De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

5 december: Nooit meer als voorheen …

5 december: Nooit meer als voorheen …
De meeste warenhuizen liggen sinds kort alweer barstensvol met Kerst- en Sinterklaas attributen zoals kerstballen, slingers, chocoladeletters en –kikkers, peper- en kruidnootjes. Ik mis alleen de Zwarte Piet die ik al vanaf mijn kinderjaren ken, maar in de ban is gedaan wegens een vermeende vorm van discriminatie.

Hij was mijn superknecht en hulpje van Sint. Hij strooide pepernoten, klom op spekgladde daken en liet zich met gevaar voor eigen leven zakken door vette, zwarte en rokende schoorsteenkanalen. Hij was er ook niet vies van om, op voorspraak van de Sint, met zijn roe billenkoek aan stoute kinderen uit te delen, me-too!

Oké. Zwarte Piet was een geniepig persoon die bij tijd en wijlen, net als Sint, de katjes in het donker kneep, maar dit niet vermeldde in Sints groteske zwartboek allertijden! In mijn jeugd kwam ik er menigmaal in voor en niet omdat ik zo’n oppassend, lief ventje zou zijn geweest.

Nu moeten de liedjes waarin al meer dan een eeuw ‘Zwarte Piet’ in de tekst voorkomt drastisch aangepast worden. Wellicht worden het dit keer blanke, rooie, groene, vale of roet Pieten? Ik zou het u niet kunnen vertellen, maar we gaan het straks allemaal live meemaken.

De tegenstanders van Zwarte Piet lachen zich een deuk terwijl ik verdrietig uitkijk naar de Zwarte Piet uit mijn verleden toen het woord discriminatie nog geen enkele betekenis had en kinderen zoals ik nog naar 5-december uitkeken.

Ook dit jaar zingen we met kerst weer over ‘Vrede op Aarde’ en in de mens een ‘Welbehagen’, maar dat kunnen we voorlopig wel uit ons hoofd zetten gezien de huidige toestand in de wereld!

In Groot-Brittannië komen gezondheidsorganisaties in opstand tegen de verlichte kersttrucks van Coca-Cola die de komende weken door Groot-Brittannië rijden. Zo langzamerhand begin ik mij af te vragen of het niet beter is om alles maar af te schaffen.

De komende jaren is er nog veel werk te verzetten en zullen er steeds weer nieuwe actiegroepen ontstaan. Om hen daarbij een beetje te helpen geef ik een klein voorzetje waarover men in de toekomst nog jarenlang kan emmeren.

Afhaal Chinees, Afrikaantjes, Allochtoon, Arnhemse Meisjes, Autochtoon, Belgische Bonbons, Boerenkool, Blanke Vla, Boerenleverworst, Bosscher Bol, Bruine Basterdsuiker, Bruine Jus, Bruine Suiker, Bulgaarse Yoghurt, Deventer Koek, Engels Drop, Franse Slag, Gastarbeider,  Gele Vla, Hollandaisesaus, Italiaans IJs,  Japanse Mix, Jodenkoeken, Jodenvet, Joppie-saus, Kak Madam, Klaar is Kees, Koninginnensoep, Krentenbol, Mierzoete,  Moorkop, Moriaantjes, Negerzaad, Oranje Bitter, Oude Wijvenkoek, Pindasaus, Poep Chinees, Roma-tomaten, Sjors en Sjimmie, Spaanse Kraag, Spaanse Peper, Spaanse Vlieg, Spinazie,  Tokkie-saus, Tompoes, Vlaamse Friet, Wentelteefje, Wilhelmientjes, Witlof, Witwassen, Zeeuwse Babbelaars, Zeeuwse Bolus, Zeeuws Meisje, Zigeunersaus, Zigeunerschnitzel, Zwartgeld, Zweedse Gehaktballetjes, vult u zelf maar in…

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: