De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Maak zelf lekker toetje van Susann Probst & Yannic Schon

Rodebietenijs op bedje van chocoladekruimels

Rodebietenijs op bedje van chocoladekruimels

Benodigdheden
Voor het ijs
200 g rode bieten
200 ml volle melk
1 mespunt gemalen kaneel
60 g pure chocolade
135 ml slagroom
4 eierdooiers (ei maat M6) el honing

Voor de chocoladekruimels
15 g gemalen amandelen
15 g gemalen hazelnoten
40 g volkoren speltmeel
15 g zachte boter
2 tl cacaopoeder
1 tl bietenstroop
1 el honing
¼ tl zeezout

Bereidingswijze
Verpak de rode bieten in aluminiumfolie en bak ze afhankelijk van de grootte 50-60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden C. (heteluchtoven 160 graden C) tot ze zacht zijn.

Kneed intussen alle ingrediënten voor de chocoladekruimels tot een droog, kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten bij de rode bieten in de oven. Laat afkoelen en verkruimelen.

Laat de rode bieten afkoelen, schil ze en pureer ze met 75 ml melk en de kaneel.

Verhit een laag water in een pan en zet hier een kom op. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade au bain-marie en zet opzij. Verhit voor het ijs 125 ml melk samen met de slagroom in een pan (niet laten koken). Klop de eierdooiers met de honing tot een schuimig geheel en giet het hete melkslagroommengsel er in een dunne straal al roerend bij. Giet het mengsel in een roestvrijstalen kom en verhit het al roerend au bain-marie tot het mengsel zichtbaar indikt. Roer eerst de chocolade en dan de gepureerde rode bieten erdoorheen en laat afkoelen.

Zet het afgekoelde ijsmengsel eerst in de koelkast en laat het vervolgens bevriezen in de ijsmachine. Heb je geen ijsmachine? Zet het mengsel dan in de vriezer en roer om de 30 minuten goed door zodat er geen ijskristallen ontstaan. Serveer het ijs op een bedje van chocoladekruimels.

Tip: gebruik voorgekookte bieten i.p.v. rauwe bieten en vervang de bietenstroop door appelstroop.
 

Aantal personen: 3-4
Bron: Bieslook & Polenta, Susann Probst & Yannic Schon   
Foto: Susann Probst & Yannic Schon
Recept: Rodebietenijs op een bedje van chocoladekruimels, blz. 215

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Uw naam
Uw e-mailadres
Onderwerp
Vul uw bericht in...
x

Meest gelezen: