De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Fred

Fred

Fred Vaassen is niet meer.

Hij was in dienst bij het Ro-theater en vele andere theatergroepen. Ook speelde hij rollen in speelfilms en tv-series. Bij het grote publiek werd Fred bekend als Harry uit de serie Oppassen. 'Tering de tering', riep half Nederland in de tijden dat Facebook en Twitter nog niet ontdekt waren. Zo kon Harry rustig zijn gang gaan, zonder hatetweets en opgestoken blauwe duimpjes.

Natuurlijk was Fred heel veel meer dan zijn Rotterdamse alter ego. Een goed acteur en een geweldig regisseur. Dat weet ik omdat hij mij regisseerde. Niet alleen mij maar heel veel Vlaardingse jongens en meisjes die verlangden naar het sterrendom. In de jaren tachtig van de vorige eeuw wilde directeur Marten Putman van de Stadsgehoorzaal eens iets anders. Een toneelstuk met Vlaardingse acteurs en actrices. Midzomernachtsdroom van Shakespeare. Hij engageerde Fred Vaassen als regisseur. Wij schrokken van zijn aanpak. Ik des te meer. 'Als je volgende week je tekst nog niet geleerd hebt, sodemieter ik je eruit.' De week erna kende ik mijn tekst perfect. Een geweldige recensie in het Vrije Volk (of was het toen al het Rotterdams Dagblad) van Levi Weemoedt.

Fred bleef in Vlaardingen werken. Nog een productie met Marten Putman, regisseur bij de Fakkel en een aantal malen regie voor Theatergroep Roth. Een paar jaar geleden kreeg ik weer contact met Fred. Zomaar na een berichtje op Facebook. Ik wilde voor hem schrijven. We zaten niet op dezelfde lijn... andere zienswijzen. Het respect was er wel en bleef.

Een paar maanden geleden vroeg hij nog hoe het met me ging. Naar aanleiding van een chagrijnig berichtje van mij. 'Goed', zei ik, schamend omdat ik niet hem belde maar hij mij. 'Zal ik een keertje bij je langs komen.' 'Nou we gaan  op vakantie naar Portugal.' Het is er niet meer van gekomen.

Mijn oude leermeester is slechts 76 jaar geworden en laat zijn grote liefde Wil achter, zijn kinderen, heel veel vrienden en ons, Vlaardingse amateurs, die hij tot het sterrendom verhief.  Een soort van Bowie's helden. 'We can be heroes, just for one day.'

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: