De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vlaardings Haringbeeld staat overeind

Jos Lukassen: Dromer met Vis-tic?

Jos Lukassen: Dromer met Vis-tic?

Haring, je moet ervan houden. Maar dat is met alles, dat smaak vereist om ervan te kunnen genieten. Ergo haring is meer dan een klein zilvergrijs visje dat, al-dan-niet met uitjes, koploos en schoongemaakt (van graten en ingewanden ontdaan) vlotjes en verticaal menig keelgat inglijdt als Ingemar Stenmark eertijds in zijn hoogtijdagen bergen af roetsjte.

Vlaardingen mag als haringstad een wat stoffig imago hebben, gekoppeld aan een vrijwel verdwenen industrie, Jos Lukassen legt zich hierbij niet neer. Als een eigentijdse Don Quijote van aardappels, groente en vlees werpt hij zich op voor de schoonheid en het onzegbare belang van de Clupea harengus. Niet slechts als smaakvol tussendoortje vecht hij voor de haring als dé ultieme verbinder; een onbreekbare las tussen Vlaardingers en haar inwoners plus de talloze aanhangers van elders.

Grafkist
Haring uit Vlaring. Jos Lukassen is er dagelijks druk mee. Begonnen met zijn zelf-te-beschilderen haringen die op menig plek tentoon zijn gesteld, in Scheveningen en het Delta Hotel een eclatant succes. Intussen volgde de ene actie de andere op. Zoals afgelopen week toen, in samenwerking met Melati Uitvaartzorg, Annemiek Jetten het eerste exemplaar van de haringgrafkist werd geopenbaard.
   Dat de burgermoeder juist deze eer te beurt viel heeft alles en enkel te maken met haar rol als beschermvrouwe van Stichting Haringkoppen Verbinden.

Beeld
Dreumel, Lageweg 20, Kunstgieterij Atelier 80, maandag 28 mei 2018 09.30 uur. Haringkoppen ambassadeur Maurice Wiegman, Nachtburgemeester Leo IJdo, wethouder Kunst en Cultuur Arnout Hoekstra, RTV Rijnmond spraakwaterval Jack Kerklaan en drijvende kracht Jos Lukassen zijn bijeen. Geleid door kunstenares Corinna de Jong, die het nieuwe prominente aanzien eigenhandig heeft gemaakt, legt de selecte club een visite af bij het haringbeeld en haar maakster.

Een liefst vier meter hoge opengewerkte bronzen haring openbaart zich in alle schoonheid aan de gasten. Het is een adembenemend gezicht dat beeld, nu nog deels opengewerkt met RVS 304 gaas. Als de stilte is geweken neemt Corinna de Jong het woord en legt in woord en gebaar uit:

‘Op deze plek, waar onlangs ook het standbeeld van dialectpopgroep Normaal is vervaardigd, is alles wat op papier is uitgedacht, in tastbaar goed uitgezet. Jos (Lukassen, red.) heeft mij 1,5 jaar terug aan het werk gezet. Nu is het met twee weken klaar, dan hopen we te weten wanneer het beeld voor plaatsing naar Vlaardingen kan.’

Kosten
Tot op heden bedragen de productiekosten, inclusief slotjes, sokkel, et cetera, zo’n € 65.000,-. Dit bedrag dient met de slotjes (waaraan de glanzende schubben) terug te worden verdiend. De slotjes met ingegraveerde tekst, logo of wens kosten € 100,- (particulieren), € 150,- (stichtingen, verenigingen) of € 250,- (bedrijven).

Dat het haringbeeld bij Atelier 80 wordt gemaakt heeft een reden. Jos Lukassen: ‘Het is een toonaangevende bronsgieterij. Het beeld is hufterproef. Daarbij is dit de vaste werkruimte van Corinne. Ze heeft hier de ruimte en beschikking over alle benodigde gereedschappen en faciliteiten.’

Werkwijze
Vanaf tekening is de werkwijze om het beeld te fabriceren als volgt: van klei en was wordt een schaalmodel gemaakt van zo’n 40 centimeter. Dit model wordt vervolgens 3-D gescand en in piepschuim op ware grootte vervaardigd.

Op dit geëxpandeerde polystyreen komt een waslaag, teneinde alle oneffenheden weg te werken. Immers een putje in het klein is een krater bij een schaal van 1:1. Daarna wordt het beeld gegoten.

Plaatsing
Het beeld komt voor v/h Vermeer Glas Verf Behang aan de waterkant. Dat is een mooie vrije plek, waar bezoekers rustig een kijkje kunnen nemen, en een schub bestellen na eerst van de glanzende huid te hebben genoten. Streefdatum: eind juni. Of dit haalbaar is hangt af van de betonnen voet van 70 centimeter dik en wanneer die gereed is. Hierop zal het vier meter hoge beeld met acht bouten chemisch worden verankerd, zodat het met de lippen de Vlaardingse Westhavenkade “kust”.

De fundering (waarin de piramidevormige RVS-voet wordt gegoten) wordt deels door de gemeente Vlaardingen gefinancierd. Arnout Hoekstra: ‘Dit haringbeeld wordt door middel van crowdfunding betaald. Dat is een uniek gegeven. Hierdoor wordt het beeld ook van iedereen, waarbij de nadruk waarschijnlijk op de inwoners van Vlaardingen zal komen liggen.’

Het beeld weegt zo’n kleine 1.000 kilo. Met slotjes, die aan de schubben zijn gelast, zal het totaalgewicht gestaag toenemen. In totaal is er ruimte voor circa 500 slotjes met gegraveerde en gelakte tekst, logo, wens, bijzondere datum, et cetera.

Schub bestellen?
Wie wil kan een schub bestellen. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met Jos Lukassen. Wie zijn/haar schub wil laten verchromen betaalt € 35,- extra op bovengenoemde bedragen.

Stuur een e-mail naar: info@haringkoppenverbinden.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer.
Website: https://haringkoppenverbinden.nl/

RTV Rijnmond/Jack Kerklaan
Razende Jack Kerklaan heeft twee filpjes gemaakt van alle haringkoppenfeesten van afgelopen week en vandaag.
Haringkist: www.rijnmond.nl/nieuws/168797/Vlaardingse-tussen-kunst-en-haringkist-plus-asschubslotjes

Vanaf circa 19.30 uur verschijnt de reportage van vandaag in Dreumel op zijn pagina: www.rijnmond.nl/jack-kerklaan

Tot slot?
Met dank aan alle acties en inspanningen van Jos Lukassen zal de smaak van haring Vlaardingen nooit verlaten.

2 commentaar(en) op artikel "Jos Lukassen: Dromer met Vis-tic?"

Jos Lukassen is een boef, een crimineel waar heel veel mensen nog wel een appeltje mee te schillen hebben!

Door: anoniem Op:

Topvrerhaal. Prima kop van de ergste woord- en zinspeler(s) der natuur en de daarop volgende nog nattere (avond)uurtjes. Gr. Jfk

Door: Jack F Kerklaan Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: