De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Nieuwjaarsreceptie in vogelvlucht

Welkom in 1018

Welkom in 1018

"Welkom in 2018," kregen de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie mee bij de poort van het stadhuis, die tijdelijk tot een tien eeuwen oude vesting is omgetoverd. Op de binnenplaats een middeleeuwse uitstraling. Bier gebrouwen volgens Middeleeuwse signatuur recept - aangeboden door Vulcaan - en taferelen met rookpotten en middeleeuwse muziek om het publiek in de juiste sferen te brengen. Immers het is een feestjaar.

De nieuwjaarstoespraak van de burgemeester was om 17.30 uur. Rijkelijk gevuld met het woordje "samen," aldus vele toehoorders. Aansluitend het startsein voor het feestjaar: een tijdreis in een korte video naar de spannende uren in Flardinga net voor de Slag bij Vlaardingen. Gevolgd door een toost op 2018 met hypocras, een middeleeuwse drank van wijn, honing en kruiden.

Dit jaar herdenkt en viert Vlaardingen het 1000-jarige jubileum van de Slag bij Vlaardingen. Op 29 juli 1018 voer een keizerlijke vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga om de opstandige graaf Dirk III tot de orde te roepen. Bij het dorp aan de rivier vochten Dirk en zijn manschappen zij aan zij met Vlaardingse boeren. De Vlaardingers wonnen de veldslag, welke een bloeiperiode inluidde van het graafschap dat rond 1100 Holland ging heten.

Wie zaterdag naar het Vlaardingse stadhuis kwam, kreeg een warm welkom van strijders, boeren en ambachtslieden in een middeleeuws kampement op de binnenplaats van het stadhuis. In de stadhuisgangen kwamen de bezoekers vervolgens van alles te weten over de activiteiten in 2018. De troubadours van de Flierefluiter vermaakten de bezoekers met middeleeuwse muziek. Kinderen konden schilden, helmpjes, trommels en banieren maken.

Op veel punten is 2018 het jaar van de waarheid. Historisch bezien is 1018 een jaar van positieve ommekeer. Laat deze analogie 1000 jaar later niet verloren gaan.

Cees Groen maakte foto's van de receptie. Bekijken kan. Klik op: LINK
b-creative maakte een meesterlijukie promofilm over 1018. Die kun je zien via: KLIK II

Tekst & Fotografie: Redactie

1 commentaar(en) op artikel "Welkom in 1018"

Welkom in 1018

Dat was het welkom wat we kregen bij de poort van het stadhuis, wat tijdelijk tot de vesting waar Annemiek Jetten de scepter als kasteelvrouwe zwaait was omgetoverd. Met op de binnenplaats een middeleeuwse uitstraling met bier gebrouwen op vermeend middeleeuws recept aangeboden door Vulcaan en aanverwante taferelen met rookpotten en middeleeuws aandoende muziek het publiek in de juiste atmosferen moest brengen. Immers het is een feestjaar.

De talrijke onderdanen, van notabelen tot paupers, waren het met elkaar eens: nog nooit was er zo'n massale opkomst geweest. De busjes die buiten geparkeerd stonden met o.a. de belofte in de belettering van een hoogwaardige catering deden visioenen voor ogen verschijnen van een weelderig buffet. Het publiek kronkelde daarom als hongerige wolven verenigd in een alles verslindende slang richting buffet en aanpalend drankfestijn de trap op om zich te goed te doen aan de hoorn des overvloeds.

Het volk verenigde zich voor deze ene keer dit jaar met de kasteelheren en vrouwen om zich te goed te doen aan dit pseudo middeleeuwse banket.

Dat het hier gaat om een verkiezingsjaar waar 18 partijen, waaronder een ongekende hoeveelheid van lokale en splinter signatuur aan mee gaan doen en de verdeeldheid in de stad tot waarlijk donkermiddeleeuwse proporties zouden kunnen gaan storten werd onder het genot van rijkelijk vloeiend alcoholische versnaperingen even vergeten. Handenschuddend, schouderklopjes met de beste wensen en we moeten snel eens afspreken was het uitvloeisel van de toon die van het begin van de bijeenkomst gezet was. Daar was geen XTC voor nodig. Zelfs het karige buffet, waar men zich zelfs in 1018 voor geschaamd had, kon geen roet in het eten gooien. Behalve voor 1 ridder uit het leger van de hertog van Lotharingen. Die werd buiten door een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst van straat opgeraapt, wat toch als een triomf mag worden beschouwd in de strijd tegen cynisch extreem rechts, die nu ook in Vlaardingen mee gaat doen. Teveel aan Bacchus geofferd in combinatie met gebrek aan voedsel en gered door een zoon van wellicht Berberse afkomst.

En toen was het tijd voor de speech der speechen van Kasteelvrouwe Jetten. De vrouw die zo'n moeilijk eerste jaar heeft doorgemaakt, als aanvoerder van het lokale blunderkabinet.

Ik ga nu niet inhoudelijk in op haar toespraak. Deze is uitgebreid te lezen en te zien via diverse kanalen op internet ter meerdere eer en glorie van en ik hoef de lezer niet verder te vertellen dat ze bijna met pek en veren uit Sluis is weg gejaagd, als je sommige suggestieve geluiden via de immer bonkende tamtam mag geloven. Wat echter opviel bij diverse toehoorders was de liefde die zij klaarblijkelijk koestert voor haar eigen stem en de gigantische hoeveelheid keren dat ze het woordje ''samen'' gebruikte. Samen, dan moet je wel een echte bestuurder zijn om iedereen te verbinden. Het is 2018, het jaar van de waarheid

P.s. Waar waren de middeleeuwse schandpalen, waar ter lering en vermaak o.a. de heren Reinald D. en Peter van W. de aan lager wal geraakte en van laag allooi zijnde politici met rotte tomaten en eieren hadden kunnen worden afgerekend voor hun corruptie in een vermakelijk volksgericht? Een deel van het volk schreeuwt erom. En het volk wil brood en spelen in de Vlaardingse slangenkuil.

Door: frank maarleveld Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: