweg werd, u raadt het al, leger en leger. De plek ligt niet alleen vlak naast begraafplaats Holy, het begon er ook steeds meer op te lijken.

Er werd gesproken van discriminatie. En dat jongeren aan de hand van de gemeente Vlaardingen beter zouden worden opgenomen in de maatschappij, dat vonden bewoners verschrikkelijk en niet stroken met persoonlijke vrijheid. En geef ze ongelijk.

De woonwagens lijken al enige tijd in geen velden of wegen meer op het door Nononono gesleurde kleurige “trekhuis” van Pipo de Clown. De ezel zou er op voorhand een hartverzakking van krijgen zo’n 200 m2 op wielen geplaatst perceel over straten en pleinen en in weer en wind te moeten verplaatsen. Bovendien is dierenarbeid laakbaar.
   Die status aparte steekt vaste bewoners van bakstenen woningen en van enig protest van de gekende demonstranten was dan ook geen sprake. Eerder was men afgunstig en stiekem nijdig op deze vrijheid van wonen en men nipte liever van een gratis sherry bij een overdekte receptie met hotemetoten of BoBo’s in plaats van Nononono’s.

Dat het uitsterfbeleid tevens inhield dat woonwagens zouden worden gesloopt was ook tegen het zere been. Temeer daar alles vanuit eigen middelen werd gefinancierd en veelal is iedere schroef met eigen schroevendraaier in zelf gezaagd hout terechtgekomen.

Dat de gemeenschapszin bij woonwagenbewoners oneindig groter is dan bij huizen-met-palen bewoners maakt dat een woonwagenpark niet zelden een dorp binnen de stad is waarvan het ontegenzeggelijk onderdeel uitmaakt.
   De bewoners snappen dan ook niet waarom de gemeente niets doet aan bijvoorbeeld onderhoud van het groen. Maar verwaarlozing is vaste prik bij de gemeente Vlaardingen. Hoe kun je anders verklaren dat het Mariskwartier in het stadshart verrijst.
   ‘En dat de grond waarop de woonwagens staan, eigendom is van Waterweg Wonen stemt ook tot nadenken,’ aldus bewoners.

Maar als alles gaat zoals in de brief van de minister dwingend voorgesteld, mogen straks standplaatsen opnieuw worden verhuurd. Daarvan zal de gemeente ongetwijfeld balen, want vaste woningbouw brengt (hoewel eenmalig) veel geld in het laadje. En dat kan het stadsbestuur nog altijd goed gebruiken. Al is het maar voor uitstapjes. Verhuur is een relatief schijntje, edoch wel een voortdurende bron van inkomsten.

Waarman gniffelde bij lezing van de ministeriële brief en vindt het een goede stap richting absolute vrijheid en behoud van traditie. Immers, woonboten mogen toch ook van eigenaar wisselen.
   En hoewel gedwongen en met de rug tegen de muur kan de gemeente, als de huidige golf van oorzaak en gevolg is uitgestorven, goede sier maken bij de woonwagenbewoners en zich laten bejubelen als de nieuwe politieke Gypsy Kings.

1 commentaar(en) op artikel "Gemeente Vlaardingen: Gypsy Kings?"

Het lijkt mij meer dan logisch dat de wethouder van een partij die zich al eerder heeft uitgesproken tegen dit uitsterf beleid dit nu met beide handen aanpakt.

Geen goede sier, maar gewoon een logisch gevolg.

Door: Frank Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: