De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

En de stemmen gingen naar …

En de stemmen gingen naar …

Net als in Vlaardingen werd ook in de rest van Nederland veelal een lokale partij bij de woensdag 21 maart gehouden gemeenteraadsverkiezingen de grootste. Een tendens die de landelijke mensheid aan het denken zou moeten zetten, als velen dit al niet voor het stemmen hadden gedaan.

Landelijk boekte GroenLinks de grootste winst. Groen is kennelijk meer dan een kleur alleen. De milieudames en-heren bleken de enige linkse club die ongeschonden uit de strijd kwam. Met name de PvdA hield koers bergafwaarts. Landelijk zakte de arbeidersclub in drie fases van 23,4 % (2006, toen nog de grootste) naar 7,3 %. De politieke groenteboeren van de SP zakten op veel plaatsen gezellig mee. In Vlaardingen was het al niet anders. Aan landelijke kop staan als grootste het CDA en VVD op goud respectievlijk zilver.

In de Schelvispekelenclave was de opkomst 49,6 %. Dat is 1,4 % hoger dan vier jaar terug. De Vlaardingse raad telt 35-zetels. Die worden als volgt verdeeld:

      

Partij

Aantal zetels

 

 

ONS.Vlaardingen

6

SP

4

VVD

3

CDA

3

GL

3

VV2000/LV

3

Beter voor Vlaardingen

3

D66

3

PvdA

2

CU/SGP

2

AOV

2

Stadsbelangen Vlaardingen

1


ONS.Vlaardingen voorman Frans Hoogendijk gaf op voorhand aan te streven naar een verdubbeling van het aantal zetels (Dat waren er drie. Tot Marion de Groot voor zichzelf begon). In deze opzet is hij geslaagd.

De SP en VV2000/LV hebben een stapje terug moeten doen, maar staan nog altijd in de coalitiemodus. De kiezer heeft gekozen. Bij de PvdA is de afmars nog niet teneinde. ‘Het Klaas Terpstra-effect,’ zei een arbeider tegen Waarman. Stefanie Solleveld houdt net genoeg fractieleden (één) over om haar ter linker- of ter rechterzijde te assisteren als ze weer eens mank loopt.

Net als ONS.Vlaardingen zijn de VVD en Beter voor Vlaardingen met drie zetels winst spekkoper. Zij verkochten zich het best aan het lokaal publiek en mogen zich gaan bewijzen. Met in totaal twaalf partijen zal Annemiek Jetten alle zeilen bij moeten zetten om de raadsvergaderingen kort te houden. En mocht ONS.Vlaardingen erin slagen op korte termijn Ron Boers te klonen en hem zes zetels toebedelen – de burgemeester zal gillend de stad verlaten.

De komende tijd wordt het spannend. Dan mag ONS.Vlaardingen de coalitiegesprekken leiden; het college samenstellen. Hiervoor nodig zijn minimaal vier partijen. Met de SP, VVD, CDA en VV2000/LV zitten ze dan op 19-zetels. Genoeg voor een meerderheid. Waarman acht de kans aanwezig dat de SP de boot kan missen. In dat geval is een “verhuizing” van Arnout Hoekstra naar Den Haag geen utopie meer en zal de partij ernstig aan kwaliteit inboeten.

Vanwege de clubkleuren en getoonde inzichten maken AOV en SBV volgens deze criticaster ook kans op deelname aan de coalitie. Een in de volksmond als “rechts” gekenschetst geheel. ‘Na jaren van links geklungel,’ aldus de arbeider, ‘een logisch gevolg. De tijd zal leren of ze de weelde kunnen dragen. In elk geval heet de VVD een bestuurderspartij te zijn, dan zit je altijd goed.

Als wethouders,’ mompelde de man, ‘zien we dan Frans Hoogendijk en misschien wel Arnout Hoekstra, Bart Bikkers, Jacky Silos en Ivana Somers ten tonele verschijnen. Voor Beter voor Vlaardingen lijkt een wethouderschap iets te prematuur. Die moeten eerst maar eens vier jaartjes betijen en ervaring opdoen. Dat heeft ONS.Vlaardingen immers ook geen windeieren gelegd.’

Net als alle andere inwoners van Vlaardingen is Waarman benieuwd of Frans & De Rebellenclub woord houdt en het partijprogramma niet schoffeert en negeert. In dat geval is de verschuiving naar “rechts” een foute keuze geweest.

6 commentaar(en) op artikel "En de stemmen gingen naar …"

Ben erg benieuwd wie de nieuwe fractievoorzitter word van de VVD, CDA en leefbaar in dat geval...

Door: Bezorgde burger Op:

Allemaal ware woorden Waarman, behalve dan die van die arbeider, die kan zich beter bij de arbeid houden. Er van uitgaan dat al het rechtse spul bij elkaar gaat grutten en 1 grote rechtse alliantie gaat beginnen, dat gaat wel heel ver. Dat is hét recept voor stilstand, achteruitgang en vooral ruzie in het college.

Laten we eerst maar eens zien wie er met ONS.Vlaardingen wil gaan regeren, dat zie ik bijvoorbeeld Ivana niet graag doen.

Maar, aan de andere kant, macht corrumpeert, en heeft een zuigende werking voor politici zonder ruggengraat, dus we gaan inderdaad de leukste tijd nog tegemoet; kijken wie nu bereid is principes opzij te schuiven in ruil voor een wethouderszetel. VVD en CDA zie ik als eerste over de brug komen, maar wie wil daarna kruimels komen rapen?

Door: Pollie Op:

Belachelijk dat vlaardingen zoveel stemmen heeft gegeven aan lokale dronkenlap en ruziemaker Ben Trooster

Door: Hans blaazer Op:

@Bezorgde burger: Dat zal wel Albert Don of Rianne Molenaar worden. Daarvan weet ik dat ze zeer goed bevriend met elkaar zijn. Dat heet vriendjes politiek.

Door: Centrumbewoner Op:

Is die Albert Don familie van Reinald? Zal het een feestje worden in Vlaardingen.

Door: Tinkie winkie Op:

Dat zou heel goed kunnen Tinkie

Door: Centrumbewoner Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: